Computer schakelt zichzelf steeds uit, meerdere tips – PC-Tips.info

Veel computers hebben zich minstens één keer willekeurig uitgeschakeld, het is een veelvoorkomend probleem. Dit probleem kan zich voordoen op elke computer met elk besturingssysteem. Dit betekent echter niet meteen dat er een ernstig probleem is met de hardware of software, tenzij uw computer (te) vaak onverwachts wordt afgesloten. Het kan in ieder geval erg frustrerend zijn, zeker als je daardoor niet opgeslagen werk verliest.

De meeste computers zijn tegenwoordig ontworpen om automatisch uit te schakelen als een van de onderdelen ervan oververhit raakt en te warm wordt. Dit betekent dat uw computer zichzelf probeert te beschermen tegen mogelijke gevaren in verband met oververhitting. Dat is echter niet de enige reden waarom uw computer willekeurig zou kunnen worden afgesloten. Het is ook mogelijk dat er iets mis is met de voeding, misschien is er een hardware component defect of misschien is uw computer geïnfecteerd met een virus of malware.

In deze handleiding schrijf ik over de redenen achter het willekeurig afsluiten van uw computer en hoe het mogelijk op te lossen. Als het een softwareprobleem is, moet u functies zoals snel opstarten of de slaapstand mogelijk uitschakelen. Lees de onderstaande handleiding en probeer onze oplossingen uit, hopelijk lost een van hen het probleem voor U op en wordt uw computer niet meer willekeurig afgesloten.

Computer schakelt zichzelf steeds uit

Controleren op oververhitting van hardware

Zoals ik al eerder aangegeven heb, kan een van de redenen waarom uw computer willekeurig op zichzelf wordt uitgeschakeld zijn dat een of meer computeronderdelen oververhit beginnen te raken. Dit warmteprobleem kan zich voordoen als uw computer te hard werkt, bijvoorbeeld als u een grafisch intens spel speelt en de koelventilator van uw videokaart niet goed werkt.

Controleer eerst de koelventilator van de voeding op de achterkant van uw computer. Als het goed werkt, dan zou het soepel en snel moeten bewegen. Om andere ventilatoren in de computer te controleren, moet u uw computerkast openen. Controleer alle koelventilatoren zoals CPU-ventilator, behuizingsventilator, videokaartventilator, harddriveventilator, enz. en controleer of geen van hen piepgeluiden of andere ongewone geluiden maakt. Als de koelventilator van uw voeding te warm is, moet u mogelijk het onderdeel vervangen.

We raden u aan om ook de binnenkant van uw computer schoon te maken, uw computer te reinigen van dingen zoals vuil of stof die het oververhittings probleem kunnen veroorzaken.

Controleren op falende hardware

Als u onlangs wat nieuwe hardware aan uw computer hebt toegevoegd en pas na het vervangen van de hardware merkt dat de computer zichzelf steeds uitschakelt, dan kan het betekenen dat de toegevoegde hardware faalt. We raden u aan recent toegevoegde hardware te verwijderen (als dit niet essentieel is, zoals netwerk- of geluidskaarten) en te kijken of het probleem aanhoudt. Het zomaar afsluiten van de computer zonder melding duidt vaak op hardware problemen. De hardware onderdelen dienen een voor een onderzocht te worden. Het is veel werk, dat weet ik!

Controleer op virussen

Als uw computer wordt uitgeschakeld vanwege software-gerelateerde problemen, dan kunt u proberen om uw besturingssysteem te scannen op virussen en malware. Sommige virussen of andere infecties zijn ontworpen om systeemcrashes zoals computer “herstarts” te veroorzaken. Bovendien is het altijd een goed idee om uw systeem van tijd tot tijd te scannen. U kunt Windows Defender, het Windows ingebouwd antivirusprogramma gebruiken, dat uw computer beschermt tegen virussen, spyware en andere kwaadaardige software. Of u kunt elke andere antivirus van derden uitvoeren als u er een hebt geïnstalleerd. Om een volledige systeemscan uit te voeren met behulp van Windows Defender type “virus” in de zoekbalk van Windows en klik op de “virus- en bedreigingsbeveiliging” resultaat.

Optioneel: Is Windows Defender uitgeschakeld?

virus en bedreigingsbeveiliging windows geavanceerde scan

Klik door op Geavanceerde scan.

Windows Defender antivirus volledige scan uitvoeren

Selecteer volledige scan en klik op de knop Nu scannen. Windows Defender antivirus zal nu een volledige virus en malware scan uitvoeren in Windows.

Snel opstarten uitschakelen

Door de functie Snel opstarten uit te schakelen, kunt u voorkomen dat uw computer willekeurig wordt uitgeschakeld. Snel opstarten is een functie onder Windows 10 alsmede Windows 8 die zorgt voor een snellere opstarttijd bij het opstarten van uw computer. Het is een nuttige functie en een die de meeste mensen gebruiken zonder het te weten. Als de snelle opstart functie is ingeschakeld, lijkt het alsof de computer zich volledig uitschakelt, maar dit is niet helemaal waar, aangezien de computer zich in een toestand tussen slaapstand en uitschakeling bevindt. Als U de functie voor snel opstarten inschakelt, mag dit niet schadelijk zijn voor uw pc, omdat dit een Windows-functie is. Om Snel opstarten uit te schakelen, gaat u naar Zoeken en typt u “energiebeheerschema”. Klik op het resultaat “energiebeheerschema selecteren”.

energiebeheerschema selecteren windows 10

Klik door op “Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen”.

gedrag aan uit knoppen windows 10 wijzigen

Klik op de instelling “Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn” (1). De snel opstart instellingen kunt u daarna wijzigen.

snel opstarten uitschakelen windows 10

Selecteer de optie Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) en schakel deze uit (2). Klik daarna op Wijzigingen opslaan (3).

Update de BIOS

BIOS (Basic Input Output System) is software die is opgeslagen op een kleine geheugenchip op het moederbord. Mogelijk moet u toegang krijgen tot het BIOS om de werking van het apparaat te wijzigen of om te helpen bij het oplossen van een probleem. Het is mogelijk dat de hardware die verantwoordelijk is voor het onverwachts opnieuw starten van de computer, doormiddel van het updaten van BIOS het probleem zou kunnen verhelpen. Hou er rekening mee dat het updaten van het BIOS een procedure is voor gevorderde gebruikers, en als het niet goed wordt uitgevoerd, blijvende hardware schade kan veroorzaken.

Om het BIOS bij te werken, gaat u naar de website van uw moederbord fabrikant en downloadt u de nieuwste BIOS-versie voor het moederbord. Er dient een handleiding te zijn waarin wordt beschreven hoe de BIOS bij te werken – zorg ervoor dat u deze zorgvuldig leest. Als u niet weet hoe u het BIOS moet bijwerken, zoek dan een expert om schade aan uw computer te voorkomen.

Video drivers opnieuw installeren

Een apparaat stuurprogramma is software die het besturingssysteem en andere software informeert over de interactie met bepaalde hardware. Het is als het ware een vertaler tussen software en hardware, omdat ze vaak door verschillende fabrikanten, bedrijven worden gemaakt. Het stuurprogramma zorgt voor een soepele communicatie tussen hardware en software. In de meeste gevallen zijn computers zonder stuurprogramma’s niet in staat om gegevens correct te verzenden en te ontvangen. Als het juiste stuurprogramma niet is geïnstalleerd, kan het zijn dat het apparaat niet goed werkt en diverse problemen veroorzaakt.

Een van de redenen waarom uw computer steeds willekeurig wordt uitgeschakeld, kan zijn dat het stuurprogramma van uw videokaart moet worden bijgewerkt door het opnieuw te installeren. In deze handleiding laten we u zien hoe u het video stuurprogramma kunt verwijderen en vervolgens opnieuw kunt installeren. Voordat u verder gaat, raden wij u aan de video stuurprogramma van de officiële website van de fabrikant te downloaden en deze op uw computer of USB te laten downloaden. Sommige mensen hebben deze op CD, pak deze CD met besturingssoftware erbij.

Om het video stuurprogramma bij te werken, opent u Apparaatbeheer door met de rechtermuisknop op de start knop te klikken en “Apparaatbeheer” te selecteren uit het menu, of typt U “Apparaatbeheer” in Zoeken en klikt U op het resultaat “Apparaatbeheer”.

In Apparaatbeheer ziet u een lijst met apparaten die op uw computer zijn aangesloten. Zoek en breid de categorie “Beeldschermadapters” uit en klik met de rechtermuisknop op uw video stuurprogramma en selecteer Apparaat verwijderen.

apparaat verwijderen uit windows 10

Zet een vinkje bij “De stuurprogramma’s voor dit apparaat verwijderen” en klik op de knop “Installatie ongedaan maken”.

stuurprogramma verwijderen windows 10

Klik nu opnieuw met de rechtermuisknop op uw videoapparaat en selecteer in het menu de optie “Stuurprogramma bijwerken”.

windows 10 stuurprogramma bijwerken

U wordt gevraagd of u automatisch wilt zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s of dat u op uw computer wilt zoeken naar stuurprogramma’s.

stuurprogrammas zoeken windows 10

Als u de eerste optie selecteert, zoekt Windows op uw computer en op internet naar de nieuwste stuurprogramma’s voor uw apparaat. Als u de tweede optie selecteert, dan moet u de stuurprogramma’s handmatig lokaliseren en installeren. Selecteer de tweede optie als u het video stuurprogramma hebt gedownload of via de CD, zoals ik in een van de vorige stappen heb aanbevolen.

Als het probleem niet kan worden opgelost door het video stuurprogramma opnieuw te installeren, raad ik U aan het stuurprogramma te proberen bij te werken door “Stuurprogramma bijwerken” te selecteren wanneer u met de rechtermuisknop op uw videoapparaat klikt en de optie “Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s” te selecteren. Start uw computer opnieuw op en kijk of het probleem nu is opgelost.

Hopelijk is nu het probleem dat de computer zichzelf steeds uitschakelt opgelost. Als U andere oplossingen heeft dan horen we dit graag via het commentaar onderaan deze instructie. Kant tekening van deze instructie is het feit dat er meerdere situaties zijn waardoor een computer zichzelf steeds opnieuw herstart. In deze instructie heb ik de meest voorkomende oplossingen voor U uitgelegd.

Bedankt voor het lezen! Deel dit bericht op social media of online, alvast bedankt!

Gerelateerde berichten

Auteur

Plaats een reactie