Beeldscherm projecteren via Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
Beeldscherm projecteren via Windows 11? Dit is hoe!

In Windows 11 kunt u het beeldscherm projecteren. U kunt het scherm projecteren naar andere beeldschermen die aangekoppeld zijn aan bijvoorbeeld een laptop, of u kunt het scherm projecteren naar een beamer.

Windows 11 biedt vier verschillende manieren om het scherm te projecteren. Dit zijn “alleen Pc-scherm”, “Dupliceren”, “Uitbreiden” en “Alleen tweede scherm”.

Elke van bovenstaande manieren om te projecteren is gericht op wat u precies wilt bereiken. In dit artikel leest u wat bovenstaande vier projectie functies bieden en hoe u kunt projecteren via Windows 11.

Beeldscherm projecteren via Windows 11? Dit is hoe!

Om te beginnen zal ik toelichten wat de verschillende manieren van projecteren bieden in Windows 11.

Alleen pc-scherm

Als u meerdere beeldschermen heeft aangesloten aan bijvoorbeeld een laptop en wenst alleen het primaire scherm te gebruiken dan kunt u deze optie selecteren.

Dupliceren

Dupliceren betekend dat alles wat op het primaire scherm wordt weergegeven ook wordt weergegeven op het tweede beeldscherm of beamer. Het scherm wordt dus tweemaal hetzelfde weergegeven op een aangesloten extern beeldscherm of via een beamer.

Uitbreiden

Als u meerdere beeldschermen heeft aangesloten en u wilt het scherm uitbreiden dan is dit de optie voor u. Hiermee maakt u eigenlijk een groter beeldscherm, maar werkt u ook nog via het primaire beeldscherm. Het kan ook worden gebruikt bij de set up van een beamer, u moet dan alleen wel de vensters naar de positie slepen zodat ze zichtbaar worden via de beamer. Dit geldt ook een extra beeldscherm.

Alleen tweede scherm

Als u een tweede beeldscherm heeft aangesloten en u wilt alleen werken met het tweede beeldscherm, een extern beeldscherm bijvoorbeeld bij een laptop, dan is dit de optie voor u. Het primaire scherm – in het geval van een laptop – wordt dan niet gebruikt. U kunt deze optie ook gebruiken bij een beamer, u werkt dan via de beamer.

Het beeldscherm projecteren via Windows 11

Om een beeldscherm te projecteren kunt u gebruik maken van de Snelle instellingen. Dit zijn een aantal snelkoppelingen die zich bevinden links van de tijd en datum in de taakbalk.

Lees ook
Printer delen in Windows 11 werkt niet

Om de Snelle instellingen te openen klikt u op het netwerk, geluid en accu pictogram links naar de tijd en datum.

Snelle instellingen openen

Er wordt nu een venster geopend. Standaard wordt er geen “Projecteren” knop weergegeven aan de Snelle instellingen. Deze knop dient u toe te voegen, dit doet u door op het penseeltje te klikken.

Snelle instellingen in Windows 11 aanpassen

Daarna klikt u op de “Toevoegen” knop en klikt u op “Projecteren”. Sluit af door te klikken op de “Gereed” knop.

Projecteren knop toevoegen aan Snelle instellingen

In de Snelle instellingen klik op “Projecteren”. U kunt nu de vier verschillende manieren kiezen om te projecteren via Windows 11. Als alternatief kunt u de toetsencombinatie Windows-toets + P indrukken.

Projecteren via Windows 11

Ook kunt u de projectie-instellingen benaderen via de instellingen. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik vervolgens links op Systeem en daarna op Beeldscherm. Klik nu op “meerdere beeldschermen” en selecteer de gewenste projectie modus.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
  1. super, uw site, ik ben niet echt een digibeet maar moet overstappen van windows 7 naar -11 en dat is toch heel anders. mijn vraag is, kan ik een beamer met VGA of USB ingang aansturen met mijn nieuwe laptop ?
    ik heb uw beschrijving gevolgd maar de laptop detecteert niet. kan ik nog wat aanpassen met een andere kabel of adapter of is een nieuwe beamer de oplossing.
    alvast dank voor uw antwoord, ik zal daar in de toekomst vaker gebruik van maken.Met groet Dick.

    1. Hallo, ik vermoed dat het aansluiten van de beamer via USB wel moet lukken. Dit hangt ervan af of de laptop over USB-poorten beschikt, en de beamer ook over een USB uitgang. Dat is meestal wel het geval. Daarnaast moeten er stuurprogramma’s worden geïnstalleerd om de beamer in Windows 11 te detecteren. Soms worden stuurprogramma’s voor Windows 10 ook geaccepteerd in Windows 11. Dat verschilt per fabrikant en model. Dus ja, het zou moeten werken, maar pas na installatie van de correcte stuurprogramma’s, deze vind u op de officiële site van de fabrikant van de beamer. Als u geen stuurprogramma’s voor Windows 11 kan vinden, installeer dan de Windows 10 stuurprogramma’s voor de beamer. Succes!

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *