Mac detecteert harde schijf niet? Vind hier de oplossing!

Aanbevolen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computer kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel deze pagina op Sociale media of op een website. Alvast bedankt!

Een externe hardeschijf is erg handig als u grote bestanden wilt opslaan van uw Mac. Als u een externe hardeschijf gebruikt kunt u veel meer data opslaan van uw Mac, ook als uw Mac beperkt is door de ingebouwde hardeschijf.

Een externe hardeschijf helpt ook als u data van uw Mac mee wilt nemen naar een andere locatie of wilt gebruiken op meerdere Mac computers. Als u regelmatig de melding tegenkomt dat uw er geen schijfruimte meer is op uw Mac dan is het ook aan te raden om data naar de externe hardeschijf te verplaatsen. Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door het verplaatsen van data naar een snelle (SSD) hardeschijf omdat u een te laag schijfruimte uw Mac vertraagd.

Het komt echter ook voor dat de hardeschijf niet herkend wordt door Mac OS. Dit kan te maken hebben met het verkeerd loskoppellen van uw hardeschijf. Als u de hardeschijf niet eerst goed verwijderd dan wordt de externe schijf na het opnieuw aankoppelen mogelijk niet meer herkend.

Mac detecteert harde schijf niet

Hardeschijf snelkoppeling niet zichtbaar

Om te beginnen gaan we kijken of de hardeschijf wel zichtbaar is in Finder. Het komt voor dat de hardeschijf wel aan is gekoppeld in Mac OS maar niet zichtbaar is.

Open Finder. Ga boven in het menu naar Finder en dan naar Voorkeuren. Ga naar tabblad Algemeen en controleer of de opties: Harde schijven en Externe schijven is aangevinkt.

Finder voorkeuren externe hardeschijven weergeven

De snelkoppelingen naar de schijven worden weergegeven op het Mac OS Bureaublad. Als u de snelkoppelingen niet ziet ga dan door naar de volgende stap.

Schijfhulpprogramma

U kunt het schijfhulpprogramma gebruiken om problemen met de externe hardeschijf te detecteren en op te lossen.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma

Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe hardeschijf en klik daarna op Schijf EHBO.

Schijfhulpprogramma

Controleer of er problemen optreden en los deze op door de instructies te volgen. Als u de schijf niet kunt vinden of er zijn nog steeds problemen ga dan door naar de volgende stap.

Formateer de externe hardeschijf

Als u uw hardeschijf in het Schijfhulpprogramma ziet, maar deze niet op uw Mac kunt openen, kan het zijn dat u een probleem hebt met de schijfindeling.

In dit geval moet u de schijf opnieuw formatteren. PC’s met Windows besturingssystemen maken gebruik van het New Technology File System (NTFS). Mac computers met MacOS-besturingssystemen gebruiken daarentegen het Hiërarchisch Bestandssysteem (HFS+).

Standaard worden USB-sticks en andere externe schijven geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem – dit werkt geweldig op pc’s, terwijl Macs gegevens kunnen lezen in het formaat maar moeite hebben om ze te schrijven. Gelukkig kunt u uw externe schijf formatteren met het bestandssysteem File Allocation Table (FAT32) of Extended File Allocation Table (ExFAT).

Formatteer FAT32 is volledig compatibel met alle versies van Windows- en Mac-besturingssystemen. Helaas heeft dit specifieke bestandssysteem wel beperkingen voor de bestandsgrootte. De maximale grootte van de ondersteunde bestanden is 4GB, wat betekent dat u geen bestanden kunt schrijven die groter zijn dan 4GB. Ook kunt u geen opstartschijf voor Macs maken binnen opslagmedia die gebruik maken van het FAT32-bestandssysteem.

Stel dat u niet van plan bent om externe opslag te gebruiken om grote bestanden over te dragen of uitvoerbare partities te maken. In dat geval kan de FAT32-indeling een goede optie zijn.

ExFAT is een bestandssysteemformaat dat een voordeel heeft ten opzichte van het FAT32-bestandssysteem. Het heeft geen beperkingen op bestands- of partitiegrootte. Daarom kunt u een bestand met een grootte van 1TB schrijven en partities van 5TB binnen het apparaat aanmaken. Ondanks de verbeterde datagrootte zijn sommige oudere versies van besturingssystemen niet meer compatibel met dit bestandssysteemformaat.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma

Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe hardeschijf en klik daarna op Wis.

externe hardeschijf wissen mac

Selecteer de gewenst structuur, ExFAT, Mac OS uitgebreid (journaled) of MS-DOS (FAT) en klik op Wis. Ik raad ExFAT aan. Let op, alle data op de externe hardeschijf wordt gewist!

externe hardeschijf wissen exfat

Nog steeds niet herkend? Ga dan door naar de volgende stap om het probleem met de externe schijf te diagnosticeren.

Console

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Console. Open het Console hulpprogramma.

Koppel uw externe hardeschijf los van uw Mac. In het linker menu selecteer uw apparaat (uw Mac). Klik op de knop, begin met streamen.

console hulpprogramma

Koppel nu de externe hardeschijf aan uw Mac. Als er in het console foutmeldingen komen te staan, bekijk ze en zoek een oplossing. U kunt u foutmelding ook in het commentaar veld hieronder plaatsen met uw hulpvraag. Ik ga u proberen te helpen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld.

Mijn computer hulp is gratis maar zonder garanties.

377 Artikelen244 REACTIES
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x