Snel bestand of map delen via NitroShare in Windows 11 of 10

Stefan
Snel bestand of map delen via NitroShare in Windows 11 of 10

We willen allemaal wel eens snel, en vooral makkelijk een bestand of map kunnen delen over een lokaal netwerk naar een andere computer. Om het delen van bestanden of mappen makkelijk te maken kunt u Nitroshare gebruiken.

NitroShare is een gratis, eenvoudig, open-source app dat is ontworpen om het delen van bestanden tussen apparaten op hetzelfde netwerk te vergemakkelijken, ongeacht of deze apparaten op Windows, macOS of Linux draaien. Het doel van NitroShare is om het proces van bestandsuitwisseling tussen verschillende besturingssystemen te vereenvoudigen, iets wat traditioneel complex kan zijn vanwege verschillen in bestandssystemen, netwerkprotocollen en gebruikersrechten.

Het is dus niet nodig om mappen te delen of geavanceerde netwerkinstellingen zoals bestands en printerdeling in te schakelen. Na installatie kunt u direct beginnen met het delen van bestanden of mappen over het lokale netwerk. Zowel de verzender als de ontvangende computer moeten zich op hetzelfde wifi of lokaal ethernet netwerk bevinden. Ook moeten beide computers elkaar kunnen vinden op het netwerk.

Snel bestand of map delen via NitroShare in Windows 11 of 10

Om te beginnen installeert u op beide computers de Nitroshare app. Na installatie vindt u Nitroshare in het systeemvak, links naast de tijd en datum in de taakbalk.

Nitroshare in het systeemvak

Om een bestand of map te delen met een andere computer klikt u met de rechtermuisknop op het Nitroshare pictogram in het systeemvak. Klik vervolgens op “Send Files” of “Send Directory” om een bestand of map te verzenden.

Bestand of map delen met Nitroshare

Selecteer het bestand of map om te delen. Klik vervolgens op “Openen”.

Bestand selecteren om te delen

U kunt vervolgens het apparaat selecteren waar u het bestand of de map naartoe wilt verzenden door het te delen. Klik op het apparaat en klik op “OK” om te verzenden.

Lees ook
Titelbalk venster schudden in Windows 11

NitroShare apparaat selecteren

U ziet nu dat het bestand delen is gelukt.

Bestand delen succesvol

Op de ontvangende computer ziet u een melding dat er een bestand of map is ontvangen.

Bestand ontvangen

Op de ontvangende computer gaat u naar de map “Downloads” en vervolgens naar “NitroShare”. Dit is de locatie:

%userprofile%\downloads\nitroshare\

Op deze locatie vindt u ontvangen bestanden.

Nitroshare ontvangen bestanden

NitroShare wordt vaak gebruikt in omgevingen waar snel en gemakkelijk bestanden moeten worden gedeeld tussen computers zonder zich zorgen te hoeven maken over de specifieke details van netwerkconfiguraties, bestandssysteemcompatibiliteit, of gebruikersrechten. Het is vooral handig in kleine kantoor- of thuisnetwerken waar gebruikers bestanden willen delen tussen persoonlijke computers en laptops met verschillende besturingssystemen. Er is dan ook geen beperking aan de grootte van het te verzenden of ontvangen bestand of map.

In de instellingen vindt u geavanceerde opties zoals:

  • Specificeer uw poortnummers om UDP- en TCP-verbindingen voor NitroShare te beheren. U kunt ook het multicastadres instellen voor netwerkuitzendingen om apparaten gemakkelijk te vinden. Kies naar voorkeur tussen multicast en broadcast voor uw netwerkcommunicatie.
  • Beperk de grootte van elke bestandsoverdracht en bepaal het aantal gelijktijdige overdrachten dat u toestaat. Pas de buffergrootte aan om de efficiëntie van uw bestandsoverdrachten te optimaliseren.
  • Geef uw apparaat een herkenbare naam en regel de ontdekbaarheid op het netwerk. Beslis of NitroShare automatisch moet opstarten met uw computer en of u systeemmeldingen wilt gebruiken om op de hoogte te blijven van overdrachtsvoortgang.
  • Voor extra veiligheid kunt u kiezen om uw bestandsoverdrachten te versleutelen. Activeer logboekregistratie voor een gedetailleerd overzicht van uw activiteiten binnen NitroShare.

nitroshare instellingen

Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met deze aanpassingen, vooral die welke impact hebben op netwerkconfiguraties en beveiliging, om te zorgen voor een soepele werking en om beveiligingsrisico’s te minimaliseren.

Lees ook
Opeens kleur weg in Windows? Zwart wit? Probeer dit!

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *