Digitale handtekening toevoegen aan Excel document

Stefan
Digitale handtekening toevoegen aan Excel document

Als u een Excel document deelt met andere mensen, dan bestaat het risico dat het Excel document wordt bewerkt. Als u zeker wilt weten dat het document niet is bewerkt, dan kunt u een digitale handtekening toevoegen aan het Excel document.

Via een digitale handtekening waarborgt u de integriteit en authenticiteit van het Excel document. Wanneer het document is ondertekend, wordt er een hash waarde gegenereerd die het document identificeert en die de handtekening koppelt aan het document. Als het document wordt gewijzigd nadat het is ondertekend, zal de hash waarde veranderen en zal de digitale handtekening ongeldig worden verklaard.

Digitale handtekening toevoegen aan Excel document

U kunt op twee manieren een digitale handtekening toevoegen aan een Excel document. De eerste manier is via een zichtbare handtekening, tekst met bijvoorbeeld een logo, en de tweede manier is onzichtbaar.

Digitale handtekening met tekst en logo toevoegen

Om te beginnen opent u Excel. Zorg dat het document tenminste eenmaal is opgeslagen. Klik vervolgens in het menu op “Tekst” > “Handtekeningregel” > “Microsoft Office-handtekeningregel.

Handtekeningregel toevoegen in Excel document

In de handtekeninginstellingen geeft u eerst de naam in van de ondertekenaar, de functie van de ondertekenaar, het e-mailadres en eventuele instructies voor de ondertekenaar.

Handtekeninginstellingen

Er wordt nu een digitale handtekening toegevoegd aan het Excel document. Als u nog geen digitaal id heeft, dan dient u deze eerst aan te kopen via een partner. Lees hier meer over een digitaal id.

digitaal id ophalen

Als u een digitaal id heeft, dan dubbelklikt u op de digitale handtekening in het document. Vervolgens kunt u er een afbeelding aan toevoegen.

Onzichtbare digitale handtekening toevoegen

De tweede manier om een handtekening toe te voegen is door een onzichtbare handtekening.

Lees ook
Microsoft Office automatisch updaten werkt niet

Een onzichtbare digitale handtekening wordt gemaakt met behulp van een digitaal certificaat dat is afgegeven door een vertrouwde certificeringsautoriteit (CA).

De digitale handtekening wordt berekend op basis van de inhoud van het Excel document en wordt opgeslagen op een manier die niet zichtbaar is voor de gebruiker. Wanneer het bestand wordt geopend, wordt de digitale handtekening automatisch geverifieerd om er zeker van te zijn dat er niet met de inhoud van het bestand is geknoeid en dat de handtekening nog steeds geldig is.

Open Excel. Klik in het menu op “Bestand” > “Info” > “Werkmap beveiligen”. Selecteer vervolgens de optie “Digitale handtekening toevoegen”.

Onzichtbare digitale handtekening toevoegen in Excel

Zoals beschreven heeft u hier ook een digitaal id nodig. Klik op de hyperlink boven in het vorige hoofdstuk voor meer informatie over hoe u een digitaal id kunt aanvragen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *