Beeldscherm flikkert in Windows? 7 Tips om het op te lossen!

Stefan
beeldscherm knippert of flikkert in windows

Beeldscherm problemen in Windows komen geregeld voor. De reden dat dit vaak voorkomt is dat het in Windows mogelijk is om bepaalde stuurprogramma’s te installeren die werking van het beeldscherm beïnvloeden.

Niet alleen een stuurprogramma, maar ook een applicatie kan de werking van het beeldscherm aanpassen. Door dat er meerdere manieren zijn waardoor het beeldscherm kan gaan knipperen of flikkeren is het niet direct mogelijk op een precieze oorzaak aan te wijzen van het beeldscherm probleem. Er dient dus per stap uitgezocht te worden wat het flikkerend of knipperend beeldscherm veroorzaakt.

In deze tip leg ik u stap voor stap uit hoe u kunt uitzoeken welke app, instellingen of stuurprogramma problemen veroorzaakt met uw beeldscherm in Windows.

Om te beginnen dient u een simpele test uit te voeren. De test die we gaan uitvoeren bestaat uit het bepalen of het knipperend beeldscherm wordt veroorzaakt door een applicatie die is geïnstalleerd in Windows of door stuurprogramma’s die de videokaart en het beeldscherm aandrijven.

Beeldscherm flikkert in Windows

Om te bepalen of het probleem wordt veroorzaakt door een app of een stuurprogramma opent u het Windows taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk in Windows, kies Taakbeheer uit het menu.

taakbeheer openen

Als u taakbeheer open heeft dan kunt u vaststellen of taakbeheer mee knippert of flikkert in het beeldscherm. Constateert u dat taakbeheer ook mee knippert of flikkert dan ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk in video- of beeldschermstuurprogramma.

Flikkert taakbeheer niet maar de rest van het beeldscherm wel dan ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk in een app.

Vernieuwingsfrequentie aanpassen

De beeldverversingsfrequentie van een computer is het aantal malen dat het scherm zich elke seconde vernieuwt. Dit is iets anders dan frames per seconde (fps), dat aangeeft hoeveel frames de videobron elke seconde weergeeft. De beeldverversingsfrequentie is belangrijk voor de verwerking van bewegingen, aangezien een hogere beeldverversingsfrequentie over het algemeen tot vloeiendere bewegingen leidt, maar dat is niet altijd het geval.

Soms kan beeldverversingsfrequentie problemen veroorzaken zoals een flikkerend of knipperend scherm. Het is daarom aan te raden om de beeldverversingsfrequentie lager in te stellen om te kijken of hiermee het flikkeren ophoudt.

Lees ook
Helderheid meerdere beeldschermen aanpassen in Windows 11 of 10

In de Windows zoekbalk type: beeldscherminformatie. Open de Geavanceerde beeldscherminformatie.

Beeldscherminformatie

In de Geavanceerde beeldscherminstellingen wijzig onderaan de instelling vernieuwingsfrequentie. Zet de frequentie op de laagst mogelijke instelling. Dit is voor ieder beeldscherm weer anders.

Vernieuwingsfrequentie gevanceerde beeldscherminstellingen

Controleer of het flikkeren of knipperen van het scherm nu stopt.

Applicatie verwijderen die het knipperen van het beeldscherm veroorzaakt

Een app kan problemen veroorzaken met beeldscherm instellingen. Er zijn meerdere redenen waarom, een verkeerde app een verouderde app, een app die geen 64-bit is maar 32-bit. Om uit te zoeken welke app de problemen veroorzaakt met uw beeldscherm dient u de app te identificeren.

Dit kunt u onder andere doen door de apps te sorteren op installatie datum en daarmee te identificeren welke app u voor het laatst heeft geïnstalleerd voor de knipperende beeldscherm problemen begonnen.

In de Windows zoekbalk type: apps. Klik op Apps en onderdelen.

Apps en onderdelen openen in Windows

In de Apps en onderdelen klik op Sorteren op en selecteer dan installatiedatum.

apps sorteren op installatiedatum

Controleer uw recent geïnstalleerde apps. Klik op de app die u heeft geïdentificeerd als mogelijk problematisch en klik op Verwijderen.

App verwijderen uit Windows

Het is voor mij helaas niet mogelijk om de app aan te wijzen die de problemen met uw flikkerend beeldscherm veroorzaken. Controleer na een eventuele herstart van uw computer of het probleem is opgelost. Keer terug naar deze site als het beeldscherm probleem nog niet is opgelost.

Beeldscherm stuurprogramma’s bijwerken

Een stuurprogramma, of apparaatstuurprogramma, is een set bestanden die een stukje hardware vertelt hoe het moet functioneren door te communiceren met het besturingssysteem van een computer.

Alle hardware heeft een stuurprogramma nodig, van de interne onderdelen van de computer, zoals de grafische- videokaart, en het beeldscherm. Een verouderd stuurprogramma kan problemen zoals een flikkerend scherm veroorzaken. Het bijwerken van een stuurprogramma is een optie om te kijken of hiermee het probleem is opgelost.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het startmenu klik op Apparaatbeheer.

Lees ook
Windows dark mode inschakelen en Accent kleuren wijzigen

Apparaatbeheer openen in Windows

In apparaatbeheer. Klik op en open beeldschermadapters. Klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde beeldschermadapter stuurprogramma en klik op stuurprogramma bijwerken.

Beeldschermadapter stuurprogramma bijwerken

Klik daarna op automatisch zoeken naar stuurprogramma’s. Windows gaat nu online zoeken naar stuurprogramma’s die mogelijk beter aansluiten bij uw beeldscherm. Indien Windows deze vind zal Windows vragen om de stuurprogramma’s te installeren.

Automatisch zoeken naar stuurprogrammas

Als er geen nieuwere of betere stuurprogramma’s te vinden zijn online dan gaat u door naar de volgende tip.

Vorig stuurprogramma installeren

Als u recent een nieuw stuurprogramma heeft geïnstalleerd en na installatie heeft opgemerkt dat het beeldscherm flikkert of knippert dan kunt u het vorige stuurprogramma terug installeren. In Windows is het mogelijk om een ouder goed werkend stuurprogramma te installeren om problemen op te lossen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het startmenu klik op Apparaatbeheer.

Apparaatbeheer openen in Windows

In apparaatbeheer. Klik op en open beeldschermadapters. Klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde beeldschermadapter stuurprogramma en klik op Eigenschappen.

Beeldschermadapter eigenschappen

Klik op tabblad Stuurprogramma en klik op de knop Vorig stuurprogramma om het terugdraaien van het beeldscherm stuurprogramma te starten, volg de instructies. Indien deze optie niet beschikbaar is dan heeft u recent geen nieuw beeldschermadapter stuurprogramma geïnstalleerd in Windows.

Vorig stuurprogramma installeren

Controleer of het knipperend beeldscherm probleem nu is opgelost.

Beeldscherm stuurprogramma opnieuw installeren in veilige modus

Het opnieuw installeren van de stuurprogramma’s voor een beeldscherm kan veel beeldscherm problemen oplossen. Het is aan te raden dit in Windows veilige modus te doen. U dient Windows dus eerst in veilige modus op te starten.

Let op u gaat Windows veilige modus in. Hiervoor is een herstart nodig. Open de informatie op deze website op een andere computer of telefoon of tablet.

In de Windows zoekbalk type: opstartopties. Klik op Geavanceerde opstartopties wijzigen.

Opstartopties in Windows

Klik in de Geavanceerde opstartopties op de knop Nu opnieuw opstarten.

Geavanceerde opstart opties

Windows wordt nu opnieuw opstart met opstartopties. Klik op problemen oplossen.

Windows problemen oplossen

Klik op Geavanceerde opties.

Geavanceerde opties

Klik op Opstartinstellingen.

Opstartinstellingen

Klik op de knop Opnieuw opstarten om Windows in veilige mods op te starten.

Lees ook
Hyper-V aanzetten of Hyper-V installeren in Windows 11/10 Home

Opstartinstellingen wijzigen

Om Windows in veilige modus op te starten kiest u optie 4. Druk optie 4 in op uw toetsenbord om Windows veilige modus in te schakelen. Dit is eenmalig, de volgende keer als u Windows vanuit veilige modus opstart wordt Windows weer normaal terug opgestart.

Veilige modus opstarten in Windows

Als Windows is opgestart in veilige modus dan klikt u met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op apparaatbeheer in het startmenu.

Apparaatbeheer openen in Windows

In apparaatbeheer. Klik op en open beeldschermadapters. Klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde beeldschermadapter stuurprogramma en klik op Apparaat verwijderen.

Beeldscherm stuurprogramma verwijderen in Windows

Zet een vinkje bij de optie: De stuurprogramma’s voor dit apparaat verwijderen. Klik daarna op knop installatie ongedaan maken.

De stuurprogrammas voor dit apparaat verwijderen

Herstart nu uw computer weer normaal.

Het beeldscherm in Windows wordt nu opnieuw gedetecteerd en het beeldscherm stuurprogramma wordt automatisch geïnstalleerd. Controleer of het knipperend of flikkerend beeldscherm probleem nu is opgelost.

Controleer op Windows updates

Windows update biedt ondersteuning voor nieuwe apparaten door telkens windows updates aan te leveren. Het controleren en het installeren van Windows updates kan beeldscherm problemen oplossen.

In de Windows zoekbalk type: Windows update. Klik op naar updates zoeken.

Naar updates zoeken in Windows

Klik op de knop naar updates zoeken. Indien er updates beschikbaar zijn laat Windows dan de nieuwe updates installeren.

Windows updates installeren

Klik ook eens op Optionele updates en controleer of er nieuwere stuurprogramma’s beschikbaar zijn voor het beeldscherm of de videokaart in uw computer. Controleer na de installatie en een computer herstart of het probleem met het beeldscherm is opgelost.

Overige opties om het beeldscherm probleem op te lossen

Als niets helpt en u ten einden raad bent omdat het knipperen van uw beeldscherm maar niet ophoudt dan zijn er een aantal opties. U kunt een nieuwe gebruiker aanmaken in Windows. Windows zal de basis instellingen terugzetten voor deze gebruiker.

U kunt Windows ook opstart zonder apps en met basis instellingen. Ook een nieuwe start in Windows wil nog wel eens helpen om oude problemen op te lossen.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *