Achtergrond aanpassen in Windows 11? Complete gids!

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

In Windows 11 kunt u net als in eerdere Windows-versies de achtergrond wijzigen. Het wijzigen van de achtergrond helpt om een persoonlijk tintje te geven aan Windows 11.

Na installatie van Windows 11 wordt er een standaard Microsoft achtergrond weergegeven. Deze achtergrond kunt u aanpassen naar wens. U kunt kiezen uit een specifiek thema met vaste achtergrond, een afbeelding als achtergrond, een effen kleur als achtergrond of een diavoorstelling met afbeeldingen.

Naast deze standaard achtergronden kunt u ook een bewegende (live) achtergrond instellen, of willekeurige afbeelding uit de Bing zoekmachine.

In dit artikel leest u hoe u de achtergrond in Windows 11 kunt aanpassen naar wens.

Achtergrond aanpassen in Windows 11

Om de achtergrond aan te passen dient u de instellingen te openen. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op Instellingen in het menu.

In het linker menu klik op “Persoonlijke instellingen” en daarna in het rechterdeel op “Achtergrond”.

Achtergrond instellingen in Windows 11

U kunt de achtergrond in Windows 11 aan uw persoonlijke voorkeur aanpassen. Zo zijn er drie verschillende achtergrond opties waar u uit kunt kiezen. U kunt kiezen uit Afbeelding, Effen kleur en Diavoorstelling.

Achtergrond aan uw persoonlijke voorkeur aanpassen

Afbeelding

Als u de achtergrond afbeelding heeft geselecteerd dan kunt kiezen uit een reeks van standaard “recente afbeeldingen”. Dit zijn afbeeldingen die door Windows 11 recent zijn gebruikt. Door op deze recente afbeelding te klikken stelt u deze afbeelding direct in als nieuwe achtergrond.

Om zelf een foto als achtergrond in te stellen klikt u op de “Door foto’s bladeren” knop naast “Een foto kiezen”.

Door fotos bladeren in Windows 11

De afbeeldingen map wordt geopend, waarna u een eigen foto als achtergrond kunt instellen in Windows 11. De afbeelding kunt vervolgens nog aanpassen zodat deze op uw bureaublad past door een van de volgende opties te kiezen: vullen, spreiden, naast elkaar, of over meerdere schermen.

Eventueel kunt u zelf door de optie “aanpassen” te selecteren nog een extra kleur als achtergrond bij de foto achtergrond instellen.

Effen kleur

Als u liever geen afbeelding instelt als achtergrond, dan kunt u ook kiezen uit een pallet effen kleuren. De gehele Windows 11 bureaublad achtergrond wordt dan gevuld met deze effen kleur.

Er zijn standaard effen kleuren waar u uit kunt kiezen. Echter, door op de “Kleuren weergeven” knop te klikken kunt u zelf een kleur selecteren, deze toevoegen en instellen als bureaublad achtergrond.

Effen kleur instellen als achtergrond in Windows 11

Diavoorstelling

Als laatste is er nog de diavoorstelling achtergrond. Dit is een achtergrond met verschillende afbeeldingen die stuk voor stuk worden weergegeven als bureaublad achtergrond na een tijd interval.

Als eerste dient u een map te selecteren met alle afbeeldingen of foto’s. Daarna kunt u aangeven om de hoeveel minuten, uren of dag deze diavoorstelling moet wisselen van afbeelding. Mocht u de volgorde van de afbeeldingen in willekeurige volgorde willen weergeven dan kunt u deze optie nog aanzetten.

Een diavoorstelling kost best wat batterij. Als de laptop niet op de netstroom is aangesloten dan kunt u de diavoorstelling alsnog weergeven als achtergrond. Dit gebeurt echter alleen als u deze optie inschakelt.

Aanvullend kunt u de afbeeldingen uit de diavoorstelling nog aanpassen. Zo kunt u deze nog aanpassen door de gewenste grootte aan te geven en kunt u aanvullend nog de achtergrond kleur aanpassen die past bij de reeks diavoorstelling afbeeldingen.

Diavoorstelling achtergrond in Windows 11

Aanvullend kunt u de kleuren aanpassen in Windows 11 of een contrast thema selecteren. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: achtergrond van het vergrendelscherm aanpassen in Windows 11.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂
6 REACTIES
  1. Graag zou ik de verschillende achtergrondfoto’s met een verwijzing naar wat het is, waar het vandaan komt enz. en die je kunt waarderen met leuk/ niet leuk middels een hartje terugkrijgen als beginscherm.

  2. Ik zou graag een paar achtergronden willen verwijderen omdat die van slechte kwaliteit zijn, op net gezocht naar de mogelijkheid maar niet gevonden. misschien weet u de oplossing?

    • Hallo, dit zijn foto’s of eigen achtergronden. Deze kunt u verwijderen door eerst de gewenste achtergrond in te stellen en daarna het foto bestand of afbeeldingsbestand te verwijderen. De locatie voor dit soort bestanden hangt ervan af waar u deze achtergrond heeft opgeslagen. In de meeste gevallen betreft dit de “Afbeeldingen” map in de documenten.
      Succes!

  3. Hoe verander ik de achtergrond van zwart naar licht in mijn mappen, verkenner, documenten en outlook.
    Heb een keer het bureaublad veranderd maar ook weer teruggezet maar nu blijft de achtergrond zwart.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!