Google Chrome download loopt vast? Probeer dit!

Stefan
Google Chrome download loopt vast? Probeer dit!

Als het niet lukt om een bestand te downloaden via de Google Chrome browser. Bijvoorbeeld de download loopt vast, of Google Chrome loopt vast dan leest u in dit artikel wat u hieraan kunt doen.

Een download in Google Chrome loopt niet zomaar vast, hier zijn verschillende oorzaken voor. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een bepaalde extensie het downloaden van een bestand vertraagd of voorkomt. Ook is het mogelijk dat de ingebouwde virusscanner (“Safe Browsing”) in Chrome voorkomt dat een bestand kan worden gedownload. Naast instellingen in Google Chrome kan het ook een bepaalde instelling zijn op uw computer of besturingssysteem.

Zoals u leest kunnen het dus nogal wat oorzaken zijn waardoor het downloaden in Google Chrome niet werkt zoals verwacht. Ik raad aan alle stappen in dit artikel te lezen, uit te voeren en te controleren of hierna het download probleem is opgelost.

Google Chrome download loopt vast

Controleer de schijfruimte op uw computer

Het eerste wat ik aanraad om mee te beginnen is om te controleren of er voldoende schijfruimte beschikbaar is op de locatie waar Google Chrome downloads in worden opgeslagen. Controleer ook of de locatie beschikbaar is, bijvoorbeeld worden de downloads opgeslagen op een externe harde schijf, controleer dan of deze is aangekoppeld aan uw computer.

U kunt dit controleren door de download locatie in Google Chrome te controleren en in “Deze PC” te controleren of deze locatie ook daadwerkelijk beschikbaar is.

Lees ook
Let hier op bij het installeren van een Google Chrome extensie

Open de Google Chrome browser. Klik links in het menu op “Downloads” en controleer de locatie. Open “Deze PC” en open de locatie op uw computer. Als de locatie klopt dan kan Google Chrome downloads opslaan op deze locatie.

Downloads locatie in Google Chrome controleren

Hierna raad ik aan om de schijfruimte te controleren. Als downloads op de “c:\” worden opgeslagen, controleer dan of er voldoende schijfruimte beschikbaar is op deze schijf om de download in op te slaan.

Beschikbare schijfruimte controleren

Google Chrome tijdelijke bestanden wissen

Als u de Google Chrome browser voor een langere tijd gebruikt, dan worden er constant nieuwe tijdelijke bestanden opgeslagen. Deze tijdelijke bestanden zijn erg handig om websites sneller te laden, maar kunnen ook problemen met cookies en andere sitegegevens veroorzaken zoals downloads. Het wissen van tijdelijke bestanden is een optie om te controleren of hierna het bestand wel kan worden gedownload.

Open de Google Chrome browser. In de adresbalk kopieer en plak:

chrome://settings/clearBrowserData

wijzig de “periode” naar “Alles”. Selecteer vervolgens de opties:

  • Browsergeschiedenis.
  • Cookies en andere sitegegevens.
  • Gecachte afbeeldingen en bestanden.

Klik vervolgens op “gegevens wissen” en herstart de browser.

tijdelijke bestanden in Google Chrome wissen

Probeer nu opnieuw het bestand te downloaden.

Google Chrome antivirusscan tijdelijk uitschakelen

Google Chrome heeft een ingebouwde antivirus controle. Alle downloads worden door Google Chrome eerst gescand op virussen en ander ongewenst gedrag. Als een download door deze antivirusscan wordt geweigerd kunnen er problemen met het downloaden ontstaan. Om dit probleem op te lossen kunt u tijdelijk de ingebouwde antivirusscanner in Google Chrome uitschakelen.

Open de Google Chrome browser. In de adresbalk kopieer en plak:

chrome://settings/security

Klik vervolgens in de “Safe browsing” instellingen op “Geen beveiliging (niet aanbevolen)”. U krijgt nu de melding:

Lees ook
Google Chrome geschiedenis automatisch wissen bij afsluiten

Safe Browsing beschermt je tegen aanvallers die je proberen te misleiden zodat je iets gevaarlijks doet, zoals schadelijke software installeren of persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, telefoonnummers of creditcards openbaar maken. Als je deze functie uitzet, moet je voorzichtig zijn als je op onbekende of onbetrouwbare sites browst.

Klik op “uitzetten” om Safe browsing tijdelijk uit te schakelen.

Safe browsing tijdelijk uitzetten

Probeer nu opnieuw het bestand te downloaden. Als het is gelukt (of niet), dan schakelt u Safe browsing weer in.

Open de Google Chrome browser. In de adresbalk kopieer en plak:

chrome://settings/security

Klik vervolgens in de “Safe browsing” instellingen op “Geoptimaliseerde beveiliging”. U heeft nu Safe browsing weer terug ingeschakeld.

Geoptimaliseerde beveiliging inschakelen in Google chrome

Schakel uw antivirus tijdelijk uit

Gebruikt u een antivirus programma? Schakel dan de antivirusmodule tijdelijk uit. Deze optie vindt u in de instellingen, maar is uiteraard afhankelijk van welk antivirusprogramma u gebruikt.

Door het tijdelijk uitschakelen van uw antivirus kunt u mogelijk voorkomen dat een bestand wat door Google Chrome wordt gedownload niet wordt gestopt door uw antivirusbescherming. In sommige antivirusprogramma’s zit een webbescherming die downloads kunnen blokkeren. Het is dus aan te raden om de instellingen van uw antivirusprogramma tijdelijk aan te passen en te controleren of uw antivirusprogramma niet de downloads in Chrome blokkeert.

Google Chrome extensie(s) uitschakelen

Als u in Google Chrome heeft extensies heeft ingeschakeld, dan raad ik aan om alle extensies tijdelijk uit te schakelen. Probeer hierna het bestand te downloaden. Als het lukt dan blokkeert een bepaalde extensie de download. Schakel vervolgens de extensies stuk voor stuk weer in om te bepalen welke extensie het mogelijk betreft.

Lees ook
Google Chrome taal wijzigen? Dit is hoe u de taal wijzigt

Open de Google Chrome browser. In de adresbalk type:

chrome://extensions/

Schakel vervolgens alle extensies uit door op de blauwe schuif te klikken en probeer het bestand opnieuw te downloaden. Zorg dat u hierna de extensie(s) weer inschakelt.

Chrome extensies uitschakelen

Google Chrome instellingen resetten

Als niets werkt dan raad ik aan om de Google Chrome instellingen te resetten naar standaardwaarden. Door de instellingen opnieuw in te stellen kunt u Google Chrome herstellen naar instellingen alsof u Google Chrome opnieuw heeft geïnstalleerd. Werkt het downloaden dan wel, dan is het opgelost. Zo niet, dan moet het een instellingen zijn in uw computer.

Overige tips

Ik raad aan om te controleren of u niet verbonden bent met een proxy, beperkt netwerk (zoals school of werk) of via een VPN. Dit soort verbindingen kunnen een download ook blokkeren omdat het niet is toegestaan. Gebruikt u een adblocker of adblock app, dan schakelt u deze uit om te controleren of u hierna wel kunt downloaden via Google Chrome.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *