Mac applicatie wil niet starten? Zo lost u dat op!

Meest gelezen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit bericht op social media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken.

Als een Mac applicatie niet opent op Mac is dat vervelend. Er zijn meerdere redenen dat een applicatie niet wil starten in MacOS. In dit artikel geef ik meer informatie over waarom een Mac app niet wilt starten maar ook wat u eraan kunt doen.

Dat een Mac app niet opent kan liggen aan een probleem met macOS, een incompatibiliteit probleem of zelfs een beveiligingsprobleem met Gatekeeper of XProtect. Laten we proberen het probleem op te lossen om de applicatie te starten.

Mac applicatie wil niet openen

Gatekeeper blokkeert applicatie

Als u een melding krijgt “is afkomstig van een onbekende ontwikkelaar en kan niet worden geopend.” dan heeft u te maken met de ingebouwde beveiliging in MacOS genaamd Gatekeeper.

is afkomstig van een onbekende ontwikkelaar en kan niet worden geopend

Gatekeeper beschermt MacOS tegen applicaties die onbekend zijn voor MacOS en die niet geverifieerd zijn door Apple. Als applicaties niet ondertekend zijn met een certificaat van Apple wordt deze foutmelding weergegeven. Gatekeeper blokkeert dus onbekend applicaties op uw Mac.

Om de Gatekeeper bescherming te omzeilen en om toch de geblokkeerde applicatie te kunnen openen gaat u naar de linkerbovenhoek. Klik op het Apple icoon (). Klik op Systeemvoorkeuren uit het menu.

In de Systeemvoorkeuren open de Beveiliging en privacy instellingen.

mac instellingen

Klik op tabblad Algemeen. Onderaan ziet u een melding van Gatekeeper dat de applicatie geblokkeerd is omdat de applicatie van een ontwikkelaar afkomstig is waarvan de identiteit niet bekend is.

Klik op Open toch om de app te openen.

gatekeeper melding mac

U krijgt nogmaals de volgende melding.

macos kan de ontwikkelaar niet verifieren

macOS kan de ontwikkelaar van “de applicatie” niet verifiëren. Weet je zeker dat je het wilt openen?

Wanneer je deze app opent, negeer je de systeembeveiliging. Hierdoor kun je je computer en je persoonlijke informatie blootstellen aan malware die schadelijk kan zijn voor je Mac of je privacy in gevaar brengt.

Klik nogmaals op Open toch. U heeft nu aan MacOS toestemming gegeven om de applicatie te openen. U krijgt verder geen meldingen meer van deze applicatie.

Applicatie permissie problemen

Soms krijgt u een vage foutmelding die simpelweg zegt: “De applicatie (naam van de app) kan niet worden geopend”. Deze fout lijkt verband te houden met een permissie probleem met sommige apps en macOS Catalina en macOS BigSur.

Om deze problemen op te lossen raad ik u aan om CleanMyMac X te gebruiken. In CleanMyMac X kunt u applicatie permissies herstellen zoals deze door Apple worden aanbevolen.

cleanmymac - onderhoud

Lees meer in de CleanMyMac X review.

XProtect

Als u een foutmelding krijgt dat een applicatie “uw computer zal beschadigen” met een optie om het direct naar de prullenbak te verplaatsen, heeft uw Mac potentiële malware geblokkeerd. Helaas kunt u niets doen om dit te omzeilen.

MacOS heeft een ingebouwde anti-malware functie genaamd XProtect, die Apple voortdurend bijwerkt met regels voor het identificeren van kwaadaardige software. Als een programma dat u probeert uit te voeren deze ingestelde regels triggert, zal macOS de applicatie blokkeren en de app niet uitvoeren.

Ik hoop dat u hiermee geholpen bent en dat u ook wat geleerd heeft over de ingebouwde bescherming in MacOS genaamd Gatekeeper en XProtect.

Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug op PC Tips. Ik plaatst constant nieuwe handig PC Tips.

Aanbevolen tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

495 POSTS336 REACTIES

11 REACTIES

Abonneer
Abonneren op
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Most Voted
Inline Feedbacks
Bekijk alle commentaren
Siska
Siska

En wat als je een programma hebt geïnstalleerd dat vervolgens gewoonweg niet opent, zonder verdere melding?
Ik heb de Mac OS X applicatie van stack (storage) gedownload en geïnstalleerd zonder enig probleem. Als ik in finder naar programma’s ga, dan staat hij er ook netjes tussen maar het lukt me gewoonweg niet om hem te openen.
Bij openen word het icoontje even groter en doet tegelijkertijd een fade-out en verder niks, het programma is nergens te bekennen.
Het enige wat ik kan bedenken is dat mijn mac de applicatie niet aan kan ofzo, ik heb een wat oudere air.

Peter
Peter

Hallo Stefan, dank voor je interessante artikel. Ik heb ook een specifieke app (Stepbridge) die niet opstart, maar ik krijg ook geen enkele melding. Als ik in Finder er op klik licht het logotje even een beetje op en verder gebeurt er niets. Computer herstart, app opnieuw geïnstalleerd, helpt niet…. Dank alvast voor je meedenken!

Peter
Peter
Antwoord op  Stefan

Hallo Stefan, hartelijk dank voor je antwoord. Gistermiddag deed de app het opeens weer, maar vanochtend kreeg ik weer hetzelfde probleem.
Ik heb zojuist gedaan wat je beschreef, dat lukte prima, maar leverde helaas niet het gewenste resultaat. Ik heb na het verwijderen van beide bestanden uit de bibliotheek via Finder stepbridge gewist en het vervolgens opnieuw geïnstalleerd. Het Stepbridge logo staat nu wel onder in de balk, maar als ik er op klik licht het even op en gebeurd er verder niets….
Heb je nog een idee?

Peter
Peter
Antwoord op  Stefan

Hallo Stefan,
dank je wel voor je opnieuw uitgebreide suggestie. Ik heb het gedaan met dit resultaat:
eerst na een herstart zonder Stepbridge te openen
MacBook-Air-van-Peter:~ peterkoppens$ ps -ax | grep StepBridge
 321 ??     0:00.17 /Applications/StepBridge.app/Contents/MacOS/StepBridge -psn_0_53261
 606 ttys000  0:00.00 grep StepBridge
toen na het “openen” van StepBridge
MacBook-Air-van-Peter:~ peterkoppens$ ps -ax | grep StepBridge
 671 ttys000  0:00.00 grep StepBridge
MacBook-Air-van-Peter:~ peterkoppens$ kill 671
-bash: kill: (671) – No such process
MacBook-Air-van-Peter:~ peterkoppens$
Nog steeds opent de app niet.
Ik had al eerder via Cmd Option Escape gekeken of Stepbridge draaide, maar daar kwam hij ook niet bij te voorschijn….

An Liliane Swinnen
An Liliane Swinnen

Dag Stefan,
ik speel een jaar Stepbridge op mijn macbook zonder problemen.Tot gisteren…Na de start van het eerste spel verdwijnt plots het normale beeld en verschijnt er over de totale beeldbreedte een soort biddingbox die met geen enkel commando weg te krijgen is.Op de achtergrond zie ik nog enkele mm van het gewenste beeld.Kun je mij aub van dit probleem verlossen?Bij voorbaat bedankt.
AnnaLiliane

AnnaLiliane Swinnen
AnnaLiliane Swinnen
Antwoord op  Stefan

Dag Stefan,bedankt voor je vlugge reactie.We zitten hier met een bijkomend probleem:dit doet zich voor bij de start van een bridgesessie met als gevolg spelonderbreking wat leidt tot sancties,zoals tijdelijke schorsing als member.Om dat te vermijden ga ik eerst de huidige Stepbridgeversie verwijderen en opnieuw installeren.Misschien helpt dat.
Toch bedankt.Mvg.AnnaLiliane

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
11
0
Hulp nodig? Of heeft u een vraag?x
()
x