Mac detecteert harde schijf niet? Vind hier de oplossing!

Stefan
Mac detecteert harde schijf niet? Vind hier de oplossing!

Een externe harde schijf is handig als u grote bestanden wilt opslaan van uw Mac. Als u een externe harde schijf gebruikt kunt u veel meer data opslaan, zeker als uw Mac beperkt is door de ingebouwde harde schijf.

Een externe harde schijf helpt ook als u data van uw Mac mee wilt nemen naar een andere locatie of wilt gebruiken op meerdere Mac computers. Als u regelmatig de melding tegenkomt dat uw er geen schijfruimte meer is op uw Mac dan is het ook aan te raden om data naar de externe harde schijf te verplaatsen. Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door het verplaatsen van data naar een snelle (SSD) harde schijf omdat u een te laag schijfruimte uw Mac vertraagd.

Het komt echter ook voor dat de harde schijf niet herkend wordt door macOS. Dit kan te maken hebben met het verkeerd loskoppelen van uw harde schijf. Als u de harde schijf niet eerst goed verwijderd dan wordt de externe schijf na het opnieuw aankoppelen mogelijk niet meer herkend.

Mac detecteert harde schijf niet

Mac uitschakelen en externe harde schijf loskoppelen

Als de externe harde schijf altijd heeft gewerkt en zichtbaar was in Finder. Dan kan het helpen om de Mac uit te schakelen (niet herstarten), en alle USB apparaten gekoppeld aan de Mac los te koppelen. Daarna wacht u 5 minuten, schakelt u de Mac opnieuw in en als de Mac volledig opnieuw is gestart dan pas koppelt u alle USB apparaten terug aan.

Lees ook
Mac OS Firewall Inschakelen of Uitschakelen en Configureren

Op deze manier gaat de Mac opnieuw verbinding maken met de aangekoppeld USB apparaten en wordt de externe harde schijf mogelijk wel gevonden.

Controleer kabels externe harde schijf

Om problemen met de verbinding te voorkomen dient u alle kabels van en naar de externe harde schijf en uw Mac te controleren. Denk aan de stroom kabel naar het stopcontact, de USB-kabel(s) etc. Gebruik altijd de officiële kabels om verbinding te maken, geen alternatieve/namaak kabels en ook geen USB hubs (een USB-kabel met meerdere USB ingangen). Als u alternatieve kabels gebruikt kan er een verbindingsprobleem ontstaan tussen uw Mac en de externe harde schijf, dit kan ervoor zorgen dat uw Mac de externe harde schijf niet kan vinden.

Harde schijf snelkoppeling niet zichtbaar

Om te beginnen gaan we kijken of de harde schijf wel zichtbaar is in Finder. Het komt voor dat de harde schijf wel aan is gekoppeld in macOS maar niet zichtbaar is.

Open Finder. Ga boven in het menu naar Finder en dan naar Voorkeuren. Ga naar tabblad Algemeen en controleer of de opties: Harde schijven en Externe schijven is aangevinkt.

Finder voorkeuren externe hardeschijven weergeven

De snelkoppelingen naar de schijven worden weergegeven op het MacOS Bureaublad. Als u de snelkoppelingen niet ziet ga dan door naar de volgende stap.

Schijfhulpprogramma

U kunt het schijfhulpprogramma gebruiken om problemen met de externe harde schijf te detecteren en op te lossen.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma. Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe harde schijf en klik daarna op Schijf EHBO.

Lees ook
Time Machine instellen in Mac OS, Dit is hoe Time Machine werkt

Schijfhulpprogramma

Controleer of er problemen optreden en los deze op door de instructies te volgen. Als u de schijf niet kunt vinden of er zijn nog steeds problemen ga dan door naar de volgende stap.

Formatteer de externe harde schijf

Als u uw harde schijf in het Schijfhulpprogramma ziet, maar deze niet op uw Mac kunt openen, kan het zijn dat u een probleem hebt met de schijfindeling.

In dit geval moet u de schijf opnieuw formatteren. PC’s met het Windows-besturingssystemen maken gebruik van het New Technology File System (NTFS). Mac computers met macOS-besturingssystemen gebruiken daarentegen het Hiërarchisch Bestandssysteem (HFS+).

Standaard worden USB-sticks en andere externe schijven geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem. Dit werkt geweldig op PC’s, terwijl Macs gegevens kunnen lezen in het formaat, maar moeite hebben om ze te schrijven. Gelukkig kunt u uw externe schijf formatteren met het bestandssysteem File Allocation Table (FAT32) of Extended File Allocation Table (ExFAT).

Formatteer FAT32 is volledig uitwisselbaar met alle versies van Windows- en Mac-besturingssystemen. Helaas heeft dit specifieke bestandssysteem wel beperkingen voor de bestandsgrootte. De maximale grootte van de ondersteunde bestanden is 4GB, wat betekent dat u geen bestanden kunt schrijven die groter zijn dan 4GB. Ook kunt u geen opstartschijf voor Macs maken binnen opslagmedia die gebruikmaken van het FAT32-bestandssysteem.

Stel dat u niet van plan bent om externe opslag te gebruiken om grote bestanden over te dragen of uitvoerbare partities te maken. In dat geval kan de FAT32-indeling een goede optie zijn.

ExFAT is een bestandssysteemformaat dat een voordeel heeft vergeleken met het FAT32-bestandssysteem. Het heeft geen beperkingen op bestands- of partitiegrootte. Daarom kunt u een bestand met een grootte van 1TB schrijven en partities van 5TB binnen het apparaat aanmaken. Ondanks de verbeterde datagrootte zijn sommige oudere versies van het MacOS besturingssystemen niet meer uitwisselbaar met dit bestandssysteemformaat.

Lees ook
Dit zijn de 8 beste browsers voor Mac (Volledige lijst)

Als u het schijfhulpprogramma nog niet gestart had.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma. Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe harde schijf en klik daarna op Wis.

externe hardeschijf wissen mac

Selecteer de gewenst structuur, ExFAT, macOS uitgebreid (journaled) of MS-DOS (FAT) en klik op Wis. Ik raad de ExFAT structuur aan.

Let op, alle data op de externe harde schijf wordt gewist!

externe hardeschijf wissen exfat

Nog steeds niet herkend? Of wilt u de data niet wissen? Ga dan door naar de volgende stap om het probleem met de externe schijf te diagnosticeren.

Console

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Console. Open het Console hulpprogramma.

Koppel uw externe harde schijf los van uw Mac. In het linker menu selecteer uw apparaat (uw Mac). Klik op de knop, begin met streamen.

console hulpprogramma

Koppel nu de externe harde schijf aan uw Mac. Als er in het console foutmeldingen komen te staan, bekijk ze en zoek een oplossing. U kunt de foutmelding ook in het commentaar veld hieronder plaatsen met uw hulpvraag. Ik ga u proberen te helpen.

Los Mac problemen op met CleanMyMac

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

118 reacties
 1. Dank voor de snelle reactie.
  Maarrrr….helaas, beide suggesties uitgevoerd, maar noch mijn iMac (na herstarten) noch een Windows computer ziet die nieuwe SeaGate Expansion HDD!

  Heeft u nog andere suggesties?

  1. Hallo, zorg ervoor dat de data- en voedingskabels correct zijn aangesloten op de harde schijf en uw computer. Probeer indien mogelijk andere kabels om een defecte kabel uit te sluiten. Hoort u de HDD wel draaien? Breng de HDD dan een computerwinkel voor onderzoek.
   Succes!

 2. ik heb een nieuwe externe HD (HDD) van SeaGate (Expansion; 2TB). Ik wik die gebruiken voor backups van mijn iMac (van dec. 2012) die draait onder OS 15.3 (Catalina). De HD kan volgens de specificaties gebruikt worden voor zowel PC als Mac, maar voor het gebruik van TimeMachine om backups te maken moet de schijf gereformatteerd worden. Er stond niet bij naar welke structuur; op internet vond ik dat ik het beste kan gaan naar “Mac OS extended (journaled)”. Aldus gehandeld. Via het schijfhulpprogramma de externe HD geselecteerd en gewist en geformatteerd naar Mac OS extended. Gevolg: “formatteren mislukt”!! Vervolgens kon mijn computer de schijf ook niet meer zien. Bij aansluiten kreeg ik de melding “Schijf kan niet worden gelezen op deze computer”. (wat dus oorspronkelijk wel kon).
  > is die schijf nog te redden? Of is hij definitief onbruikbaar geworden? Als redding nog mogelijk is: hoe dan?
  Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie.

  1. Hallo, haal de USB los en herstart eerst eens uw Mac. Sluit na de herstart de externe HD aan en controleer via schijfhulpprogramma of u de schijf nu wel ziet. Sluit anders de schijf aan op een Windows computer en controleer of u de schijf daar via schijfbeheer ziet. In Windows, als de schijf daar wel zichtbaar is, formatteer als exfat. Succes!

 3. Hoi Stefan,

  Mijn externe harde schijf doet het ook ineens niet meer.
  Als ik ‘Schijf EHBO’ doe; dan krijg ik de melding: ‘het uitvoeren van de Schijf-EHBO is mislukt. maak indien mogelijk een reservekopie van dit volume”.
  Ik kan hem ook niet opnieuw activeren.

  Ik wil hem niet wissen, want er staan allemaal bestanden op die ik nodig heb. Daarnaast heb ik momenteel geen Windows computer meer tot mijn beschikking.

  Welke opties heb ik nog?

  1. Hallo, hier leest u wat opties:
   https://www.macfreak.nl/hardware-macintosh/ssd-niet-te-herstellen/

   Ik zou sowieso even bij vrienden de schijf aan een Windows computer hangen om te zien of op deze manier de data eraf gehaald kan worden. In bovenstaand bericht staat de SSD mogelijk kapot aan het gaan is, er worden verschillende tools geadviseerd om dat te controleren. Probeer dat eens.
   Succes!

 4. Hi Stefan, ik heb recent een Macbook air M1 aangeschaft. Voorheen had ik een Macbook Pro en daar werkte mijn harde schijf gewoon op. Nu zie ik hem wel in disk utility, maar ik kan hem niet activeren. In het console krijg ik de volgende meldingen:

  CoreData: Unable to create token NSXPCConnection. NSXPCStoreServerEndpointFactory 0x1458122c0 -newEndpoint returned nil

  error: Failed to create NSXPCConnection

  1 duplicate report for Sandbox: Family(1043) deny(1) mach-lookup com.apple.contactsd.persistence

  Sandbox: Google Chrome Helper (GPU)(782) deny(1) mach-lookup com.apple.audio.audiohald

  Geen idee of alles relevant is, maar ik heb alle andere dingen al getest. Volgens mij had ik op de oude wel een programma NTFS for mac maar die staat niet op de nieuwe (en ik weet geen login meer). Hoor heel graag of je me kunt helpen.

  Groetjes,
  Eva

  1. Hoi,

   je hebt inderdaad NTFS voor Mac nodig om de NTFS geformatteerde externe schijf te kunnen lezen en bewerken. U kunt dit programma hier downloaden en eventueel kopen wanneer nodig:
   https://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/

   Filmpje voor meer informatie:
   https://www.youtube.com/watch?v=0EXmDmHm6eg

   Hierna zou het moeten lukken om de data te kunnen lezen van de externe harde schijf. Succes!

 5. Ik heb een nieuwe ssd externe schijf. Op een windows PC wordt deze herkend en werkt prima. Op mijn Mac zie ik de schijf niet in Finder. Bij Schijfhulpprogramma is de schijf wel te zien. Echter de schijf is niet geactiveerd. Als ik de schijf activeer krijg ik de navolgende foutmelding:
  “Activeren “Schijf” is mislukt. (com.apple.DiskNanagement.disenter-fout 53249)”

  Hoe kan ik dit oplossen?

  1. Hallo, dit lost u op, op de volgende manier:

   Probeer eerst een herstart van uw Mac, werkt dit niet? Probeer dan het volgende:

   Sluit de schijf aan op een Windows-pc/laptop.
   Open “Deze pc”, klik met de rechtermuisknop op de HDD/SSD die je wilt scannen en kies “Eigenschappen”.
   Klik op het tabblad “Extra” op de knop “Controleren” onder de sectie Foutcontrole.
   Vervolgens kun je kiezen om de schijf te scannen of te repareren als er fouten zijn gevonden.
   Na het repareren wordt de schijf ook gerepareerd voor Mac.

   Succes!

 6. Al enige dagen kon de backup die ik met Timemachine maak niet meer worden weggeschtreven. Vandaag is mijn externe haarde schijf niet meer te benaderen voor mijn Mac. ik heb Uw hulp proccedures uitgevoerd, maar wil niet de schijf wissen, omdat daar mijn ITunes bestanden op staan……. Die wil ik niet kwijt. Ik heb de volgende foutmeldingen gekregen bij het gebruik van het Console programma:

  [Request 0x7fd502e79ee0] Finishing request with error 0x7fd502d63dd0
  [ERROR] – Unknown CGXDisplayDevice: 0x41dc9d00
  Er staat niet bij hoe ik dit probleem moet verhelpen.

  Vandaag heb ik een nieuwe harde schijf binnengekregen. Allebij zijn het LaCie d2 externe schijven.

  Kunt U mij helpen?

  ALvast heel veel dank,

  Liesbth De Groodt

  1. Hallo, is de externe harde schijf niet gewoon volgelopen met back-ups? De foutmelding daar kan ik helaas niets mee. Herstart ook uw Mac eens. Ik heb helaas geen aanvullende informatie.

   1. Beste Stefan,

    Ja, ik zie in de gegevens van de schijf dat die is volgelopen. Ik begrijp dat niet goed, want ik heb toen ik de schijf nog kon bekijken een 150 tal back-ups (2010,2011 en 2012) van de externe schijf in de prullenmand van de Mac gedaan en deze geleegd. Ook een aantal grote fotobestanden, die ik ook op de Mac heb staan. Het viel me toen op dat de schijf nog steeds even vol bleef. Dat snapte ik niet. Uit jouw antwoorden aan andere hulpvragers heb ik begrepen dat een Window PC soms de schijf nog wel kan lezen. Ik wilde naar een vriend gaan om dat te proberen en daar de bestanden die ik absoluut wil bewaren overzetten. Is dat een goed idee? Heb je nog andere suggesties?
    vgr
    Liesbeth

 7. Dank u .. Maar ik weet niet of het een oplossing gaat zijn voor mijn ext. LaCie-HD 🙁

  standaard 14:59:44.641894+0200 kernel LQM-WIFI: TX(FF:FF:FF:FF:FF:FF) AC VI (5001ms)
  standaard 14:59:44.641905+0200 kernel LQM-WIFI: TX(FF:FF:FF:FF:FF:FF) AC VO (5001ms)
  standaard 14:59:44.920022+0200 bluetoothd Classic [0xc]: time 111, coex 0, rssi -47, tx [S= 0:F= 0], rx [S= 89:F= 0], Pkt Tx{0 0 0}{0 0 0}{0 0 0} Rx{89 0 0}{0 0 0}{0 0 0}
  standaard 14:59:44.920298+0200 bluetoothd Current NF value -97, current USB detected 3
  standaard 14:59:45.064260+0200 nearbyd #ses-devicepresence,Ignoring weak RSSI -63.000000 on channel 39 for device: (device hash: 0x7209717) because we cannot trust weak RSSI due to a BT FW bug
  standaard 14:59:45.069447+0200 locationd {“msg”:”onAvengerAdvertisementDetected: got avenger advertisement”, “subHarvester”:”Avenger”}
  standaard 14:59:45.069500+0200 locationd {“msg”:”convertToSPAdvertisement”, “address”:, “data”:, “date”:, “rssi”:, “status”:, “reserved”:, “subHarvester”:”Avenger”}
  standaard 14:59:45.069535+0200 locationd {“msg”:”onAvengerAdvertisementDetected: advertisment is near-owner from other people and do not process it”, “subHarvester”:”Avenger”}
  standaard 14:59:45.069710+0200 locationd saveBeaconPayload: 1
  standaard 14:59:45.070899+0200 nearbyd #ses-devicepresence,Ignoring weak RSSI -78.000000 on channel 39 for device: (device hash: 0x6df89e5) because we cannot trust weak RSSI due to a BT FW bug
  standaard 14:59:45.070837+0200 searchpartyd Publishing 1 advertisements to subscribers.
  standaard 14:59:45.141120+0200 heard -[AXHeardController shutdownIfPossible]:337 BT not yet ready, delaying shutdown check
  standaard 14:59:45.227006+0200 kernel memorystatus_update(enter): pid 4708, priority 210, dirty=0x0, Active(-1MB NF), Inactive(-1MB, NF)
  standaard 14:59:45.227041+0200 kernel memorystatus_update: init: limit on pid 4708 (-1MB F ) targeting priority(210) dirty?=0x0
  standaard 14:59:45.239290+0200 kernel memorystatus_update(enter): pid 4708, priority 40, dirty=0x0, Active(50MB NF), Inactive(50MB, NF)
  standaard 14:59:45.239319+0200 kernel memorystatus_update: init: limit on pid 4708 (50MB NF) targeting priority(40) dirty?=0x0
  standaard 14:59:45.285995+0200 AppleCameraAssistant Launching

 8. Hoi Stefan,

  Ik heb een My Passport harde schijf die ik al jaren gebruik op mijn macbook. Ineens herkende mijn macbook de harde schijf niet meer. Ik heb de stappen in jouw artikel doorlopen. Als ik de harde schijf aansluit hoor ik dat hij aan gaat (de schijf heeft een blazend geluid) maar deze wordt niet weergeven op mijn bureaublad en/of in finder. Ik zie de harde schijf wel in het schijfhulpprogramma, maar ik wil hem niet formatteren want ik heb geen kopie van de gegevens dus kan ze de schijf niet wissen aangezien deze gegevens belangrijk voor mij zijn.
  Tijdens het toevoegen in de console, zie ik wel heel veel meldingen maar ik snap niet hoe ik fout meldingen moet herkennen… Ik wordt er niet wijzer op. Wat is je advies?

  Groet,

  Amber

  1. en oja, de harde schijf ook aangesloten op een windows device (laptop). Ook hier hoor ik de harde schijf ‘aan gaan’ maar wordt deze niet herkent door verkenner.

   1. Hallo, hier leest u wat aanvullende tips in het Engels.
    https://apple.stackexchange.com/questions/149067/external-hdd-can-be-seen-in-disk-utility-but-not-in-finder Succes!

 9. Hallo Stefan,

  Bedankt voor je artikel, maar helaas heb ik geen oplossing kunnen vinden voor het volgende. Hopelijk kun je me hiermee helpen. Ik heb een vrij oude harde schijf die maar niet zichtbaar wordt op mijn macbook, ook niet in het schijfhulpprogramma of in Consule. De harde schijf is ook al 5+ jaar niet meer gebruikt. Ik heb hem ook op een andere macbook aangesloten, ook daar vindt hij hem niet. Ik heb helaas geen Windows in de buurt.
  Weet jij misschien een oplossing?

  Heel erg bedankt alvast!
  Groeten,
  Lenna

  1. Hoi, sowieso even aankoppelen aan een Windows PC. Daarnaast, gebruik originele kabels, vervang eventueel de kabels – USB vermoed ik.

   Omdat het een harde schijf is, geen SSD? Luister eens of je de HD hoort. Als die letterlijk draait en dus werkt, kun je de data mogelijk door een specialist laten uitlezen als het belangrijke data betreft. Als de HD op twee Macs al niet wordt gevonden is alleen Windows nog een optie, of Linux. Helaas zijn de opties dus beperkt. Hopelijk heb je er wat aan. Succes!

 10. Hej Hallo Stefan,

  Hopelijk kun je mij helpen met het volgende probleem; mijn externe hardeschijf heeft zich laatst uitzichzelf “onveilig verwijderd” en kan nu niet meer door mijn mac gevonden worden. In het schijfhulpprogramma nog wel, maar dan gedeactiveerd. En is activeren ook niet meer mogelijk, noch schijf-EHBO.

  Ik heb hem toen aan een windows laptop gehangen, waarbij de pc onwijs veel moeite had om de schijf te lezen en na lang wachten en vastlopen verschenen daar mijn bestanden.
  Vervolgens heb ik geprobeerd “Probleem oplosser” over de schijf heen te laten gaan, waarbij die normaal binnen een uurtje wel klaar mee is. Kosten dit nu een dag. Het overzetten van bestanden werkte ook niet helemaal, aangezien het een schijf is van 5tb. En hij echt onwijs veel moeite heeft met alles te laden.

  Vervolgens heb ik hem weer terug aan de mac gekoppeld, samen met een andere schijf. Hierbij laat ik op die goed werkende schijf de bestanden (via schijfhulpprogramma) terug zetten. Hier is die alleen al bijna 21 uur mee bezig, met nog steeds hetzelfde bericht dat het wordt uitgevoerd. En het laadbalkje dat heen&weer schuift.

  Ik heb een hard hoofd in dat dit wel gaat werken, maar voor ik het loskoppel vroeg ik mij af of jij eventueel een oplossing hebt? Via console wordt ik jammer genoeg niks wijzer van.

  Alvast super bedankt!
  Groetjes,
  Shane

 11. Hej hoi Stefan!

  Misschien dat je mij kan helpen, mijn externe harde schijf (WD-Passport) heeft zich uitzichzelf een paar keer onveilig verwijderd en is nu voor de mac onbenaderbaar. De schijf is nog wel in lichtgrijs aanwezig in het schijfhulpprogramma.
  De schijf kan alleen niet geactiveerd worden en schijf-EHBO werkt ook niet.

  Als ik de schijf in een windows PC stop kost het de pc veel moeite en na lang wachten en vastlopen laat hij dan de bestanden zien. Jammer genoeg werkt alleen het overzetten ook niet, omdat het bijna een jaar kost om een schijf van 5tb over te zetten naar een ander. Overigens heb ik op Windows ook “Probleem herstel” gedaan op de schijf. Normaal is dit binnen een uurtje gefixed, nu werkt dit ook niet meer en kost het ook weer een dag zonder resultaat.

  Wat ik nu heb gedaan is de hardeschijf weer terug aan de mac gekoppeld, samen met een andere hardeschijf en op “zet terug” geklikt. Nu is hij de schijf al bijna 21uur bezig met de mogelijk kapotte schijf terug te zetten naar de nieuwe.
  Na 21 uur geeft hij alleen nog steeds hetzelfde proces weer namelijk het laadbalkje wat heen en weer schuift, met daaronder “uitvoeren”.

  Heb jij toevallig nog een mogelijk oplossing voor ik dit ga onderbreken?

  Alvast super bedankt!

  Groetjes,
  Shane

  1. Hoi Shane,

   in het begin geef je aan dat de hd voor de mac onbenaderbaar is en vervolgens dat de data van de ene naar de andere hd, beide gekoppeld aan de mac aan het overzetten is. Ik snap het niet helemaal, een directe oplossing heb ik dan ook niet. Dit soort problemen kunnen ontstaan door het verkeerd uitwerpen, het bestandssysteem raakt dan beschadigd.
   Ik zou via Windows proberen de data eraf te halen door de naar de harde schijf te kopiëren, met 5 TB aan data lijkt me dat wat veel, maar ik weet niet hoeveel TB of GB er van de totale 5 TB capaciteit is gevuld op de externe HD. Het wordt anders formatteren, indien het belangrijke data is, raadpleeg een specialist. Beschadigde data ga je niet oplossen via macOS of Windows. Succes!

   1. Hoi Stefan, dankjewel voor je snelle antwoord.

    Wat ik daarmee bedoel is dat de schijf niet meer zichtbaar is in Finder en ook niet op een andere manier bij de bestanden kan. In het schijf hulp programma staat de schijf wel, maar kan ik die niet activeren, of EHBO toepassen.

    Het gaat jammer genoeg om de volledige inhoud van de schijf. Misschien moet ik even geduld hebben. Een specialist wil ik als laatste optie gebruiken, aangezien de bestanden nog wel zichtbaar zijn.

    Dankjewel nogmaals, ik ga nog even op onderzoek uit.

    1. Hoi,

     ik heb even voor je berekend wat de tijd zo zijn om 5 TB over te zetten naar een andere HD (geen SSD) met 200mbp/sec. Dit zou ongeveer 50 uur zijn. Die 21 uur is dus niet heel gek. Controleer eens wat het bestandssysteem is, als dit NTFS is dan kunt u deze schijf niet in macOS benaderen en wel in Windows. Succes!

 12. Beste Stefan,

  Bedankt voor de info over dit onderwerp. Mijn Macbook Air herkent de nieuw aangeschafte externe harde schijf niet. Ik ben me bewust dat de externe schijf eerst geformatteerd dient te worden, voordat deze voor MacOS kan worden gebruikt. Ik heb geprobeerd om de schijf te zien in Finder en in Schijfhulpprogramma, maar tevergeefs.
  Via het Console hulpprogramma komen een aantal foutmelding;dingen naar voren:
  – Couldn’t read values in CFPrefsPlistSource (Domain: kCFPreferencesAnyApplication, User: kCFPreferencesCurrentUser, ByHost: No, Container: (null), Contents Need Refresh: Yes): accessing these preferences requires user-preference-read or file-read-data sandbox access
  – Couldn’t read values in CFPrefsPlistSource (Domain: kCFPreferencesAnyApplication, User: kCFPreferencesAnyUser, ByHost: Yes, Container: (null), Contents Need Refresh: Yes): accessing these preferences requires user-preference-read or file-read-data sandbox access
  – CoreData: Unable to create token NSXPCConnection. NSXPCStoreServerEndpointFactory 0x151930a00 -newEndpoint returned nil
  – CoreData: Unable to create token NSXPCConnection. NSXPCStoreServerEndpointFactory 0x1519226c0 -newEndpoint returned nil
  En nog een heleboel probleemmeldingen.

  Zou u me hiermee kunnen helpen, ajb?

  Bij voorbaat dank voor de hulp!

  1. Hallo, ik heb even voor u gezocht. Ik heb geen oplossing kunnen vinden. Als ik naar de foutmelding kijk vermoed ik rechten problemen.

   1. Probeer de schijf eens op een andere computer met Windows te verbinden en te formatteren als “exFat”.
   2. Sluit de harde schijf anders eens aan op een andere USB-poort.
   3. Mac al herstart?
   4. Eventueel kunt u nog veilige modus proberen op uw Mac: https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mh21245/

   Succes!

 13. Na een update MAcOS Monterey 12.6.1 zijn de externe harde schijven niet meer zichtbaar, ook een USB stick verschijnt niet op het buroblad. Bij schijfhulpprogramma zijn ze ook niet zichtbaar. Wat kan ik hier aan doen.

    1. Geen concrete tip, maar probeer het eens op een andere Mac. Dan weet u in ieder geval zeker dat het niet aan de externe harde schijf ligt, maar aan de Mac waarop deze schijf is aangesloten.

 14. Dag stefan,

  Ik heb zonet een USB drive van 8 Tb aangekocht, maar ik krijg het niet werkend.
  Als ik het Schijfhulpprogramma start dan geeft dit telkens dat de drive niet geactiveerd is .
  Indien ik deze probeer te activeren krijg ik de volgende foutmelding ( Activeren van ‘Blue = naam SSD’ is mislukt. (com.apple.DiskManagement.disenter-fout 49244.). Als ik via de “wis” optie probeer komt er steeds een melding dat het einde van de partitie niet kan gelezen worden en wordt deze taak gestopt. Op een PC doet hij het we en kan ik deze drive gebruikenl.

  1. Hallo, de externe harde schijf is NTFS geformatteerd, vermoed ik. Daarom kunt u deze niet lezen in macOS, maar ik vermoed wel in Windows.

   U dient de externe harde schijf op een computer waar deze wel werkt te formatteren als “exFat” met clustergrootte 128KB.
   Bij formatteren gaat alle data op de externe harde schijf verloren.

   Maak dus eerst een back-up van de bestanden op de externe harde schijf via de computer waar deze schijf wel werkt, voordat u formatteert naar exFat. Een schijf geformatteerd als exFat werkt in macOS en Windows.
   Succes!

 15. Dag Stefan
  Mijn mac herkent plots de externe harde schijf niet meer. Eerst dacht ik dat het aan de kabels lag maar als ik nieuwe kabels insteek doet hij niets. En met oude maakt hij het schijfgeluid. Ik had eerst ook dit probleem dan kwam hij terug zichtbaar en nu niet meer. Ik weet niet wat te doen. De EHBO zegt hij ” Deze computer reageert niet meer wanneer het opstartvolume wordt gecontroleerd.” Dit kan enkele min duren, als je dit wilt vermijden kun je schijf EHBO uitvoeren vanaf het herstelvolume”. Ik weet echt niet wat de doen. Omdat hij nog geluid maakt bij opstarten ben ik er zeker van dat hij niet stuk is. Denk ik toch. Kan je me helpen. Lieve groetjes

  1. Hallo, heeft u schijf EHBO wel gestart met de externe harde schijf geselecteerd in het schijfhulpprogramma? Als dat zo is dan is de externe harde schijf dus zichtbaar in schijfhulpprogramma. Dit dient u niet uit te voeren op de schijf waar macOS op is geïnstalleerd. Wat u kunt doen is, koppel de externe harde schijf los. Zet uw Mac volledig uit, geen herstart. Start opnieuw op en koppel de externe harde schijf opnieuw aan. Mocht het niet werken, controleer dan op een andere Mac of de externe harde schijf daar wel werkt. Nog niet? Schakel professionele hulp in om de data te laten controleren indien nodig. Succes!

 16. Hi Stefan,

  Bij het installeren van mijn nieuwe MacBook heb ik geprobeerd een reservekopie van mijn vorige MacBook die op mijn WD Elements (my passport for Mac) stond over te zetten. Dit is uiteindelijk niet gelukt; uiteindelijk heb ik het via ‘netwerk’ overgezet. Helaas kan ik sindsdien de externe harde schijf, waarop ik ook veel foto’s en video’s heb opgeslagen, niet meer openen. De schijf wordt niet herkend in Finder, maar wel in het schijfhulpprogramma op 1 niveau (“WD My Passport 25E4 Media” en regel daaronder “USB externe fysieke schijf • GUID-partitie-indeling”). Het niveau eronder is echter lichtgrijs. Ik zie “My Passport for Mac” en daaronder “USB extern fysiek volume • Mac OS Uitgebreid (journaled)” maar kan deze verder niet openen. Ik hoop zo dat je me advies kan geven over wat te doen! Hoor heel graag.

  Overigens heb ik ook Console geopend en daar naar fouten en problemen gekeken. Ik zie echter zo veel staan, dat ik niet weet welke info je nodig hebt om daar wat mee te kunnen? Moet ik naar een specifiek proces kijken?

   1. Hi Stefan, dank voor je reactie. Ik heb beide geprobeerd, helaas zonder succes. Ik heb de hulp van een professional ingeschakeld, dat leek me wel zo verstandig 🙂 Ontzettend bedankt voor het meedenken en jouw hulp! Fijne dag.

 17. Beste,

  Dank om je beschikbaar te stellen voor vragen!
  Onlangs heb ik een Mac Mini M1 16gbRam 256GB aangeschaft.
  Voordien werkte ik via Windows met een G-technology – G-Drive Thunderbolt 3 18 TB externe harde schijf. Deze werd op de windows geformatteerd naar Exfat.

  Probleem: het aansluiten van de schijf op de Mac Mini lukt, maar ik vind de schijf niet terug in mijn finder. Via het schijfhulpprogramma zie ik de schijf wel, maar geeft het programma aan dat de schijf niet gekoppeld is. Handmatig koppelen lijkt niet te werken. Wanneer ik ‘schijf-EHBO’ uitvoer krijg ik de volgende error: ‘com.apple.DiskManagement.disenter Error -119930868’.
  Kunt u mij hier toevallig mee helpen? Alvast vriendelijk bedankt voor uw tijd en aandacht!

  1. Hallo, ja deze foutmelding is bekend bij exFat. U geeft aan dat de externe harde schijf naar exFat is geformatteerd in Windows. Dit geeft de foutmelding in verband met clustergroottes (18TB vereist andere clustergroottes). Sommige clustergroottes aangemaakt tijdens het formatteren naar exFat in Windows worden niet door macOS gedetecteerd.

   Wat u kunt doen is de data op de externe schijf in Windows veiligstellen waar de externe harde schijf wel werkt.

   Daarna formatteert u de externe harde schijf via schijfbeheer in macOS naar exFat. Als dat is gebeurd kunt u de externe harde schijf eventueel weer aan Windows koppelen en de data terugzetten. Nu moet de externe harde schijf op zowel Windows als Mac werken.

   Succes! Groet, Stefan

   1. Dag Stefan,

    Dank voor de heldere uitleg!
    Heb je raad opgevolgd en dat was inderdaad het probleem…
    Het werkt inmiddels :)!
    Veel dank!

    Groetjes,
    Joy

 18. Goedendag,
  Plotseling zie ik mijn portable Samsung SSD T7 niet meer op mijn bureaublad staan. Heb 2 iMacs en beide computers zien hem niet. Ik gebruik ze voor opslag van mijn videobestanden. Heb ook al het programma Schijfhulpprogramma opgestart en deze constateert dat er wel een portable SSD schijf aan gekoppeld is. Helaas kan ik de SSD T7 niet meer gebruiken. Kunt u mij helpen?

  1. Hallo, het blijft moeilijk om tips aan te bieden als ik niet weet wat er al is uitgevoerd om het probleem op te lossen. Dit kunt u proberen.

   Controleer de USB kabel
   Gebruik een originele usb kabel
   Gebruik geen USB HUB
   Probeer een andere USB poort
   Zorg dat de SSD een exFat bestandssysteem bevat en geen NTFS
   Herstart uw Mac
   In het schijfhulpprogramma voer “schijf EHBO” uit
   Gebruik Samsung T7 activatie software voor Mac: https://www.samsung.com/nl/support/model/MU-PC1T0K/WW/

   Het zijn een hoop algemene tips. Sommige heeft u misschien al geprobeerd, andere niet. Ik hoop dat het hiermee lukt.
   Groet, Stefan

 19. Hallo,

  onze externe harde schijf wordt niet meer zichtbaar op onze MacBook Pro en Mac. Ik heb de stappen hierboven gevolgd, maar Schijf Activeren lukt niet (foutcode com.apple.DiskManagement.disenter-fout 49244.), schijf EHBO start niet op en in console zie ik de volgende melding unable to mount /dev/disk2s2 (status code 0x00000001). Wat zou mijn volgende stap moeten zijn. Ik kan ‘m niet formatteren want er staan foto’s op die nog niet in de cloud zijn gezet. Ik hoor het graag.

  Vriendelijke groet,
  Erik van de Ligt

 20. Hallo,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik heb alle stappen gevolgd.

  Echter blijf ik problemen ervaren. Ik heb een MacBook Pro en mijn externe harde schijf is wel zichtbaar op het bureaublad. Als ik via het bureaublad in mijn externe harde schijf ga, kan ik bij mijn bestanden (en ook wijzigen en opslaan). Maar mijn externe harde schijf is niet zichtbaar in Finder en ik kan er bijv. ook geen nieuw woudbestand in opslaan (de externe harde schijf is dan niet zichtbaar bij opslagmogelijkheden).

  Bij de laatste stap (console) zie ik een terugkerende foutmelding bij Disk Utility. Ik krijg dan het bericht . Er is duidelijk dus iets aan de hand, maar ik kom er maar niet achter wat het probleem is.

  De schijf is al geformatteerd naar ExFAT, er komen geen problemen uit de schijf-EHBO en ik heb de laptop al uit en aan gezet. Niks werkt verder helaas .. Dit probleem doet zich echter pas sinds gister voor. Ik gebruik de externe harde schijf nu al 2 jaar en het is wel eens voorgekomen dat ie niet meer zichtbaar was in het bureaublad, maar dit nog nooit.

  Hopelijk kunt u me hiermee helpen!
  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Shenna Lavrijsen

  1. Hallo, bedankt voor de heldere toelichting op het probleem. Als ik het goed begrijp mist u de externe harde schijf als snelkoppeling in de linker navigatiekolom in Finder?
   Open Finder. Klik links bovenin het scherm op “Finder” en daarna op “voorkeuren”.
   Klik op de tab “Navigatiekolom” en schakel daar “Externe schijven” in voor “Locaties”.
   Ik hoop dat het hiermee is opgelost. Groet, Stefan

 21. Na alle stappen geprobeerd te hebben lukt het mij nog steeds niet. Bij je laatste stap krijg ik dr melding “de schijf die je hebt aangesloten kan niet door deze computer worden gelezen”, en dan de opties ‘Verwijder media’, ‘Negeer’ en ‘Initialiseer’. Wat kan ik doen?

 22. Ik heb een nieuwe iMac (2020 MacOsMonterey). Voorheen een iMac uit 2010 (type 2009). Ik probeer bestanden vanuit de externe schijf te uploaden. De nieuwe iMac detecteert wel de Timemachine kopieën, maar ik krijg geen toegang. Er staat bij alle mapjes een rode streep en ik krijg de tekst ” De map …. kan niet worden geopend, omdat je geen bevoegdheden hebt om de inhoud ervan te zien.” Hoe kan ik wel toegang krijgen tot mijn eigen documenten en foto’s?

  1. Hallo, als ik het goed begrijp heeft u de externe harde schijf ingesteld als Time machine backup? U ziet dan ook de Time Machine backup bestanden op de externe harde schijf? Ziet u ook nog foto’s e.d.? Het staat me namelijk bij dat als u de externe harde schijf als Time Machine backup medium heeft ingesteld dat alle data er eerst van wordt verwijderd.

   Het is dus voor mij even belangrijk om te weten of u de foto’s en documenten nog ziet op de externe harde schijf? Indien ja, klinkt het al een permissie probleem. Ik vermoed dat de bestanden zijn aangemaakt op de oude Mac en dat is een andere gebruiker. U moet dus de permissies wijzigen voor al deze bestanden en mappen.

   Selecteer het bestand of map, klik erop met de rechtermuisknop en klik op Toon info. Klik onderaan op delen en bevoegdheden, klik op + selecteer u als gebruiker en wijzig de bevoegdheid naar lezen en schrijven.
   Groet, Stefan

 23. Geen vraag maar een bedankje.
  Ik had problemen met het gebruik van een nieuwe externe harde schijf. Maar dankzij uw duidelijke beschrijving hoe dit op te lossen is mij ( leeftijd 84) dit gelukt.
  Dank hiervoor.

 24. Hoi!

  Ik heb een externe harde schijf gekocht en mijn bestanden hier op geplaatst. Op de een of andere manier geeft ie een foutmelding aan en ik weet niet wat ik moet doen. Mijn bestanden staan hier op en ik wil ze niet kwijt.
  Schijfhulpprogramma werkt niet en veranderd niks.

  1. Hallo, het is gissen wat hier aan de hand is. Echter, ik zou eens beginnen met de externe harde schijf te koppelen aan een PC met het Windows-besturingssysteem. Probeer daar eens mee of Windows de bestanden wel kan benaderen, dan kunt u de bestanden veilig stellen.
   Groet, Stefan

 25. Ik heb een iMac en 1 x per week herstart ik deze. Helaas kwamen dit keer na het herstarten mijn externe schijven niet meer in de finder. Ik kan ze dus ook niet meer bereiken en helaas zit al mijn fotomateriaal er op.

  ze krijgen wel stroom, want de lampjes op de externe schijven branden gewoon. In Finder-voorkeuren-algemeen, staat alles goed aangevinkt. En ik weet nu niet meer wat te doen.

  Ik hoop dat u me kunt helpen,
  Met vriendelijke groet,
  Monique

  1. Hallo, probeer het volgende. Koppel alle USB apparaten los, externe hd’s etc. Sluit uw Mac af (niet herstarten) en wacht 5 minuten. Start daarna de Mac opnieuw op, en koppel alles via USB weer aan.

   Groet, Stefan

 26. Hey Stefan, ik zie het volgende naar boven komen in mijn console:
  nw_protocal_boringssl_get_output_frames (1301) [0x7fdb3dc535f90] get output frames failed, state 8196

  en
  TIC Read Status [387:0x0]: 1:57

  kun jij me hier bij helpen?

  groetjes Amber

 27. Ik heb een LaCie Porsche externe harde schijf.
  Deze heb ik na aanschaf verdeeld in een deel voor backups en een deel voor documenten. Dat ging goed
  Sindskort kan ik de schijf niet meer openen op mijn computer.
  Ik zie dat het deel waar de documenten inzitten in Dropbox terecht gekomen is onder LACie. De snelkoppeling op mijn bureublad opent niet. In finder kan ik LaCie niet vinden. Ik kan er dus niks meer in opslaan. Het lijkt alsof Dropbox die schijf heeft overgenomen. Hoe krijg ik dit weer in orde?

  1. Hallo, als u Dropbox software heeft geïnstalleerd dan raad ik aan deze eens te verwijderen om te kijken of het probleem is opgelost. Het synchroniseren van externe schijven met Dropbox komt van software. Ik ben hier helaas verder niet bekend mee, om zeker te zijn en om eventueel bestandsverlies te voorkomen, neem contact op met Dropbox als u hiervoor betaald.
   Groet, Stefan

  1. Hallo, het belangrijkste is om de externe harde schijf altijd via Finder “uit te werpen”. Dus niet zomaar de externe harde schijf uit de USB poort trekken.
   Groet, Stefan

 28. Mijn SSD externe schijf is niet meer zichtbaar. Ik heb een andere poort geprobeerd maar hielp ook niet. Ik heb gestreamd zoals hierboven aangegeven en ik heb een heleboel foutmeldingen en twee probleem:

  probleem 20:13:35.208825+0100 apsd Peer connection [pid=560] lacks APSConnectionInitiateEntitlement

  probleem 20:14:08.879513+0100 UIKitSystem domain=com.apple.frontboard service= : no listener by the time bootstrap finished – if this service isn’t intended to be serviced during launch then please add HideAtLaunch to your Info.plist’s service specification

  HELP HELP HELP!!! Ik heb de bestanden op de schijf heel hard nodig!
  Lampje op schijf brand en maakt geen vreemde geluiden.

 29. Hoi!
  Mijn La Cie externe harde schijf komt niet meer tevoorschijn op mijn Macbook. Als ik ’em in de laptop stop, gaat het lampje van de harde schijf wel branden (dus hij werkt wel?), maar ik zie ’em niet op mijn laptop. Bovenstaande stappen ook al gedaan, maar harde schijf nog steeds niet zichtbaar…
  Enig idee wat ik kan doen?

  Bedankt!!

  1. If your disk happens to be exFat and you unmounted wrongly, it’s most likely that fsck process keeps it hostage for repairing.
   You can run this command which will kill the process and unmount/mount the drive.
   sudo pkill -f fsck

   Dit hielp mij

 30. Mijn externe harde schijf wordt niet gevonden door mijn mac. Bij de schijfhulpprogramma wordt de externe harde schijf ook niet zichtbaar gemaakt. Ik heb de stappen zoals beschreven gevolgd maar het mocht niet baten kan iemand mij verder helpen?

  1. Hallo, ik raad u aan om eerst te controleren of de externe schijf wel werkt. U kunt de externe schijf bijvoorbeeld aansluiten of een andere PC of Mac. Als een schijf niet wordt gevonden in macOS dan kunt u deze op dat moment ook niet beheren.
   Groet, Stefan

 31. Beste Stefan, ik heb een harddisk die uit mijn oude mac komt(de originele opstartschijf dus) geprobeerd te vervangen door een ssd, dit omdat de imac enorm traag werd.
  met het terug zetten van het beeldscherm, is deze uit mijn handen gevallen en gebroken.
  nu heb ik een andere imac gekocht en een sata naar usb stekker aan de oude harddisk gehangen, om zodoende mij data te kunnen herstellen die op de oude harddisk staat.
  echter hij herkent dit niet en heb inmiddels je stappen allemaal uitgeprobeerd. bij de laatste stap krijg ik geen echte zichtbare foutmelding. kijk ik verkeerd of snap ik het gewoon niet. alvast enorm bedankt voor je hulp
  groet patrick

  1. Hallo, ik weet niet of de data dan wel te lezen is in macOS. Als ik het goed begrijp uit uw verhaal staat er op de oude harde schijf dus nog een besturingssysteem. Kijk eens of u die op de volgende manier kunt starten.

   Sluit de externe schijf of het externe apparaat aan op de Mac via de SATA naar USB verbinding.
   Start de Mac opnieuw op en houd na het opstartgeluid tijdens het opstarten de OPTION-toets ingedrukt tot u het opstartkeuzemenu ziet.
   Klik op het externe volume om daarvan op te starten. Verbind met het internet en haal de data er indien het werkt via het internet vanaf.

   Het is een alternatieve manier, of de oude harde schijf doormiddel van SATA naar USB door macOS herkend wordt als “Externe schijf” durf ik niet te zeggen, ik heb het nooit geprobeerd. Ik hoop dat deze methode voor u werkt. Succes! Groet, Stefan

   1. Beste Stefan, bedankt voor je hulp.
    echter bij de manier waarop jij zegt krijg ik de hardeschijf niet te zien.
    op de eerdere manier volgens deze pagina werdt hij wel zicht baar maar er stond unmounted. als ik vervolgens op mount druk gebeurt er niets.
    met vriendelijke groet
    Patrick

    1. Hallo, heeft u al geprobeerd om met het Schijfhulpprogramma de schijf te repareren? Dit waren mijn tips, ik kan helaas geen hardware via het internet beoordelen. Succes! Groet, Stefan

 32. Ik volgde alle stappen en kreeg volgende foutmeldingen in console:

  -[SiriCoreNWConnection _closeWithError:]_block_invoke close error is 0
  -[SiriCoreNWConnection readData:]_block_invoke read error is 89

 33. Hoi, mijn WD elements 1TB heeft schijnbaar een partitie van 500 MB (in gebruik) die ik niet kan wissen. Formattteren kan maar tot 931 GB. Hoe krijg ik de volledige 1 TB geformatteerd. MACOS.

  1. Hallo, ik vermoed dat het een systeempartitie is. Sommige externe harde schijven houden een stukje data vrij voor systeeminformatie en bestanden. Uit uw verhaal vermoed ik dat dit bij uw WD (Western digital) externe schijf ook zo is. Groet, Stefan

 34. mijn imac herkent de exteren harde schijf niet, ik heb een andere en die herkent hij wel.

  fout 11:29:03.862931 +0100 fscsafeadmind Cannot connect to kext with name: FSCNKE, retrying in 1 second(s)

 35. Hallo, ik heb een harde schijf WD-Elements 1TB. Deze wordt wel herkend op de MacBook maar kan de inhoud niet benaderen. Indeling is MS-DOS op dit moment. Wil de schijf niet formateren omdat ik de data wil behouden. Via Console krijg ik de melding ”TIC Read Status [2:0x0]: 1:57. Een andere melding is “Failed to add persistent stores code:256. Hoe kan ik dit oplossen? Wellicht de indeling aanpassen zonder formateren?

  1. Hallo, als er staat MS-DOS dan is de schijf als NTFS geformatteerd en kan macOS de externe schijf alleen lezen, niet schrijven. U kunt de externe schijf niet wijzigen naar een ander bestandssysteem zonder een format uit te voeren. Ik raad aan de externe schijf aan een computer met Microsoft Windows te koppelen, de data eraf te halen, de schijf te formatteren als ExFat in macOS en daarna de data vanuit Windows weer terug op de schijf te zetten. Na een ExFat format is de schijf leesbaar en schrijfbaar in macOS als Windows. Succes! Groet, Stefan.

 36. Hallo Stefan, ik heb een nieuwe WD 2 T my passport gekocht voor mijn Mac book air ( deze draait op de laatste versie van Monterey. Op geen enkele mogelijkheid krijg ik de nieuwe WD zichtbaar op mijn bureaublad. Mijn oude volle WD element 500 gig. loopt goed. Wat doe ik verkeerd? Ik neem aan dat ik de nieuwe moet formatteren maar hoe?
  ik krijg foutmelding com.apple.DiskManagement.disnter-fout 49153
  groet, Antonia

  1. Hallo, informatie over hoe een externe schijf te formatteren vind u in dit artikel. Lees het artikel even goed door. Als de harde schijf geschikt is voor macOS hoeft deze niet geformatteerd te worden, de schijf is direct zichtbaar. Controleer of de externe harde schijf aanstaat en of de kabels goed verbonden zijn. Open daarna Finder en controleer of de externe harde schijf zichtbaar is in Finder. De foutmelding: com.apple,DiskManagement.disnter-fout 49153 is er een waar ik u niet mee kan helpen. Deze foutmelding wordt veroorzaakt door teveel *mogelijke* problemen. Indien u nog problemen ondervind na de tips in dit artikel raadt ik aan Apple Support Nederland te contacteren. Succes! Groet, Stefan.

 37. Beste Stefan,
  Mijn probleem is dat ik mijn externe harde schijf een keer uit mijn Macbook heb getrokken zonder hem eerst officieel te verwijderen (in het prullenbakje slepen / in Finder op het uitwerp-icoontje drukken). Als ik dat heb gedaan, herkent mijn computer de harde schijf niet meer… Het herstarten van de computer helpt niet. De schijf is niet zichtbaar in Finder, noch op mijn bureaublad of in het Schijfhulpprogramma. Als ik vervolgens de harde schijf uit de computer haal, dan krijg ik wél een melding ‘Schijf niet juist verwijderd’. Dus mijn computer heeft hem op de een of andere manier toch wel herkent, maar toont hem nergens… Tot voor kort werkte de schijf gewoon prima, en er is verder ook niets geks mee gebeurd (hij is niet gevallen ofzo). De Macbook heb ik een aantal maanden en de schijf een jaar, dus ze zijn allebei redelijk nieuw.
  Ik hoop dat hier een oplossing voor is. Bedankt!
  Groeten, Jona

  1. Hallo Jona, bedankt voor uw uitgebreide toelichting!

   1. Ik zou proberen de NVRAM te resetten: https://support.apple.com/nl-nl/HT204063.
   2. Kijk ook eens of uw Mac de harde schijf detecteert in veilige modus: https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mh21245/mac en voer vanuit daar Schijf EHBO uit in Schijfbeheer.
   3. U kunt ook uw Mac opstarten in systeemherstel en vanuit daar het schijfprogramma starten, macOS wordt dan niet gestart, mogelijk gaat daar iets in mis. Ook vanuit daar kunt u dan Schijf EHBO toepassen voor INTEL processor: https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mchl338cf9a8/12.0/mac/12.0 voor Silicon processor: https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mchl82829c17/12.0/mac/12.0

   Probeer ook eens een andere Mac indien mogelijk. Succes! Groet, Stefan

 38. Hallo Stefan, ook ik loop tegen het probleem aan dat ik niets meer kan wegschrijven via mijn Mac naar mijn externe schijf. Terwijl ik hem altijd op deze mac gebruikt heb. Maar na een update naar Catalina kan ik nog wel in de externe schijf kijken maar er niets meer naar kopiëren. En zegt de info als ik de externe schijf aan klik dat het nu alleen een windows externe schijf is. Terwijl hij van Seagate is en geschikt voor mac en Windows. Ook mn andere externe schijven geprobeerd. Zelfde probleem, dus het zal iets in de Mac zijn.

  1. Hallo Rina, er is helaas geen andere oplossing dan de externe schijf formatteren. We kunnen heel lang zoeken waarom, maar als de externe schijf volgens macOS niet schrijfbaar is, is er maar 1 oplossing en dat is de externe schijf formatteren als exFAT. De externe schijf is daarna leesbaar en schrijfbaar voor zowel macOS als Windows. Ik vermoed dat de externe schijf op dit moment formatteert is als NTFS, wat betekend dat macOS de externe schijf alleen kan lezen en er niet naar kan schrijven. Dit kan al komen door de schijf ooit op een Windows computer te hebben gebruikt. Er is helaas geen instelling die de externe schijf opeens wel schrijfbaar maakt in macOS. Maak een back-up van uw bestanden op de externe harde schijf, en format als exFAT. Succes! Groet, Stefan.

   1. O Stefan, misschien nog een slimme vraag…als de externe dan geformatteerd is via de mac en ik sluit hem dan weer aan op een windows computer, kan dat dan zonder problemen? Of krijg ik dan het probleem opnieuw

    1. Hallo, als u de externe harde schijf formatteert als exFAT dan kunt u de schijf gebruiken in macOS en Windows. Let op, formatteren betekend dat alle data verloren gaat die nu op de externe harde schijf staat. Het aankoppelen op een Windows computer is dan geen probleem en andersom ook niet, zorg er wel voor dat u de harde schijf dan in Windows niet opnieuw formatteert. Groet, Stefan

     1. Stefan bedankt voor je uitleg. Fijn dat je dit belangeloos doet. Ik ga me een dagje vermaken met schijven kopiëren en formateren 😅

 39. Hi Stefan! Top dat je gratis tips geeft over computerproblemen!

  Mijn probleem is dat mijn MacBook Pro (2016) de externe schijf wel kan vinden, maar niet openen. Er gaat dan het bekende gekleurde balletje draaien die het uiteindelijk maar opgeeft. Ik wil de externe schijf niet formatteren omdat daar veel waardevolle data opstaat. Ik heb het Schijfhulpprogramma al gebruikt, maar dit levert niets op, ook geen te verhelpen problemen. Inmiddels op jou advies het console ingeschakeld en die komt met een waslijst aan fouten en problemen, waarvan ik niet kan zien of die betrekking hebben op mijn Macbook of de externe schijf. Kan jij hier wat mee?

  1. Hallo David, nee helaas niet 🙂 Komt de externe harde schijf uit een Windows-computer? Is de schijf daar ooit op gevuld met data en dus ook alleen voor Windows geformatteerd? Ik zou de externe schijf dus aan een Windows-computer verbinden, de data eraf halen (veiligstellen), de schijf weer aan macOS koppelen en formatteren als exFat. De schijf is daarna leesbaar en schrijfbaar op macOS als in Windows. Daarna kunt u de data vanaf de Windows computer weer terugzetten op de harde schijf.
   Succes! Groet, Stefan

  1. Hallo, niet direct. Belangrijk is dat u controleert hoe de externe harde schijf is geformatteerd. Dit is de voornaamste reden waarom een Mac een externe schijf niet detecteert. De externe schijf dient als exFat geformatteerd te zijn (de informatie staat in dit artikel). Hiermee is de externe harde schijf leesbaar op Windows en Mac computers. Het kan ook helpen om Apple support Nederland te bellen voor ondersteuning. Groet, Stefan.

   1. Bedankt Stefan, ik ben niet duidelijk genoeg geweest.
    Ik gebruik deze WD harde schijf al een half jaar, altijd zonder problemen.
    Nu is hij gevallen en herkent en lijkt de mac hem niet meer te herkennen… Hij kan ook gewoon kapot zijn, al hoop ik van niet natuurlijk!
    Hij maakt wel geluid en er brand een lampje.

    1. Ja dat is vervelend. Als u de WD schijf aansluit en de app schijfhulpprogramma opent, wordt de schijf dan herkend? Zo niet dan wordt het een moeilijk verhaal. Ik durf niet te zeggen of de schijf kapot is, maar als schijfhulpprogramma de externe schijf niet herkend dan houdt het in macOS op. Probeer de schijf aan te sluiten op een Windows computer (indien exFat geformatteerd) of een andere Mac om te kijken of die de schijf wel detecteren. Succes! Groet, Stefan

     1. Bedankt voor je reactie!

      Zojuist op de windows pc van mijn man aangesloten. Dit is een vrij nieuwe pc. Die herkent / ziet de harde schijf wel maar kan er niet in. Dan doet hij het nog wel? (vroeg ze hoopvol…). Beter op een andere mac proberen? Of zijn er nog tips voor windows?

 40. Failed to update sensor sensitivity, Dit is de melding die ik krijg wanneer ik mijn externe harde schijf koppel aan mijn Mac. Enig idee hoe ik het wel voor elkaar krijg dat ik mijn externe harde schijf wel te zien ga krijgen.

  1. Hallo Emmily, dit is een proces in macOS wat betrekking heeft op “Night Shift”. Ik raad aan om Night Shift eens uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost. Klik op het Apple icoon in de linkerbovenhoek. Klik op Systeemvoorkeuren. Klik op Energie en klik op Night Shift en schakel het uit. Waarom deze foutmelding komt in combinatie met het aankoppelen met een externe harde schijf is me onbekend. Groet, Stefan

 41. Bedankt voor de tip! Toch elke keer even schrikken als de schijf niet meer zichtbaar is maar het is weer goed gekomen dankzij jullie 👌🏻

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *