Mac detecteert harde schijf niet? Vind hier de oplossing!

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Een externe harde schijf is handig als u grote bestanden wilt opslaan van uw Mac. Als u een externe harde schijf gebruikt kunt u veel meer data opslaan, zeker als uw Mac beperkt is door de ingebouwde harde schijf.

Een externe harde schijf helpt ook als u data van uw Mac mee wilt nemen naar een andere locatie of wilt gebruiken op meerdere Mac computers. Als u regelmatig de melding tegenkomt dat uw er geen schijfruimte meer is op uw Mac dan is het ook aan te raden om data naar de externe harde schijf te verplaatsen. Uw Mac wordt aanzienlijk sneller door het verplaatsen van data naar een snelle (SSD) harde schijf omdat u een te laag schijfruimte uw Mac vertraagd.

Het komt echter ook voor dat de harde schijf niet herkend wordt door macOS. Dit kan te maken hebben met het verkeerd loskoppelen van uw harde schijf. Als u de harde schijf niet eerst goed verwijderd dan wordt de externe schijf na het opnieuw aankoppelen mogelijk niet meer herkend.

Mac detecteert harde schijf niet

Harde schijf snelkoppeling niet zichtbaar

Om te beginnen gaan we kijken of de harde schijf wel zichtbaar is in Finder. Het komt voor dat de harde schijf wel aan is gekoppeld in macOS maar niet zichtbaar is.

Open Finder. Ga boven in het menu naar Finder en dan naar Voorkeuren. Ga naar tabblad Algemeen en controleer of de opties: Harde schijven en Externe schijven is aangevinkt.

Finder voorkeuren externe hardeschijven weergeven

De snelkoppelingen naar de schijven worden weergegeven op het MacOS Bureaublad. Als u de snelkoppelingen niet ziet ga dan door naar de volgende stap.

Schijfhulpprogramma

U kunt het schijfhulpprogramma gebruiken om problemen met de externe harde schijf te detecteren en op te lossen.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma. Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe harde schijf en klik daarna op Schijf EHBO.

Schijfhulpprogramma

Controleer of er problemen optreden en los deze op door de instructies te volgen. Als u de schijf niet kunt vinden of er zijn nog steeds problemen ga dan door naar de volgende stap.

Formatteer de externe harde schijf

Als u uw harde schijf in het Schijfhulpprogramma ziet, maar deze niet op uw Mac kunt openen, kan het zijn dat u een probleem hebt met de schijfindeling.

In dit geval moet u de schijf opnieuw formatteren. PC’s met het Windows-besturingssystemen maken gebruik van het New Technology File System (NTFS). Mac computers met macOS-besturingssystemen gebruiken daarentegen het Hiërarchisch Bestandssysteem (HFS+).

Standaard worden USB-sticks en andere externe schijven geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem. Dit werkt geweldig op PC’s, terwijl Macs gegevens kunnen lezen in het formaat, maar moeite hebben om ze te schrijven. Gelukkig kunt u uw externe schijf formatteren met het bestandssysteem File Allocation Table (FAT32) of Extended File Allocation Table (ExFAT).

Formatteer FAT32 is volledig uitwisselbaar met alle versies van Windows- en Mac-besturingssystemen. Helaas heeft dit specifieke bestandssysteem wel beperkingen voor de bestandsgrootte. De maximale grootte van de ondersteunde bestanden is 4GB, wat betekent dat u geen bestanden kunt schrijven die groter zijn dan 4GB. Ook kunt u geen opstartschijf voor Macs maken binnen opslagmedia die gebruikmaken van het FAT32-bestandssysteem.

Stel dat u niet van plan bent om externe opslag te gebruiken om grote bestanden over te dragen of uitvoerbare partities te maken. In dat geval kan de FAT32-indeling een goede optie zijn.

ExFAT is een bestandssysteemformaat dat een voordeel heeft vergeleken met het FAT32-bestandssysteem. Het heeft geen beperkingen op bestands- of partitiegrootte. Daarom kunt u een bestand met een grootte van 1TB schrijven en partities van 5TB binnen het apparaat aanmaken. Ondanks de verbeterde datagrootte zijn sommige oudere versies van het MacOS besturingssystemen niet meer uitwisselbaar met dit bestandssysteemformaat.

Als u het schijfhulpprogramma nog niet gestart had.

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Schijfhulpprogramma. Start Schijfhulprogramma. In het linker menu selecteer uw externe harde schijf en klik daarna op Wis.

externe hardeschijf wissen mac

Selecteer de gewenst structuur, ExFAT, macOS uitgebreid (journaled) of MS-DOS (FAT) en klik op Wis. Ik raad de ExFAT structuur aan.

Let op, alle data op de externe harde schijf wordt gewist!

externe hardeschijf wissen exfat

Nog steeds niet herkend? Of wilt u de data niet wissen? Ga dan door naar de volgende stap om het probleem met de externe schijf te diagnosticeren.

Console

Druk op de Command ⌘ + Spatiebalk toetsen op uw toetsenbord. In Spotlight type: Console. Open het Console hulpprogramma.

Koppel uw externe harde schijf los van uw Mac. In het linker menu selecteer uw apparaat (uw Mac). Klik op de knop, begin met streamen.

console hulpprogramma

Koppel nu de externe harde schijf aan uw Mac. Als er in het console foutmeldingen komen te staan, bekijk ze en zoek een oplossing. U kunt de foutmelding ook in het commentaar veld hieronder plaatsen met uw hulpvraag. Ik ga u proberen te helpen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

6 REACTIES

  1. Failed to update sensor sensitivity, Dit is de melding die ik krijg wanneer ik mijn externe harde schijf koppel aan mijn Mac. Enig idee hoe ik het wel voor elkaar krijg dat ik mijn externe harde schijf wel te zien ga krijgen.

    • Hallo Emmily, dit is een proces in macOS wat betrekking heeft op “Night Shift”. Ik raad aan om Night Shift eens uit te schakelen om te zien of dit het probleem oplost. Klik op het Apple icoon in de linkerbovenhoek. Klik op Systeemvoorkeuren. Klik op Energie en klik op Night Shift en schakel het uit. Waarom deze foutmelding komt in combinatie met het aankoppelen met een externe harde schijf is me onbekend. Groet, Stefan

  2. Bedankt voor de tip! Toch elke keer even schrikken als de schijf niet meer zichtbaar is maar het is weer goed gekomen dankzij jullie 👌🏻

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓