Achtergrond aanpassen in Windows 11? Complete gids!

Stefan
Achtergrond aanpassen in Windows 11? Complete gids!

In Windows 11 kunt u net als in eerdere Windows-versies de achtergrond wijzigen. Het wijzigen van de achtergrond helpt om een persoonlijk tintje te geven aan Windows 11.

Na installatie van Windows 11 wordt er een standaard Microsoft achtergrond weergegeven. Deze achtergrond kunt u aanpassen naar wens. U kunt kiezen uit een specifiek thema met vaste achtergrond, een afbeelding als achtergrond, een effen kleur als achtergrond of een diavoorstelling met afbeeldingen.

Naast deze standaard achtergronden kunt u ook een bewegende (live) achtergrond instellen, of willekeurige afbeelding uit de Bing zoekmachine.

In dit artikel leest u hoe u de achtergrond in Windows 11 kunt aanpassen naar wens.

Achtergrond aanpassen in Windows 11

Om de achtergrond aan te passen dient u de instellingen te openen. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op Instellingen in het menu.

In het linker menu klik op “Persoonlijke instellingen” en daarna in het rechterdeel op “Achtergrond”.

Achtergrond instellingen in Windows 11

U kunt de achtergrond in Windows 11 aan uw persoonlijke voorkeur aanpassen. Zo zijn er drie verschillende achtergrond opties waar u uit kunt kiezen. U kunt kiezen uit Afbeelding, Effen kleur en Diavoorstelling.

Achtergrond aan uw persoonlijke voorkeur aanpassen

Afbeelding

Als u de achtergrond afbeelding heeft geselecteerd dan kunt kiezen uit een reeks van standaard “recente afbeeldingen”. Dit zijn afbeeldingen die door Windows 11 recent zijn gebruikt. Door op deze recente afbeelding te klikken stelt u deze afbeelding direct in als nieuwe achtergrond.

Om zelf een foto als achtergrond in te stellen klikt u op de “Door foto’s bladeren” knop naast “Een foto kiezen”.

Door fotos bladeren in Windows 11

De afbeeldingen map wordt geopend, waarna u een eigen foto als achtergrond kunt instellen in Windows 11. De afbeelding kunt vervolgens nog aanpassen zodat deze op uw bureaublad past door een van de volgende opties te kiezen: vullen, spreiden, naast elkaar, of over meerdere schermen.

Eventueel kunt u zelf door de optie “aanpassen” te selecteren nog een extra kleur als achtergrond bij de foto achtergrond instellen.

Effen kleur

Als u liever geen afbeelding instelt als achtergrond, dan kunt u ook kiezen uit een pallet effen kleuren. De gehele Windows 11 bureaublad achtergrond wordt dan gevuld met deze effen kleur.

Er zijn standaard effen kleuren waar u uit kunt kiezen. Echter, door op de “Kleuren weergeven” knop te klikken kunt u zelf een kleur selecteren, deze toevoegen en instellen als bureaublad achtergrond.

Effen kleur instellen als achtergrond in Windows 11

Diavoorstelling

Als laatste is er nog de diavoorstelling achtergrond. Dit is een achtergrond met verschillende afbeeldingen die stuk voor stuk worden weergegeven als bureaublad achtergrond na een tijd interval.

Als eerste dient u een map te selecteren met alle afbeeldingen of foto’s. Daarna kunt u aangeven om de hoeveel minuten, uren of dag deze diavoorstelling moet wisselen van afbeelding. Mocht u de volgorde van de afbeeldingen in willekeurige volgorde willen weergeven dan kunt u deze optie nog aanzetten.

Een diavoorstelling kost best wat batterij. Als de laptop niet op de netstroom is aangesloten dan kunt u de diavoorstelling alsnog weergeven als achtergrond. Dit gebeurt echter alleen als u deze optie inschakelt.

Aanvullend kunt u de afbeeldingen uit de diavoorstelling nog aanpassen. Zo kunt u deze nog aanpassen door de gewenste grootte aan te geven en kunt u aanvullend nog de achtergrond kleur aanpassen die past bij de reeks diavoorstelling afbeeldingen.

Diavoorstelling achtergrond in Windows 11

Aanvullend kunt u de kleuren aanpassen in Windows 11 of een contrast thema selecteren. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook: achtergrond van het vergrendelscherm aanpassen in Windows 11.

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

16 reacties
 1. Goede middag 🙂
  Ik ben per vergissing al de icoonen op mijn bureaublad kwijtgespeeld… hoe kan ik die terug bekomen aub ? ( bank, geselecteerde websites, luchthaven, enz )
  Groetjes, mjm

  1. Hallo, over het algemeen als deze bureaubladpictogrammen verwijderd zijn, kunt u ze niet meer terughalen (controleer de prullenbak). In enkele gevallen wordt er een herstelpunt aangemaakt door uw computer. U kunt kijken of er een herstelpunt beschikbaar is van vóór de datum dat ze zijn verwijderd.
   In onderstaand artikel, in het hoofdstuk ‘Herstelpunt terugzetten’ kunt u controleren of er een herstelpunt teruggezet kan worden. Houd er rekening mee dat als u een herstelpunt terugzet u alle gegevens verliest zoals ze nu op uw computer beschikbaar zijn. U zet hiermee, indien beschikbaar de computer terug zoals deze was op die datum. Niet zeker? Voer het dan niet uit.
   https://www.pc-tips.info/tips/windows-tips/windows-herstelpunt-maken-en-terugzetten-uitgebreide-instructie/

   Mijn vraag is; heeft u ze verwijderd of zijn ze op een andere manier verdwenen?

   Succes!

    1. ik ben er nog altijd niet in geslaagd , snif snif. Mijn bureaublad is nog altijd effen blauw , en als ik in de INSTELLINGEN mijn Bureaublad terugvind zijn ze er allemaal.
     MAAR als ik op mijn bureaublad een snelkoppeling wil herhalen zegt de PC dat deze al bestaat… maar onzichtbaar op het bureaublad …

     1. Controleer de bureaubladpictogrammen:

      Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied van je bureaublad.
      Ga naar “Beeld” en zorg ervoor dat “Bureaubladpictogrammen weergeven” is aangevinkt. Hierdoor moeten alle snelkoppelingen en pictogrammen op je bureaublad weer zichtbaar worden.

      Verder heb ik geen tips helaas. Succes!

 2. Nou ik heb zeker een bedankje. Heb al jaren Windows 10, maar doordat hij de geest gaf moest ik een nieuwe kopen en daar zit Windows 11 op. Ik kan een hoop dingen niet vinden. Dus nogmaals bedankt voor de hulp.

 3. Als ik in Windows 10 even niets deed, kreeg ik mijn zelf ingestelde foto’s in dia volgorde. Nu in Windows 11 wordt het scherm zwart en moet ik opnieuw inloggen. Kan het niet op de manier van Windows 10?

 4. Graag zou ik de verschillende achtergrondfoto’s met een verwijzing naar wat het is, waar het vandaan komt enz. en die je kunt waarderen met leuk/ niet leuk middels een hartje terugkrijgen als beginscherm.

 5. Ik zou graag een paar achtergronden willen verwijderen omdat die van slechte kwaliteit zijn, op net gezocht naar de mogelijkheid maar niet gevonden. misschien weet u de oplossing?

  1. Hallo, dit zijn foto’s of eigen achtergronden. Deze kunt u verwijderen door eerst de gewenste achtergrond in te stellen en daarna het foto bestand of afbeeldingsbestand te verwijderen. De locatie voor dit soort bestanden hangt ervan af waar u deze achtergrond heeft opgeslagen. In de meeste gevallen betreft dit de “Afbeeldingen” map in de documenten.
   Succes!

 6. Hoe verander ik de achtergrond van zwart naar licht in mijn mappen, verkenner, documenten en outlook.
  Heb een keer het bureaublad veranderd maar ook weer teruggezet maar nu blijft de achtergrond zwart.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *