Geheugenintegriteit is uitgeschakeld in Windows 10 of 11

Stefan
Geheugenintegriteit is uitgeschakeld in Windows 10 of 11

Geheugenintegriteit is een beveiligingsfunctie in Windows 11 of 10 die het systeem helpt beschermen tegen bedreigingen. Het voorkomt dat kwaadaardige code toegang krijgt tot gegevens in het geheugen, zodat de gegevens veilig blijven.

De geheugenintegriteit functie werkt door het kerngeheugen van het systeem te isoleren van het gebruikersgeheugen. Dit isoleert de kernel van alle kwaadaardige wijzigingen die door onbevoegde software kunnen worden aangebracht, door bijvoorbeeld stuurprogramma’s.

De functie helpt ook het systeem te beschermen tegen kwaadaardige code die in de kernel wordt geïnjecteerd. Met andere woorden, geheugenintegriteit is een belangrijke beveiligingsfunctie en onderdeel van “kernisolatie” die Windows 11 of 10 helpt beschermen tegen kwaadaardige code en aanvallen. Het zorgt ervoor dat de kernel veilig blijft en dat de gegevens in het geheugen veilig zijn voor kwaadaardige code.

Het komt voor dat bepaalde stuurprogramma’s niet geschikt zijn voor geheugenintegriteit. Er ontstaat dan een probleem dat geheugenintegriteit niet kan worden ingeschakeld in de kernisolatie instellingen op uw computer. Om dit probleem op te lossen moet u het niet geschikte stuurprogramma verwijderen of bijwerken naar een nieuwe versie. Het probleem ontstaat vaak door oude hardware dat is aangesloten op de computer. Deze oude hardware installeert een verouderd stuurprogramma en dit stuurprogramma voorkomt dat Geheugenintegriteit kan worden ingeschakeld.

Geheugenintegriteit is uitgeschakeld in Windows 10 of 11

Om geheugenintegriteit in te schakelen moet eerst het verouderd stuurprogramma worden geïdentificeerd. U heeft dan twee opties. U kunt het verouderd stuurprogramma verwijderen (aanbevolen) of u werkt het bij met een nieuwe versie. Het bijwerken moet dan wel worden ondersteund door de hardware, en dit is vaak niet het geval.

Het verwijderen van het verouderd stuurprogramma is dan de beste optie. Het nadeel is dat verouderde hardware dan mogelijk niet meer werkt op uw computer. Houdt hier rekening mee als u onderstaande informatie gaat toepassen.

Om te beginnen opent u de kernisolatie instellingen. Klik in de “Geheugenintegriteit” instellingen op de link “Incompatibele stuurprogramma’s controleren”.

Incompatible stuurprogrammas controleren

Klik op een incompatibel stuurprogramma. In de “gepubliceerde naam” ziet u een oem<nummer>.inf bestand. Deze bestandsnaam heeft u nodig. In onderstaande afbeelding ziet u “oem59.inf”. Dit is een voorbeeld.

Geheugenintegriteit is uitgeschakeld

Open nu een Opdrachtprompt als administrator. In het Opdrachtprompt type het volgende commando om het foutieve stuurprogramma te verwijderen:

pnputil /delete-driver oem59.inf /uninstall /force

vervang oem59.info door het foutieve oem bestand op uw computer.

oem bestand verwijderen

Klik opnieuw op de “Opnieuw scannen” knop. U ziet dat u “geheugenintregriteit” nu wel kunt inschakelen in de kernisolatie instellingen.

computer herstarten

Herstart vervolgens uw computer. U ziet nu dat geheugenintregriteit succesvol is ingeschakeld.

Geheugenintegriteit ingeschakeld

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Total
0
Shares
0 Share
0 Tweet
0 Pin it
0 Share
0 Share

Geholpen? Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.
4 reacties
  1. Wanneer ik die code invoer in de opdrachtprompt en dan op enter klik komt er ”failed to delete driver package: toegang geweigerd” te staan, weet iemand hoe ik dit op los?

  2. Ik probeer geheugenintegriteit in te schakelen. Klik op ‘aan’, Ik krijg opdracht ‘opnieuw opstarten’, maar daarna is de geheugenintegriteit weer uit gezet zoals hij was.
    W11 desktop

    1. Hallo, zorg ervoor dat TPM, beveiligd opstarten (secure boot) en virtualisatie in de UEFI zijn ingeschakeld. Als u Windows 11 op een niet officiele manier heeft geinstalleerd is dit waarschijnlijk niet mogelijk. Een andere reden is dat bepaalde stuurprogramma’s voorkomen dat geheugenintegriteit kan worden ingeschakeld. Zorg ook dat Windows 11 volledig is bijgewerkt met de laatste updates.
      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen