Bluetooth werkt niet in Windows 11? Probeer deze tips!

Stefan
Bluetooth werkt niet in Windows 11

Als Bluetooth niet werkt in Windows 11 dan vind ik u in dit artikel tips die het Bluetooth probleem kunnen oplossen.

Bluetooth is een belangrijk onderdeel van hedendaagse computers. Bluetooth vervangt de bedrade verbindingen en helpt ons om meerdere apparaten te verbinden met een computer.

Echter, draadloze verbinden zoals Bluetooth zijn niet zo betrouwbaar als bedrade verbindingen. Er kunnen problemen ontstaan dat u Bluetooth niet in kunt schakelen, of dat Bluetooth geen verbinding wilt maken met de computer of een apparaat.

Wat de exacte reden ook is waarom Bluetooth niet werkt. In dit artikel vind u de meest betrouwbare oplossingen om problemen met Bluetooth in Windows 11 op te lossen. Niet alle tips in dit artikel zijn mogelijk op uw Bluetooth probleem van toepassing.

Desondanks raad ik u aan om alle oplossingen stap voor stap door te lezen en uit te voeren. Bekijk na het uitvoeren van de oplossing of het probleem met Bluetooth is opgelost.

Bluetooth werkt niet in Windows 11

Ondersteunt de computer Bluetooth?

Bent u er zeker van dat uw computer Bluetooth ondersteunt? Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Apparaatbeheer in het menu.

Controleer of er een Bluetooth apparaat is geïnstalleerd. Als dit Bluetooth apparaat is geïnstalleerd dan ondersteunt uw computer een Bluetooth verbinding.

Als er geen Bluetooth apparaat tussen staat dan dient u een externe Bluetooth adapter te kopen en deze te installeren.

Bluetooth in apparaatbeheer

Is het Bluetooth apparaat binnen bereik?

Bluetooth heeft maar een beperkt signaal. Dit signaal wordt ook nog eens verstoord door houten onderdelen en muren, zelfs door een magnetron. Goed, belangrijk is dat het apparaat wat u wenst te koppelen binnen bereik is van de computer waarmee u het wenst te verbinden.

Bluetooth inschakelen in Windows 11

Is bluetooth ingeschakeld. Weet u zeker dat Bluetooth is gestart? Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu.

In de Windows instellingen klik op Bluetooth en andere apparaten. Klik naast Bluetooth op Aan. Zorg ervoor dat Bluetooth is geactiveerd.

Bluetooth inschakelen in Windows 11

Als alternatief kunt u Bluetooth in Windows 11 inschakelen via het actiecentrum in de taakbalk. Klik op het actiecentrum in de taakbalk en schakel Bluetooth in door erop te klikken. Op dezelfde manier kunt u Bluetooth ook snel uitschakelen.

Bluetooth inschakelen via het Actiecentrum in Windows 11

Bluetooth in- en uitschakelen

Door het uitschakelen en opnieuw inschakelen van Bluetooth op uw computer herstelt u bepaalde connecties en processen. Het is een simpele oplossing die u direct kunt uitvoeren om te kijken of hierna het Bluetooth probleem is opgelost.

Klik op het actiecentrum in de taakbalk en schakel Bluetooth uit door erop te klikken. Wacht een minuut en schakel daarna Bluetooth weer in. De Bluetooth tegel kleurt nu van blauw naar wit. Als u Bluetooth inschakelt is de tegel weer blauw. Controleer nu of u nog problemen ervaart met Bluetooth.

Bluetooth opnieuw inschakelen

Herstart de computer

Het herstarten van de computer herstelt ook verbinden en processen. Door het herstarten van Windows wordt Bluetooth als het ware tijdelijk afgesloten en worden de processen weer opnieuw opgestart. Het is nogmaals een simpele oplossing die Bluetooth problemen direct kan verhelpen. Herstart dus uw computer en controleer of hierna de Bluetooth werkt niet problemen zijn opgelost.

Windows 11 computer herstarten

Bluetooth probleemoplosser

Net zoals in voorgaande Windows versies bevat ook Windows 11 probleemoplossers. Dit zijn hulpmiddelen die problemen voor u kunnen oplossen. Deze probleemoplossers herstellen services en bestanden en voeren controles uit. Als er problemen zijn ontstaan zoals bijvoorbeeld met Bluetooth dan kan deze Bluetooth probleemoplosser deze detecteren en oplossen.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik op Systeem. Klik op Problemen oplossen. Klik op Andere probleemoplossers. Klik op Bluetooth en daarna op uitvoeren.

Bluetooth probleemoplosser in Windows 11

Volg de stappen die de probleemoplosser voorstelt. De Bluetooth probleemoplosser begint met het controleren of er problemen zijn waarna er een oplossing volgt indien er een probleem is gevonden.

Bluetooth support service herstarten

De Bluetooth-service ondersteunt detectie en koppelingen van externe Bluetooth-apparaten. Als u deze service stopt of uitschakelt, werken reeds geïnstalleerde Bluetooth-apparaten mogelijk niet meer goed en worden nieuwe apparaten mogelijk niet gedetecteerd of gekoppeld.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op uitvoeren. In het uitvoeren venster type: services.msc

Windows services

De Windows services manager wordt geopend. Zoek naar de “Bluetooth Support Service” en dubbelklik erop. Controleer of het opstarttype staat op Automatisch.

Bluetooth support service opstarttype wijzigen naar Automatisch

Klik daarna op OK. Klik daarna links bovenin op “Deze service opnieuw opstarten”.

Bluetooth support service herstarten

Controleer nu of Bluetooth werkt en dat u een apparaat kunt koppelen.

Bluetooth stuurprogramma opnieuw installeren

Een stuurprogramma is een set bestanden die een stukje hardware vertelt hoe het moet functioneren door te communiceren met het besturingssysteem van een computer. Alle hardware heeft een stuurprogramma nodig, van de interne onderdelen van de computer, zoals de grafische kaart, Bluetooth en meer.

Soms is een stuurprogramma beschadigd of ongewild vervangen door een niet werkende Bluetooth versie. Het opnieuw installeren van een stuurprogramma is vaak een oplossing voor het probleem. Om het Bluetooth stuurprogramma opnieuw te installeren gaan we het eerst verwijderen en daarna opnieuw installeren. Het opnieuw installeren van het Bluetooth stuurprogramma wordt meestal uitgevoerd door Windows. Als u stuurprogramma’s heeft op CD of USB houdt deze dan bij de hand deze heeft u nodig. Of het Bluetooth apparaat specifieke stuurprogramma’s nodig heeft, is volledig afhankelijk van het merk en soort Bluetooth apparaat.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Apparaatbeheer in het menu.

Klap de Bluetooth apparaat instellingen open. Zoek naar een apparaat wat begint met “Bluetooth device” klik erop met de rechtermuisknop. Klik op Apparaat verwijderen.

Bluetooth apparaat verwijderen in Windows 11

Klik daarna op Installatie ongedaan maken.

Installatie ongedaan maken Bluetooth apparaat

In het menu klik op Actie en klik daarna op Zoeken naar gewijzigde apparaten. Windows zal hierna het Bluetooth apparaat opnieuw installeren. Dit is echter niet altijd het geval bij externe Bluetooth dongels of apparaten. Om deze te installeren zijn soms specifieke stuurprogramma’s vereist. Controleer dit goed in de gebruikshandleiding of door te zoeken op het internet naar de fabrikant naam en Bluetooth stuurprogramma’s of drivers.

Zoeken naar gewijzigde apparaten

Gekoppeld apparaat verwijderen en weer opnieuw verbinden met Bluetooth

Als u een apparaat heeft gekoppeld via Bluetooth, maar het apparaat zoals een telefoon, toetsenbord, muis etc. niet goed werkt? Dan kan het helpen om het apparaat te ontkoppelen en weer opnieuw te koppelen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik daarna aan de linkerzijde op Bluetooth en apparaten. Klik daarna op Meer apparaten weergeven.

U ziet nu een lijst van de via Bluetooth gekoppelde apparaten met uw computer. Klik aan de rechterzijde bij de naam van het apparaat op de drie verticale puntjes. Klik op verwijderen.

Gekoppeld Bluetooth apparaat verwijderen in Windows 11

Koppel het apparaat opnieuw.

Bluetooth werkt weer? Zo koppelt u een Bluetooth apparaat in Windows 11

Als Bluetooth weer werkt dan kunt u op de volgende manier een Bluetooth apparaat koppelen in Windows 11.

Lees ook: Bluetooth inschakelen in Windows 11 voor meer informatie over Bluetooth en Windows 11.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links in het menu op Bluetooth en andere apparaten. Klik daarna op Apparaat toevoegen en klik nogmaals op het soort Bluetooth apparaat wat u wenst te koppelen.

Bluetooth apparaat toevoegen in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *