Mac detecteert harde schijf niet? Vind hier de oplossing!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Een externe harde schijf is handig als u grote bestanden wilt opslaan van uw Mac. Als u een externe harde schijf gebruikt kunt u veel meer data opslaan, zeker als uw Mac beperkt is door de ingebouwde harde schijf.

Een externe harde schijf helpt ook als u data van uw Mac mee wilt nemen naar een andere locatie of wilt gebruiken op meerdere Mac computers. Als u regelmatig de melding tegenkomt dat uw er geen schijfruimte meer is op uw Mac dan is het ook aan te raden om data naar de externe harde schijf te verplaatsen. Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door het verplaatsen van data naar een snelle (SSD) harde schijf omdat u een te laag schijfruimte uw Mac vertraagd.

Het komt echter ook voor dat de harde schijf niet herkend wordt door macOS. Dit kan te maken hebben met het verkeerd loskoppelen van uw harde schijf. Als u de harde schijf niet eerst goed verwijderd dan wordt de externe schijf na het opnieuw aankoppelen mogelijk niet meer herkend.

Mac detecteert harde schijf niet

Harde schijf snelkoppeling niet zichtbaar

Om te beginnen gaan we kijken of de harde schijf wel zichtbaar is in Finder. Het komt voor dat de harde schijf wel aan is gekoppeld in macOS maar niet zichtbaar is.

Open Finder. Ga boven in het menu naar Finder en dan naar Voorkeuren. Ga naar tabblad Algemeen en controleer of de opties: Harde schijven en Externe schijven is aangevinkt.

Finder voorkeuren externe hardeschijven weergeven

De snelkoppelingen naar de schijven worden weergegeven op het MacOS Bureaublad. Als u de snelkoppelingen niet ziet ga dan door naar de volgende stap.

Schijfhulpprogramma

U kunt het schijfhulpprogramma gebruiken om problemen met de externe harde schijf te detecteren en op te lossen.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma. Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe harde schijf en klik daarna op Schijf EHBO.

Schijfhulpprogramma

Controleer of er problemen optreden en los deze op door de instructies te volgen. Als u de schijf niet kunt vinden of er zijn nog steeds problemen ga dan door naar de volgende stap.

Formatteer de externe harde schijf

Als u uw harde schijf in het Schijfhulpprogramma ziet, maar deze niet op uw Mac kunt openen, kan het zijn dat u een probleem hebt met de schijfindeling.

In dit geval moet u de schijf opnieuw formatteren. PC’s met het Windows-besturingssystemen maken gebruik van het New Technology File System (NTFS). Mac computers met macOS-besturingssystemen gebruiken daarentegen het Hiërarchisch Bestandssysteem (HFS+).

Standaard worden USB-sticks en andere externe schijven geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem. Dit werkt geweldig op PC’s, terwijl Macs gegevens kunnen lezen in het formaat, maar moeite hebben om ze te schrijven. Gelukkig kunt u uw externe schijf formatteren met het bestandssysteem File Allocation Table (FAT32) of Extended File Allocation Table (ExFAT).

Formatteer FAT32 is volledig uitwisselbaar met alle versies van Windows- en Mac-besturingssystemen. Helaas heeft dit specifieke bestandssysteem wel beperkingen voor de bestandsgrootte. De maximale grootte van de ondersteunde bestanden is 4GB, wat betekent dat u geen bestanden kunt schrijven die groter zijn dan 4GB. Ook kunt u geen opstartschijf voor Macs maken binnen opslagmedia die gebruikmaken van het FAT32-bestandssysteem.

Stel dat u niet van plan bent om externe opslag te gebruiken om grote bestanden over te dragen of uitvoerbare partities te maken. In dat geval kan de FAT32-indeling een goede optie zijn.

ExFAT is een bestandssysteemformaat dat een voordeel heeft vergeleken met het FAT32-bestandssysteem. Het heeft geen beperkingen op bestands- of partitiegrootte. Daarom kunt u een bestand met een grootte van 1TB schrijven en partities van 5TB binnen het apparaat aanmaken. Ondanks de verbeterde datagrootte zijn sommige oudere versies van het MacOS besturingssystemen niet meer uitwisselbaar met dit bestandssysteemformaat.

Als u het schijfhulpprogramma nog niet gestart had.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma. Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe harde schijf en klik daarna op Wis.

externe hardeschijf wissen mac

Selecteer de gewenst structuur, ExFAT, macOS uitgebreid (journaled) of MS-DOS (FAT) en klik op Wis. Ik raad de ExFAT structuur aan.

Let op, alle data op de externe harde schijf wordt gewist!

externe hardeschijf wissen exfat

Nog steeds niet herkend? Of wilt u de data niet wissen? Ga dan door naar de volgende stap om het probleem met de externe schijf te diagnosticeren.

Console

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Console. Open het Console hulpprogramma.

Koppel uw externe harde schijf los van uw Mac. In het linker menu selecteer uw apparaat (uw Mac). Klik op de knop, begin met streamen.

console hulpprogramma

Koppel nu de externe harde schijf aan uw Mac. Als er in het console foutmeldingen komen te staan, bekijk ze en zoek een oplossing. U kunt de foutmelding ook in het commentaar veld hieronder plaatsen met uw hulpvraag. Ik ga u proberen te helpen.

Los Mac problemen op met CleanMyMac

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Deel deze PC tip via Sociale media en help ook andere mensen. Help mee en deel computerkennis via de onderstaande sociale media knoppen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

35 REACTIES

 1. Beste Stefan, ik heb een harddisk die uit mijn oude mac komt(de originele opstartschijf dus) geprobeerd te vervangen door een ssd, dit omdat de imac enorm traag werd.
  met het terug zetten van het beeldscherm, is deze uit mijn handen gevallen en gebroken.
  nu heb ik een andere imac gekocht en een sata naar usb stekker aan de oude harddisk gehangen, om zodoende mij data te kunnen herstellen die op de oude harddisk staat.
  echter hij herkent dit niet en heb inmiddels je stappen allemaal uitgeprobeerd. bij de laatste stap krijg ik geen echte zichtbare foutmelding. kijk ik verkeerd of snap ik het gewoon niet. alvast enorm bedankt voor je hulp
  groet patrick

  • Hallo, ik weet niet of de data dan wel te lezen is in macOS. Als ik het goed begrijp uit uw verhaal staat er op de oude harde schijf dus nog een besturingssysteem. Kijk eens of u die op de volgende manier kunt starten.

   Sluit de externe schijf of het externe apparaat aan op de Mac via de SATA naar USB verbinding.
   Start de Mac opnieuw op en houd na het opstartgeluid tijdens het opstarten de OPTION-toets ingedrukt tot u het opstartkeuzemenu ziet.
   Klik op het externe volume om daarvan op te starten. Verbind met het internet en haal de data er indien het werkt via het internet vanaf.

   Het is een alternatieve manier, of de oude harde schijf doormiddel van SATA naar USB door macOS herkend wordt als “Externe schijf” durf ik niet te zeggen, ik heb het nooit geprobeerd. Ik hoop dat deze methode voor u werkt. Succes! Groet, Stefan

 2. Ik volgde alle stappen en kreeg volgende foutmeldingen in console:

  -[SiriCoreNWConnection _closeWithError:]_block_invoke close error is 0
  -[SiriCoreNWConnection readData:]_block_invoke read error is 89

 3. Hoi, mijn WD elements 1TB heeft schijnbaar een partitie van 500 MB (in gebruik) die ik niet kan wissen. Formattteren kan maar tot 931 GB. Hoe krijg ik de volledige 1 TB geformatteerd. MACOS.

 4. mijn imac herkent de exteren harde schijf niet, ik heb een andere en die herkent hij wel.

  fout 11:29:03.862931 +0100 fscsafeadmind Cannot connect to kext with name: FSCNKE, retrying in 1 second(s)

 5. Hallo, ik heb een harde schijf WD-Elements 1TB. Deze wordt wel herkend op de MacBook maar kan de inhoud niet benaderen. Indeling is MS-DOS op dit moment. Wil de schijf niet formateren omdat ik de data wil behouden. Via Console krijg ik de melding ”TIC Read Status [2:0x0]: 1:57. Een andere melding is “Failed to add persistent stores code:256. Hoe kan ik dit oplossen? Wellicht de indeling aanpassen zonder formateren?

  • Hallo, als er staat MS-DOS dan is de schijf als NTFS geformatteerd en kan macOS de externe schijf alleen lezen, niet schrijven. U kunt de externe schijf niet wijzigen naar een ander bestandssysteem zonder een format uit te voeren. Ik raad aan de externe schijf aan een computer met Microsoft Windows te koppelen, de data eraf te halen, de schijf te formatteren als ExFat in macOS en daarna de data vanuit Windows weer terug op de schijf te zetten. Na een ExFat format is de schijf leesbaar en schrijfbaar in macOS als Windows. Succes! Groet, Stefan.

 6. Hallo Stefan, ik heb een nieuwe WD 2 T my passport gekocht voor mijn Mac book air ( deze draait op de laatste versie van Monterey. Op geen enkele mogelijkheid krijg ik de nieuwe WD zichtbaar op mijn bureaublad. Mijn oude volle WD element 500 gig. loopt goed. Wat doe ik verkeerd? Ik neem aan dat ik de nieuwe moet formatteren maar hoe?
  ik krijg foutmelding com.apple.DiskManagement.disnter-fout 49153
  groet, Antonia

  • Hallo, informatie over hoe een externe schijf te formatteren vind u in dit artikel. Lees het artikel even goed door. Als de harde schijf geschikt is voor macOS hoeft deze niet geformatteerd te worden, de schijf is direct zichtbaar. Controleer of de externe harde schijf aanstaat en of de kabels goed verbonden zijn. Open daarna Finder en controleer of de externe harde schijf zichtbaar is in Finder. De foutmelding: com.apple,DiskManagement.disnter-fout 49153 is er een waar ik u niet mee kan helpen. Deze foutmelding wordt veroorzaakt door teveel *mogelijke* problemen. Indien u nog problemen ondervind na de tips in dit artikel raadt ik aan Apple Support Nederland te contacteren. Succes! Groet, Stefan.

 7. Beste Stefan,
  Mijn probleem is dat ik mijn externe harde schijf een keer uit mijn Macbook heb getrokken zonder hem eerst officieel te verwijderen (in het prullenbakje slepen / in Finder op het uitwerp-icoontje drukken). Als ik dat heb gedaan, herkent mijn computer de harde schijf niet meer… Het herstarten van de computer helpt niet. De schijf is niet zichtbaar in Finder, noch op mijn bureaublad of in het Schijfhulpprogramma. Als ik vervolgens de harde schijf uit de computer haal, dan krijg ik wél een melding ‘Schijf niet juist verwijderd’. Dus mijn computer heeft hem op de een of andere manier toch wel herkent, maar toont hem nergens… Tot voor kort werkte de schijf gewoon prima, en er is verder ook niets geks mee gebeurd (hij is niet gevallen ofzo). De Macbook heb ik een aantal maanden en de schijf een jaar, dus ze zijn allebei redelijk nieuw.
  Ik hoop dat hier een oplossing voor is. Bedankt!
  Groeten, Jona

 8. Hallo Stefan, ook ik loop tegen het probleem aan dat ik niets meer kan wegschrijven via mijn Mac naar mijn externe schijf. Terwijl ik hem altijd op deze mac gebruikt heb. Maar na een update naar Catalina kan ik nog wel in de externe schijf kijken maar er niets meer naar kopiëren. En zegt de info als ik de externe schijf aan klik dat het nu alleen een windows externe schijf is. Terwijl hij van Seagate is en geschikt voor mac en Windows. Ook mn andere externe schijven geprobeerd. Zelfde probleem, dus het zal iets in de Mac zijn.

  • Hallo Rina, er is helaas geen andere oplossing dan de externe schijf formatteren. We kunnen heel lang zoeken waarom, maar als de externe schijf volgens macOS niet schrijfbaar is, is er maar 1 oplossing en dat is de externe schijf formatteren als exFAT. De externe schijf is daarna leesbaar en schrijfbaar voor zowel macOS als Windows. Ik vermoed dat de externe schijf op dit moment formatteert is als NTFS, wat betekend dat macOS de externe schijf alleen kan lezen en er niet naar kan schrijven. Dit kan al komen door de schijf ooit op een Windows computer te hebben gebruikt. Er is helaas geen instelling die de externe schijf opeens wel schrijfbaar maakt in macOS. Maak een back-up van uw bestanden op de externe harde schijf, en format als exFAT. Succes! Groet, Stefan.

   • O Stefan, misschien nog een slimme vraag…als de externe dan geformatteerd is via de mac en ik sluit hem dan weer aan op een windows computer, kan dat dan zonder problemen? Of krijg ik dan het probleem opnieuw

    • Hallo, als u de externe harde schijf formatteert als exFAT dan kunt u de schijf gebruiken in macOS en Windows. Let op, formatteren betekend dat alle data verloren gaat die nu op de externe harde schijf staat. Het aankoppelen op een Windows computer is dan geen probleem en andersom ook niet, zorg er wel voor dat u de harde schijf dan in Windows niet opnieuw formatteert. Groet, Stefan

 9. Hi Stefan! Top dat je gratis tips geeft over computerproblemen!

  Mijn probleem is dat mijn MacBook Pro (2016) de externe schijf wel kan vinden, maar niet openen. Er gaat dan het bekende gekleurde balletje draaien die het uiteindelijk maar opgeeft. Ik wil de externe schijf niet formatteren omdat daar veel waardevolle data opstaat. Ik heb het Schijfhulpprogramma al gebruikt, maar dit levert niets op, ook geen te verhelpen problemen. Inmiddels op jou advies het console ingeschakeld en die komt met een waslijst aan fouten en problemen, waarvan ik niet kan zien of die betrekking hebben op mijn Macbook of de externe schijf. Kan jij hier wat mee?

  • Hallo David, nee helaas niet 🙂 Komt de externe harde schijf uit een Windows-computer? Is de schijf daar ooit op gevuld met data en dus ook alleen voor Windows geformatteerd? Ik zou de externe schijf dus aan een Windows-computer verbinden, de data eraf halen (veiligstellen), de schijf weer aan macOS koppelen en formatteren als exFat. De schijf is daarna leesbaar en schrijfbaar op macOS als in Windows. Daarna kunt u de data vanaf de Windows computer weer terugzetten op de harde schijf.
   Succes! Groet, Stefan

  • Hallo, niet direct. Belangrijk is dat u controleert hoe de externe harde schijf is geformatteerd. Dit is de voornaamste reden waarom een Mac een externe schijf niet detecteert. De externe schijf dient als exFat geformatteerd te zijn (de informatie staat in dit artikel). Hiermee is de externe harde schijf leesbaar op Windows en Mac computers. Het kan ook helpen om Apple support Nederland te bellen voor ondersteuning. Groet, Stefan.

   • Bedankt Stefan, ik ben niet duidelijk genoeg geweest.
    Ik gebruik deze WD harde schijf al een half jaar, altijd zonder problemen.
    Nu is hij gevallen en herkent en lijkt de mac hem niet meer te herkennen… Hij kan ook gewoon kapot zijn, al hoop ik van niet natuurlijk!
    Hij maakt wel geluid en er brand een lampje.

    • Ja dat is vervelend. Als u de WD schijf aansluit en de app schijfhulpprogramma opent, wordt de schijf dan herkend? Zo niet dan wordt het een moeilijk verhaal. Ik durf niet te zeggen of de schijf kapot is, maar als schijfhulpprogramma de externe schijf niet herkend dan houdt het in macOS op. Probeer de schijf aan te sluiten op een Windows computer (indien exFat geformatteerd) of een andere Mac om te kijken of die de schijf wel detecteren. Succes! Groet, Stefan

     • Bedankt voor je reactie!

      Zojuist op de windows pc van mijn man aangesloten. Dit is een vrij nieuwe pc. Die herkent / ziet de harde schijf wel maar kan er niet in. Dan doet hij het nog wel? (vroeg ze hoopvol…). Beter op een andere mac proberen? Of zijn er nog tips voor windows?

 10. Failed to update sensor sensitivity, Dit is de melding die ik krijg wanneer ik mijn externe harde schijf koppel aan mijn Mac. Enig idee hoe ik het wel voor elkaar krijg dat ik mijn externe harde schijf wel te zien ga krijgen.

  • Hallo Emmily, dit is een proces in macOS wat betrekking heeft op “Night Shift”. Ik raad aan om Night Shift eens uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost. Klik op het Apple icoon in de linkerbovenhoek. Klik op Systeemvoorkeuren. Klik op Energie en klik op Night Shift en schakel het uit. Waarom deze foutmelding komt in combinatie met het aankoppelen met een externe harde schijf is me onbekend. Groet, Stefan

 11. Bedankt voor de tip! Toch elke keer even schrikken als de schijf niet meer zichtbaar is maar het is weer goed gekomen dankzij jullie 👌🏻

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓