11 tips voor de Google Chrome adresbalk

Stefan
11 tips voor de Google Chrome adresbalk

De adresbalk in Google Chrome, ook wel  “Omnibox” genoemd, is veel meer dan alleen een balk om een websiteadres in te typen.

De adresbalk in Google Chrome bevat verschillende functies waarmee u het gebruik van Google Chrome kunt verbeteren. In deze gids leest u de meest handige tips voor de Chrome adresbalk.

11 tips voor de Google Chrome adresbalk

Snel zoeken in uw browser geschiedenis

Als u de Chrome browser gebruikt dan bouwt er een browsergeschiedenis op. Deze browsergeschiedenis bevat websites die u eerder via Google Chrome heeft bezocht. Het is mogelijk om deze browsergeschiedenis te doorzoeken via de adresbalk zonder de browsergeschiedenis in de Chrome instellingen te openen.

In de adresbalk type onderstaand commando gevolg door een druk op de [TAB] toets:

@geschiedenis

browsergeschiedenis doorzoeken via de adresbalk in google chrome

U krijgt nu alle resultaten te zien in de browsergeschiedenis in Google Chrome.

browsergeschiedenis in chrome

Snel zoeken in uw bladwijzers

Wanneer u veel verschillende bladwijzers heeft opgeslagen, dan kunt u gebruikmaken van zoeken in deze bladwijzers. Het is via de adresbalk mogelijk om snel door alle bladwijzers in Google Chrome te zoeken door het volgende commando in te geven gevolgd door een [TAB] toets.

@bookmarks

Bladwijzers doorzoeken via adresbalk in Google Chrome

Snel zoeken in open tabbladen

Als u veel tabbladen heeft geopend dan kan het lastig zijn om het tabblad te vinden wat u net nodig heeft. De adresbalk in Chrome biedt een functie waarmee u naar tekst in geopende tabbladen kunt zoeken om het gewenste tabblad te identificeren.

In de adresbalk type het onderstaande commando gevolgd door een [TAB] toets.

@tabbladen

Zoeken in geopende tabbladen met de Google Chrome adresbalk

Als u nu op het zoekresultaat klikt dan wordt het betreffende tabblad weergeven in Google Chrome.

Volledige URL weergeven in de Chrome adresbalk

Google Chrome toont niet de volledige URL in de adresbalk. Hierdoor is het volledige websiteadres niet zichtbaar. Dit is een keuze om zo een minimalistisch uiterlijk weer te geven en gebruikers te beschermen tegen potentiële phishing websites die gebruikers proberen te misleiden. In enkele gevallen wilt u wel de volledige URL zien. Het volledige websiteadres kunt u op de volgende manier inschakelen.

Klik op vrije ruimte in de Chrome adresbalk. Klik vervolgens op “Altijd volledige URL’s bekijken”.

Altijd volledige URLs bekijken in Google Chrome adresbalk

De volledige URL van een website wordt nu weergegeven in de adresbalk.

volledige URL in Chrome adresbalk

Snel zoekmachine wijzigen via de adresbalk

Wanneer u zoekt via de adresbalk in Google Chrome wordt Google.com als zoekmachine gebruikt. Deze zoekmachine kunt u wijzigen. U wijzigt hiermee welke zoekmachine wordt gebruikt bij het zoeken via de adresbalk of omnibox.

Klik op vrije ruimte in de adresbalk. Klik vervolgens op “Zoekmachines en Site Search beheren”.

Zoekmachine en Site Search wijzigen via adresbalk in Google Chrome

U kunt nu de gewenste zoekmachine instellen voor de adresbalk door op de drie horizontale puntjes te klikken en te bevestigen met “instellen als standaard”.

Zoekmachine wijzigen in Google Chrome

Gebruik Google Chrome als kladblok

We gebruiken allemaal wel eens een kladblok, sticky note of een andere editor om directe notities te maken over iets, zoals een codefragment, ideeën, bloginhoud of een to-do. Onlangs kwam ik erachter dat we onze browser net zo kunnen gebruiken als een kladblok.

In de adresbalk van Chrome type:

data:text/html, <html contenteditable>

Druk op CTRL + S om de data op te slaan.

chrome als kladblok

Beveiligingsinformatie opvragen over een website

Het slotje in de Chrome adresbalk betekent dat de verbinding met deze website is beveiliging via een SSL certificaat. Hiermee is de verbinding versleuteld. Door op het slotje te klikken kunt u meer beveiligingsinformatie opvragen over deze betreffende website.

Zo kunt door op “verbinding is beveiligd” te klikken zien om welk certificaat het gaat, wie het certificaat heeft verstrekt en de vervaldatum van het certificaat bekijken.

Als de website gebruikmaakt van cookies en andere sitegegevens zoals eventuele notificaties, dan kunt u deze ook via deze instellingen beheren. Wilt u dus meer weten over de beveiliging van een betreffende website? Open dan de site in een tabblad en klik op het slotje.

Beveiligingsinformatie over website

Zet de focus direct op de adresbalk

Als u de adresbalk gaat gebruiken dan kunt u via een toetsencombinatie de focus leggen op de taakbalk en meteen beginnen met typen. Hiermee voorkomt u dat u telkens hoeft te klikken in de adresbalk.

Druk op CTRL + L om de focus te verplaatsen naar de Chrome adresbalk. U kunt meteen beginnen met typen. Alle eventuele tekst die al stond in de adresbalk wordt geselecteerd en overschreven.

Focus op de adresbalk met toetsencombinatie in Google Chrome

Sleep zoekwoorden in de adresbalk om te zoeken

Als u op een bepaalde website tekst ziet waarvan u meer wilt weten, dan kunt u deze tekst naar de adresbalk slepen om er direct mee te zoeken. Selecteer met uw muis de gewenste tekst, houdt de linkermuistoets ingedrukt en sleep de tekst naar de Google Chrome adresbalk. Als u de tekst loslaat staat deze tekst nu in de adresbalk.

Sleep zoekwoorden in de adresbalk om te zoeken

Verstuur een e-mail vanuit de adresbalk

Als u snel een e-mail wilt sturen, dan kunt u vanuit de adresbalk direct een e-mail klaarzetten om te versturen. Door onderstaand commando in te geven in de adresbalk opent u direct de standaard e-mailclient.

mailto:email@adres.nl

Verstuur een e-mail vanuit de adresbalk

Gebruik de adresbalk voor simpele vragen en berekeningen

De adresbalk in Google Chrome is interactief. Hiermee kunt u simpele vragen laten beantwoorden of berekeningen uitvoeren zonder hiervoor een zoekmachine te gebruiken.

Zo kunt u bijvoorbeeld vragen wat het weer is in een bepaalde regio.

weer vragen in adresbalk

Ook kunt u de adresbalk als een rekenmachine gebruiken.

rekenmachine chrome adresbalk

En kunt u er conversies mee laten uitrekenen voor bepaalde valuta.

valuta berekenen met chrome adresbalk

Google Chrome bevat ook verborgen instellingen. Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *