De oplossing voor foutcode 36 op een Mac

Meest gelezen tips
Stefan
Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Help ook andere mensen

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om dit artikel te delen.

Mac computers staan bekend als stabiele en snelle computers in verschillende aspecten. Bijvoorbeeld of het nu gaat om prestatiesnelheid of videobewerking snelheid etc. Verreweg de meeste Mac  gebruikers verbazen zich over het snelle gegevensbeheer en de verbazingwekkend korte duur tijdens de overdracht van bestanden.

Helaas verschijnt plotseling Finder foutcode 36, die aangeeft dat de operatie niet kon worden voltooid, omdat sommige bestanden niet kunnen worden gelezen of geschreven.

Dit is een zeldzaam probleem dat zich kan voordoen op elke Mac computer die draait met Mac besturingssysteem ongeacht de versie. Hoewel deze specifieke foutcode zeldzaam is, zijn er een paar afzonderlijke oplossingen. Ander goed nieuws is dat deze foutcode 36 meestal is niet gerelateerd aan hardware of software crashes.

In de meeste gevallen bevat het bestand dat niet gelezen of geschreven kan worden een verborgen dot-underline (._) extensie. Eén van de meest frequente bestanden zou “.DS_Store” zijn.

Deze verborgen bestanden bevatten extra informatie, zoals afbeeldingen van pictogrammen. Gewoonlijk treedt de foutcode op wanneer deze bestanden worden overgezet van het Windows uitwisselbare volume naar de Mac, of omgekeerd. De meest efficiënte en snelste oplossing zou zijn om het ingebouwde command-line (terminal) venster en de dot_clean tool te gebruiken, maar soms wordt de foutmelding veroorzaakt in Finder en is foutcode 36 gerelateerd aan virussen, malware, of beschadigde bestanden.

In dit artikel beschrijven we de meest efficiënte methoden om de foutcode 36 op te lossen.

Gebruik “dot_clean” in Terminal om Foutmelding foutcode 36 op te lossen

In de meeste gevallen wordt de foutmeldingen foutcode 36 in Finder veroorzaakt door pogingen om verborgen systeembestanden zoals .DS_Store en andere, die dot-underline extensie in hun naam bevatten over te zetten.

Zoals hierboven vermeld bevatten deze bestanden extra informatie, om deze reden is er geen schade aan het oorspronkelijke bestand als u het verborgen bestand verwijderd. Dit is een van de meest efficiënte methode om fout 36 op te lossen, maar er kunnen meerdere “dot-underline” bestanden zich in de map bevinden.

Als gevolg van deze bestanden is het aanbevolen om het dot_clean commando te gebruiken via Terminal dat alle verborgen bestanden hersteld binnen de aangeduide folder.

Om te beginnen start u de Terminal via Spotlight door op de sneltoets Command + spatiebalk op het toetsenbord te drukken, typt u Terminal en drukt u op Enter.

Zodra de terminal toepassing is gestart typt u in venster: dot_clean druk op de spatiebalk en sleep de folder waar het om gaat in het terminalvenster. Op deze manier zal Terminal automatisch de locatie van de map maken waarin zich de foutcode 36 bevind. Druk tenslotte op Enter om “dot_clean” uit te voeren.

dot_clean uitvoeren mac

Als alternatief kunt u de folder zelf typen om de folder helemaal schoon te maken. Dit wordt aanbevolen als u de foutcode 36 aantreft tijdens het proberen om een back-up te maken van een volume. Als het terminalproces is voltooid, probeert u dezelfde map opnieuw te verplaatsen om te controleren of foutcode 36 is verdwenen.

Controleer toegangsrechten

Een ander veelvoorkomend probleem dat tot foutcode 36 zou kunnen leiden, zijn mismatches in de machtigingen van mappen en opties om bestanden te delen. Begin eerst met het controleren van de machtigingen en het delen van bestanden van een bepaalde map die leidt tot foutcode 36 tijdens het proberen over te zetten.

Klik met de rechtermuisknop op de map en selecteer Toon Info. Klik vervolgens onderaan op de lijst bij Delen en bevoegdheden. Open deze informatie en controleer of uw gebruikersaccount machtigingen heeft om te lezen en te schrijven. Wanneer dit niet zo is klikt u op de Bevoegdheden en selecteert u Lezen en Schrijven.

bevoegdheden folder mac

U moet zich misschien aanmelden met het Mac beheerders account voor het geval u de machtigingen niet kunt wijzigen.

Een andere handige tip is om uw Mac computer op te starten in de Veilige modus. Veilige modus is een optie die in veel problematische situaties wordt gebruikt om deze modus om foutcode 36 op te lossen.

Als u de Mac in de veilige modus wilt opstarten, schakelt u de Mac eerst uit. Eenmaal volledig uitgeschakeld, start de Mac opnieuw op. Als u het opstart geluid “chime” hoort, houdt u de Shift toets ingedrukt totdat u het Apple-logo ziet. Probeer de gewenste map te verplaatsen wanneer de Mac volledig opgestart is in veilige modus. Als dit het probleem heeft oplost, start u de Mac computer op de gebruikelijke manier opnieuw op.

Herstel schijfbevoegdheden automatiseren met CleanMyMac

We kunnen CleanMyMac niet genoeg prijzen, ook voor het probleem “foutcode 36” of “error 36” heeft CleanMyMac een oplossing. Zoals eerder aangegeven is het mogelijk dat foutcode 36 wordt veroorzaakt door dot-underline informatie in bestanden of door bevoegdheden op een bestand of folder niet niet goed zijn toegewezen aan de huidige gebruiker.

Om deze bevoegdheden te herstellen heeft Clean My Mac een optie genaamd: herstel schijfbevoegdheden. Deze tool helpt u om de bevoegdheden te herstellen op uw Mac.

Herstel schijfbevoegdheden in mac

Download CleanMyMac

Onder het menu item Onderhoud vind u dit hulpmiddel. Erg handig en voorkomt een hoop problematiek. Hopelijk heeft deze instructie u geholpen om de foutcode 36 op te lossen en uw bestanden en mappen weer te benaderen als vanouds.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina middels het commentaar veld of de reacties doorlezen.

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! 🙂
11 REACTIES
 1. Hallo,
  Bedankt voor deze uitgebreide uitleg. Ik heb het geprobeerd maar het probleem is niet opgelost.
  Ik wil zo nu en dan een backup maken van de data van Evernote, op een redelijk nieuwe LaCie. Dat is een paar keer goed gegaan, totdat ik een keer foutcode -36 kreeg : “de Finder kan de bewerking niet voltooien, omdat sommige gegevens in ‘Re_ Vraag’ niet kunnen worden gelezen of geschreven.”
  Nu ‘Re_ Vraag’, wat me een email lijkt die ik in Evernote heb gegooid, maar daarvoor iets anders, wat weet ik niet meer, ik ben er naar op zoek gegaan, heb het weggehaald en vervolgens kwam de volgende melding.
  Dus ik was blij met jullie stuk. Heb alles gedaan, CleanMyMaX gebruikt, maar nog steeds krijg ik de foutmelding.
  Ik kan overigens wel andere dingen wegschrijven, alleen bij de data-map van Evernote gaat het mis (terwijl het eerder wel goed ging).
  Enig idee ?

   • Hallo Stefan, bedankt voor je reactie. Die database wilde ik juist back-uppen :-). En dat heb ik vaker gedaan (ik weet waar ik het kan vinden), maar dat gaat opeens niet meer. Ik heb meteen gezocht naar het struikelblok, ik dacht het ook gevonden te hebben, heb het verwijderd, maar daarna kwam de volgende foutmelding. En om nu die hele database te moeten doorlopen is mij toch te gortig. Daarbij ging het voorheen wél.
    Mocht je nog een idee krijgen: graag.

 2. Hallo ik zou graag een dvd op me MacBook willen zetten maar krijg een foutmelding error 36 weet jullie wat ik moet doen

   • Ik krijg de foutmelding de Finder kan bewerking niet voltooien omdat sommige gegevens in vts 06.1vob niet kunnen worden gelezen of geschreven. Foutcode error 36 weten Julie hoe Ik die moet oplossen

    • In het artikel staat dat dat komt door . “{dot}” bestanden op de locatie van de bestanden. Dit is in dit geval op een DVD, maar een DVD is niet schrijfbaar dus “dot_clean” gebruiken zoals beschreven in het artikel werkt niet. Ik raad u aan om van de DVD een ISO bestand te maken of de DVD te “rippen” middels Handbrake. Enige technische kennis vereist. https://handbrake.fr/

 3. Hallo,
  Hier een moeilijk probleem:

  Een paar zomers geleden gingen we met onze vrienden naar Portugal dus werd er gefilmd.

  Ik heb de montage gedaan via Imovie en daarna de film 2x op schijfje gebrand, eentje voor onze vrienden en eentje voor ons.
  Toen wij een 2-tal weken geleden onze film nog eens wilden bekijken via onze dvd-speler stopte die in de helft ongeveer, niets aan te doen, die wilde niet meer vooruit.
  Omdat ik – na de montage en het branden – alle originele tracks van de Mac gewist heb
  heb ik toen het schijfje aan onze vrienden gevraagd om een nieuwe kopie te maken via onze Mac.

  Via MacX DVD ripper Pro heb ik geprobeerd om de film weer op mijn Mac te krijgen, tevergeefs.
  Het programma stopt op 1,24 GB terwijl de film 2,46 GB groot is.
  Wanneer we de film ( deze van onze vrienden )op onze DVD-speler draaien speelt die perfect af, ook bij hen, enkel op hun pc stopt die ook in de helft.

  Toch eigenaardig: de film is gemonteerd op onze Mac, gebrand via onze externe brander en nu kan ik
  die niet meer binnenhalen op diezelfde Mac.

  Toevalling moesten onze vrienden in een pc-winkel zijn en hebben ginds gevraagd wat de oplossing
  voor het probleem is, die mensen hebben het daar geprobeerd en zegden dat er ergens een beveiliging op zit,
  zij konden geen tijd vrijmaken om ernaar te zoeken en zegden dat we een nerd nodig hebben om ons te helpen.
  Ik heb toch nog eens geprobeerd om de film te dupliceren en toen kwam de melding foutcode 36, dus verder gezocht en deze pagina gevonden via jullie.
  Ik zou met de uitleg hier waarschijnlijk een oplossing kunnen vinden voor foutcode 36 maar ik ben bang dat er toch iets aan het schijfje – het enige exemplaar – zou verkeerd gaan en dat dan ook niet meer kan afspelen op de dvd-speler, temeer dat dit het exemplaar van onze vrienden is.

  Alle hulp is welkom.

  Dank u

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook deze PC Tips

Laatste tips
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!