Opstartschijf is bijna vol op Mac foutmelding? 6 tips!

Stefan
Opstartschijf is bijna vol op Mac foutmelding? 6 tips!

Veel Mac gebruikers hebben te maken gehad met het bericht dat hun opstartschijf bijna vol is. Het uiterlijk van dit bericht varieert met verschillende versies van het Mac besturingssysteem.

Voor alle duidelijkheid, dit bericht kondigt aan dat u de vrije ruimte op uw harde schijf hebt bereikt. Uw Mac waarschuwt u met dit bericht, omdat de Mac minstens 10% van de vrije ruimte nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Bovendien zullen de prestaties van je Mac merkbaar minder worden wanneer je harde schijf te weinig vrije ruimte heeft, en kunnen er verschillende problemen en fouten optreden.

Om deze reden raad ik aan om deze waarschuwing over te weinig ruimte op de opstartschijf niet te negeren.

Helaas zijn er enkele gebruikers die dit bericht negeert en later zoekt naar informatie om deze problematiek toch maar op te lossen. Goed nieuws, er zijn verschillende methodes om ruimte te besparen op uw Mac, zelfs zonder uw mediabestanden of andere belangrijke gegevens te verwijderen.

Om het schoonmaken van de harde schijf gemakkelijker te maken, heeft Apple enkele extra functies geïntroduceerd met macOS Sierra en hoger over het verbeteren van de harde schijf.

In dit artikel beschrijf ik alle methoden om de harde schijf van je Mac efficiënt te optimaliseren en schoon te maken.

De opstartschijf is bijna vol

Opslag controleren

Het eerste waar u mee kunt beginnen is de status van uw opstartschijf opslag te controleren. Deze functie geeft gekleurde grafieken weer die zijn gecategoriseerd om het werkelijke gebruik van uw opslag weer te geven.

Elke categorie heeft een andere kleur en toont ook een samengevatte hoeveelheid in beslag genomen ruimte. Op deze manier is het gemakkelijker om te beslissen waar u kunt zoeken naar bestanden om wat vrije ruimte te verkrijgen.

Om de status van de opslag te controleren, klikt u eerst op het Apple-logo in de menubalk bovenin het scherm en vervolgens op “Over deze Mac”. Zodra het nieuwe venster verschijnt, selecteert u de Opslag tab. Uw Mac gaat de opslag nu berekenen.

Opslag instellingen op Mac

Een van de meest voorkomende categorie, die veel harde schijf geheugen verbruikt zijn back-ups. Als u ziet dat deze categorie een enorme opslagcapaciteit gebruikt raad ik u aan om de back-up bestanden opgeslagen op de harde schijf van uw computer te controleren, vaak is er het verwijderen van aantal oude, ongebruikte back-up bestanden voldoende.

Een andere categorie, die verantwoordelijk is voor een groot deel van de opslagruimte zijn overige opslag, documenten of in sommige versies foto’s, video’s en downloads.

In het geval dat de vrije ruimte opraakt, kunt u de inhoud bekijken via deze mappen. Omdat films meestal veel ruimte in beslag nemen, kunt u deze beter verplaatsen naar een externe harde schijf.

Lees ook
Malware verwijderen Mac? Stap voor Stap instructies

Grote bestanden vinden via Mac Finder

Een andere nuttige functie die helpt om uw opslag efficiënter te maken zijn filters in Finder.

De macOS verkenner genaamd Finder bevat een handige filters functie, waar u een heleboel verschillende filters in kunt stellen om grote bestanden op te sporen.

Een handiger hulpmiddel om grote bestanden op uw Mac te detecteren en te verwijderen is CleanMyMac.

Om grote bestanden op te sporen via Finder dient u eerst Finder op uw Mac te openen. Daarna typt u op uw toetsenbord de combinatie command + F tegelijk in.

Er opent zich nu een zoekvenster. Type uw zoekopdracht. Klik op Deze Mac. Daarna op het + icoon.

Er opent zich nu een tweede regel die begint met Soort, klik op Soort om de zoekcriteria in te stellen om grote bestanden te identificeren door Finder op uw Mac. Selecteer Andere …. uit de lijst.

Typ vervolgens bestandsgrootte in het zoekcriterium veld. Zet een vinkje bij “in het menu” en bevestig met OK.

In de volgende stap gaat u filteren op een de bestandsgrootte op uw Mac. Let wel dat “Deze Mac” nog steeds geselecteerd is, u wilt namelijk zoeken in uw Mac en niet in maar één folder.

Pas de filteropties aan naar bestandsgrootte, is groter dan, het aantal, en daarna KB’s – kilobytes, MB’s megabytes of GB’s gigabytes.

Een goed uitgangspunt is om bestanden (bestandsgrootte) te filteren door Finder die groter zijn dan 500 MB.

Grote bestanden zoeken met Finder

Controleer nu of er een applicatie of bestand bijstaat die u wilt verwijderen en selecteer het bestand om het vervolgens in de prullenbak te plaatsen.

Controleer de Downloads folder op uw Mac

Vaak verbergt de downloads map veel onnodige grote bestanden, zoals installatiebestanden, archieven en andere bestandsformaten.

Veel gebruikers vergeten de bestanden die ze hebben gedownload, pas als de vrije ruimte opraakt, is het verwijderen van de inhoud in de downloads map een van de gemakkelijkste manieren om wat extra ruimte op uw Mac harde schijf te verkrijgen.

Open de map Downloads door Finder te openen en Downloads te selecteren in de linker zijbalk.

Klik vervolgens op het tabblad Grootte om bestanden te sorteren op hun grootte. Op deze manier kunt u de grootste bestanden en mappen identificeren en de keuze maken om de bestanden of mappen te behouden of juist niet.

Opstartschijf is vol bestanden verwijderen uit downloads map mac

Prullenbak leegmaken op uw Mac

prullenbak legen macBestanden die naar de prullenbak zijn geplaatst worden niet meteen van de Mac harde schijf verwijderd.

Lees ook
Dark Mode op uw Mac snel inschakelen? Dit is hoe!

De werkelijke hoeveelheid ruimte op de harde schijf waar de gegevens in de Prullenbak zich bevinden, kan voor veel Mac gebruikers een grote verrassing zijn.

Als u naar de prullenbak gaat, worden alleen bestanden uit zichtbare mappen verwijderd, maar deze mappen en bestanden blijven nog steeds op uw harde schijf staan.

Om de prullenbak schoon te maken, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram in Dock en selecteert u Leeg Prullenbak, of opent u de prullenbak om bepaalde bestanden specifiek te verwijderen.

Het klinkt voor de hand liggend, maar er staan in de prullenbak vaak bestanden die u niet ziet en na het leegmaken toch een flinke schijfruimte besparing opleveren.

Gebruik tools voor opslagoptimalisatie op Mac

Apple voegde met Mac (High) Sierra een aantal ingebouwde optimalisatie en diagnostische tools toe, genaamd Aanbevelingen.

Deze aanbevelingen tool op uw Mac is bedoeld om schijfruimte te beheren of software en hardware matige problemen mee op te lossen.

Aanbeveling bracht ook een aantal opties met zich mee die we kunnen gebruiken om ruimte op o.a. onze opstartschijf te besparen, zoals Bewaar in iCloud, Optimaliseer opslag, Leeg prullenbak automatisch en Schoon documenten op.

Om de Mac aanbevelingen tool te openen, klikt u op het Apple icoon linksboven in het menu, selecteer Over deze Mac en ga naar het tabblad Opslag. Klik hier op de knop Beheer.

Aanbevelingen mac

Bewaar in iCloud

Bewaar in iCloud bespaart ruimte door automatisch bestanden en foto’s naar iCloud te verplaatsen, of films, tv-programma’s en e-mailbijlagen te verwijderen als er opslagruimte nodig is.

Bestanden en media-inhoud worden niet in iCloud bewaard als de Mac harde schijf meer dan 10% van de beschikbare vrije ruimte bevat. Pas onder de 10% vrije schijfruimte worden bestanden dus naar iCloud verplaatst.

Aanbevelingen - Bewaar in iCloud

Optimaliseer opslag

Op uw Mac kunt u ruimte besparen door iTunes te optimaliseren. Als u dit uitvoert worden tv-programma’s en muziekbestanden verwijderd uit uw iTunes-bibliotheek die al zijn bekeken.

U kunt ze altijd opnieuw downloaden doordat u ze heeft aangekocht. Als dit is wat u wilt om ruimte te besparen klikt u op optimaliseer opslag.

Opslag optimaliseren via Aanbevelingen

Prullenbak automatisch legen

De Prullenbak kan vaak veel afgedankte opgeslagen bestanden verbergen met de bedoeling om deze bestanden te verwijderen.

Echter, soms wordt het legen van de prullenbak op uw Mac vergeten. Belangrijke bestanden worden niet vaak opgeslagen in de Prullenbak, dus het inschakelen van Leeg prullenbak automatisch is een goede oplossing. Bestanden die langer dan 30 dagen in de prullenbak staan worden dan automatisch verwijderd.

Als u niet zeker weet of u deze optie wel moet inschakelen, opent u de Prullenbak selecteert u alle bestanden in de prullenbak en drukt u op de toets combinatie Command + I. macOS geeft dan weer hoeveel ruimte de bestanden samen bevatten en u kunt bepalen of u de prullenbak wil legen of niet.

Lees ook
Voorvertoning link in Mail app in- of uitschakelen in macOS

Schoon documenten op

Deze “schoon documenten” optie identificeert grote bestanden – downloads en andere grootte bestanden die mogelijk verouderd zijn.

Wanneer u op Bekijk bestanden klikt, verschijnt een nieuw venster met een lijst van bestanden en een aantal tabbladen. Controleer alle categorieën en overweeg welke bestanden u niet meer gebruikt en kunt verwijderen. In sommige categorieën kunt u bestanden direct en permanent verwijderen door op de “verwijder” knop onderaan te klikken.

Schoon documenten op met Aanbevelingen mac

CleanMyMac gebruiken om de opstartschijf van Mac automatisch opschonen en te optimaliseren

U kunt natuurlijk al de manieren die ik hierboven heb beschreven elke maand opnieuw uitvoeren. Op zich is het niet moeilijk, maar wel een hoop werk. U kunt een hoop werk besparen door deze methodes die beschreven zijn te automatiseren.

Door CleanMyMac kunt u uw Mac opstartschijf in no-time helemaal opschonen en optimaliseren.

Download CleanMyMac

CleanMyMac heeft een handige optie om de opstartschijf die vol raakt snel door te zoeken op oude bestanden en deze waar nodig te verwijderen. Deze optie heet: Slimme scan.

Slimme scan uitvoeren met CleanMyMac

CleanMyMac begint na een klik op Slimme scan met het zoeken naar bestanden die verwijderd kunnen worden om uw opstartschijf probleem op de Mac op te lossen.

Bestanden die gevonden worden door CleanMyMac kunnen veilig verwijderd worden en ruimen vaak GB’s aan schuifruimte op.

Opstartschijf vrijmaken met CleanMyMac

Als CleanMyMac klaar met zoeken naar grote bestanden om uw opstartschijf vrij te maken dan klikt u op Voer uit om de gevonden bestanden te verwijderen. Er gaan geen privé of belangrijke systeembestanden verloren door het opruimen van uw Mac met CleanMyMac.

Opstartschijf probleem oplossen

Onder Hulpprogramma’s aan de linkerzijde van het menu in CleanMyMac vind u Verwijderaar.

Door de verwijderaar in CleanMyMac te gebruiken kunt u apps die veel ruimte op uw Mac opstartschijf innemen identificeren en verwijderen. Klik op Verwijderaar en sorteer de apps op Grootte.

Apps die veel schijfruimte innemen op mac

Identificeer nu applicaties die veel ruimte innemen en waar nodig verwijder ze van uw Mac. Klik op de checkbox voor de applicatie-naam en selecteer de Verwijder knop. CleanMyMac zal nu de applicatie en bijbehorende bestanden volledig van uw Mac opstartschijf verwijderen.

CleanMyMac is een aanrader. Ik gebruik het zelf al jaren.

Hopelijk hebben deze tips en informatie u geholpen om de melding dat uw opstartschijf vol raakt melding uw Mac te doen verdwijnen. In een ander artikel heb ik beschreven hoe uw Mac sneller kunt maken.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

10 reacties
 1. Beste Stefan,

  Ik krijg steeds de melding dat mijn opslagruimte vol is en ik kan ook niets meer downloaden. Toch staat er bij opslagbeheer dat ik nog 29 GB ruimte over heb.
  Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

  Groetjes,
  Marieke

  1. Hallo Marieke, niet direct, welke foutmelding staat er exact? Al geprobeerd om schijfruimte vrij te maken? In aanbevelingen staat er specifiek per onderdeel of bestand wat er vrijgemaakt kan worden en welke soort bestanden er veel schijfruimte innemen. Groet, Stefan

 2. Hallo, het is mij nu toch overkomen. Ik negeerde na 30 jaar het bericht op mijn Mac van “Schijf is bijna vol”… en uiteindelijk was zij dan echt vol …. met als gevolg dat er nu zelfs te weinig ruimte is om op te starten. Het lukt ook niet vanuit safe mode. Nu laat ik u mijn zoon verder schrijven, hij probeert mij te helpen, hij is een IT-er maar geen echte MacFan.
  Hier komt hij:
  “Ik probeerde een Bootable usb te maken, maar die wordt niet herkend bij bootable disks, ook niet na pram. Enkel de renoveer partitie en normale systeemschijf is zichtbaar. Via recovery dan maar gegaan en Terminal gelanceerd. Via command line bestanden verwijderen wil echter ook niet lukken. Melding drive is in system read only of zoiets. Helaas geen sudo geïnstalleerd dus die command lines zijn niet beschikbaar. Enige optie dat ik me nog kan bedenken is kopiëren van alle bestanden naar USB via Terminal en het systeem opnieuw installeren. “
  Dit is het tot zover. Misschien nog goede raad van u? Bedankt en groetjes, Rit.

  1. Hallo Rit, ik vind het een vage kwestie. Een interne harddisk die “read only” mode is…Zeker weten dat u met Terminal de goede schijf geselecteerd heeft, dit is vaak bij externe schijven een probleem. Ik zie zo even snel geen oplossing. Ik zou de schijf inderdaad formatteren en opnieuw macOS installeren, er gaat iets fout op uw systeem en het oplossen zorgt mogelijk weer voor een volgend probleem. Succes! Groet, Stefan.

   1. Ik heb 2 interne harde schijven, dat vergat ik te vermelden. De eerste schijf, de systeemschijf, zat vol, mede door de vele projecten in iMovie denk ik. Te vol om nog te kunnen opstarten. Heb een install disk gemaakt en het systeem voorlopig op mijn tweede harde schijf gezet. Daar was nog juist plaats genoeg. Van hier uit dan de systeemschijf opgekuist plus een back up naar onze interne server. Ga nog wel een clean install doen, voor alle zekerheid. Ik heb echter mijn lesje geleerd, negeer nooit berichten zoals “uw schijf is bijna vol” …..
    Bedankt voor uw vlugge respons, groetjes, Rit

    1. Hallo Rit, het was mij dus niet bekend als de primaire opstartschijf vol is dat macOS niet meer doorstart. Goed om te weten. Het moet wel lukken om de iMovie project bestanden via Terminal op te schonen? Deze kunt u gewoon opzoeken via Terminal en daarna rm -rf (verwijderen). Succes! Groet, Stefan.

 3. Mooie beschrijving van de noodzaak en de middelen om regelmatig op te ruimen. Eén ding mis ik: wat te doen als het wissen/opschonen/optimaliseren niet lukt omdat zelfs dáárvoor te weinig geheugenruimte vrij is? (Op de MacBook Pro van mijn vrouw is nog ongeveer 500 Mb vrij van 250 Gb…)
  Bij al mijn pogingen om te helpen loop ik tegen deze catch22 op…

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *