Websites voorlezen met Google Chrome of Microsoft Edge

Stefan
Websites voorlezen met Google Chrome of Microsoft Edge

U kunt websites voorlezen via een extensie met de Google Chrome of Microsoft Edge browser. De zogenaamde “tekst-naar-spraak” techniek maakt het mogelijk om de inhoud van een website voor te lezen.

Tekst-naar-spraak (TTS) is een technologie die geschreven tekst omzet in gesproken audio. Het staat ook bekend als spraaksynthese. Het proces bestaat uit het analyseren van de ingevoerde tekst en het genereren van de bijbehorende spraakuitvoer, waardoor computers en andere apparaten de tekst hardop kunnen “uitspreken”.

TTS technologie is ontwikkeld om mensen met visuele beperkingen te helpen, om audiofeedback te geven in verschillende toepassingen en om interacties met apparaten natuurlijker en toegankelijker te maken.

Om tekst-naar-spraak in de browser te gebruiken heeft u een browser extensie nodig. Een browser extensie is een stukje software dat nieuwe functionaliteit toevoegt aan de browser.

Websites voorlezen met Google Chrome of Microsoft Edge

Zoals aangegeven in de begeleidende tekst, heeft u een browser extensie nodig. Dit is de tekstlezer extensie.

Installeer de extensie in de betreffende browser.

Tekstlezer extensie installeren

Als u de extensie heeft geïnstalleerd, dan raad ik aan om de extensie vast te zetten. Door de extensie vast te zetten is de extensie altijd zichtbaar in de menubalk en direct toegankelijk om er gebruik van te maken.

Extensie vastzetten

Om een website vervolgens voor te lezen klikt u in het menu op het “Tekstlezer” pictogram om de tekstlezer instellingen te openen.

Websites voorlezen

Wijzig de taal naar “Google Nederlands”. Om een website voor te lezen klikt u onderin op het “Afspelen” pictogram.

Om meerdere instellingen te wijzigen klikt u op het tandwielpictogram om de tekstlezer voorkeuren in te stellen.

Taal wijzigen en tekstlezer afspelen

U kunt nu heel de pagina voorlezen. Echter, een nadeel van de gehele pagina voorlezen is dat alle hyperlink onderdelen ook worden voorgelezen. Dit betekent dat alle losse onderdelen op de sites afzonderlijk worden voorgelezen voordat de uiteindelijke tekst die u voorgelezen wilt hebben daadwerkelijk voorgelezen wordt.

Om dit te voorkomen kunt u tekst op de website selecteren en deze voor laten lezen. Dit doet u door de tekst te selecteren met de muis, vervolgens klikt u met de rechtermuisknop op de tekst en klikt u op “Read text”. De geselecteerde tekst wordt nu voorgelezen in de door u ingestelde taal.

Tekst selectie van website voorlezen

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *