Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

HEIC naar JPG converteren? Dit is hoe! (Mac)

Apple heeft het HEIC afbeeldingsformat in 2017 geïntegreerd als standaard fotoformaat. Elke Apple gebruiker die zijn apparaat heeft bijgewerkt naar iOS 11 of later kreeg een nieuwe HEIC (High-Efficiency Image Container).

HEIC slaat een of meer foto’s op die zijn opgeslagen in het HEIF (High-Efficiency Image Format) dat gebruik maakt van een geavanceerde compressiemethode. Met deze moderne compressiemethode kunnen digitale foto’s in kleinere bestandsgroottes worden gemaakt met behoud van een hogere kwaliteit.

HEIC naar JPG converteren

HEIC converteren naar JPG met Foto’s app

De snelste manier om HEIC-foto’s uit de Foto’s applicatie naar JPEG te converteren is door simpelweg de foto naar het bureaublad te slepen.

Wanneer u het foto-bestand niet beschikbaar heeft in de Foto’s app op uw Mac importeer dan de foto eerst in Foto’s.

bestand converteren van heic naar jpg

Een andere manier om van een HEIC-bestand (geïmporteerd in Foto’s app) naar JPEG te converteren is door de foto in Foto’s te selecteren. In het menu gaat u naar Archief daarna Exporteer en klik op Exporteer 1 foto…

exporteer heic afbeelding naar jpg

Selecteer daarna JPG als bestandsformaat en klik op Exporteer.

heic opslaan als jpg

HEIC converteren naar JPG met Voorvertoning app

Open Finder, ga naar de locatie met de HEIC-afbeeldingen.

In de map druk op Command ⌘ + A op uw toetsenbord. Selecteer all HEIC-afbeeldingen.

Klik met de rechtermuisknop op een van de geselecteerde afbeeldingen (terwijl ze nog steeds allemaal geselecteerd zijn) daarna op Open Met en selecteer Voorvertoning.

heic afbeeldingen omzetten naar jpg met voorvertoning

De Voorvertoning app is nu geopend met alle HEIC-afbeeldingen. Druk nogmaals op Command ⌘ + A om alle afbeeldingen in voorvertoning te selecteren.

In het Voorvertoning menu ga naar Archief en klik daarna op Exporteer geselecteerde afbeeldingen.

exporteer heic naar jpg bestand

Klik op de Opties knop om de exporteer opties weer te geven in Voorvertoning. Exporteer de afbeelding(en) als JPEG-structuur, bepaalde kwaliteit van de afbeelding(en) en klik op Kies.

heic wijzigen naar jpg

U heeft nu twee manieren om afbeeldingen van HEIC om te zetten naar JPG/JPEG bestandsformaat.

HEIC converteren naar JPG via taak met Automator

U kunt HEIC naar JPG omzetten via Automator. U maakt dan een snelle taak aan om HEIC-bestanden te converteren naar JPG. Op deze manier kunt u meerdere HEIC-bestanden snel omzetten op uw computer via een rechtermuisklik.

Ga naar uw applicaties map en open Automator. Klik links onderin op Nieuw document. Klik daarna op Snelle taak en dan op Kies.

Snelle taak aanmaken in Automator

Zoek bovenin in het zoekvenster naar: kopieer finder-onderdelen en sleep dit onderdeel naar de rechterzijde om een automator taak aan te maken.

Kopieer finder onderdeel

Pas eventueel de locatie aan door “naar: ” te wijzigen naar een locatie voor het JPG-bestand. Dit is de locatie waar het omgezette HEIC-bestand naar JPG wordt opgeslagen.

Zoek nogmaals bovenin in het zoekvenster naar: wijzig afbeeldingstype en sleep dit onderdeel naar de rechterzijde om een automator taak aan te maken.

Wijzig afbeeldingstype

U ziet nu een tweetal taken. Om een HEIC bestand naar iets anders dan JPEG om te zetten wijzigt u “JPEG” naar het gewenste afbeeldingstype.

Automator taak om heic naar jpg te converteren

Klik daarna bovenin in het menu op Archief en klik op Bewaar.

Automator taak opslaan

Geef de nieuwe Automator taak een duidelijke naam en klik op Bewaar.

Bewaar snelle taak als

Ga naar de HEIC-afbeelding(en) op uw Mac. Klik met de rechtermuisknop op het HEIC-bestand en klik op Snelle taken en daarna op de taaknaam. U heeft nu een snelle Finder taak onder de rechtermuisknop in het snelle taken menu.

Heic afbeelding converteren naar JPG bestand

Het geconverteerde HEIC-bestand wordt nu geplaatst op het Bureaublad of de ingesteld locatie in de taak.

JPG bestand aangemaakt op bureaublad

Lees meer om uw Mac sneller te maken door overbodige foto’s en meer te verwijderen van uw Mac.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
4 REACTIES
 1. Ik weet dat er in IOS verschillende manieren zijn om een HEIC-bestand te converteren naar een JPEG, bijvoorbeeld via de voorvertoning. Maar hierbij wordt de oorspronkelijke aanmaakdatum van de foto overschreven met de datum van de conversie. Hoe kan ik de oorspronkelijke aanmaakdatum van de foto tijdens de conversie bewaren? Dat maakt het samenstellen van een fotoboek nl een stuk gemakkelijker!

  • Hallo, dit is in macOS niet mogelijk via voorvertoning. U moet dan werken met Terminal, en via het “touch -mt” commando een nieuwe datum en tijd instellen voor het bestand.
   Bijvoorbeeld: touch -mt 202212141800 (touch -mt JJJJMMDDuumm ). Succes!

 2. Hallo! Ik kom erachter dat heel veel foto’s intussen een HEIC extensie hebben. Ze laten zich niet downloaden in een fotoboek. Omzetten naar JPEG is me al een keer gelukt, maar is vermoeiend en lukt niet altijd. Het lijkt of de omzetting niet altijd lukt. In mijn Iphone heb ik e.e.a. al gecorrigeerd. maar de reeds in FOTO’s aanwezige HEICs zou ik ineens willen omzetten in JPEGS….
  Al het voorgaande v.w.b. instructies kan ik niet volgen. Kan het eenvoudiger?

  • Hallo, als u privacy voor uw foto’s niet uitmaakt, kunt u zoeken op Google naar “heic naar jpg”. U komt dan verschillende websites tegen waar u HEIC foto’s kunt uploaden, converteren en downloaden. Succes!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!