Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

CPU temperatuur opzoeken in Windows? Dit is hoe!

Als Windows trager wordt dan kan dit een aantal redenen hebben. Een van deze redenen is mogelijk een verhoogde temperatuur van de CPU. Als de CPU temperatuur te hoog wordt in Windows dan kan de computer steeds uitschakelen of wordt de PC trager omdat de CPU de temperatuur probeert te reguleren.

In normale omstandigheden moet de temperatuur van de CPU rond de 30-40 graden Celsius liggen en als de temperatuur stijgt, loopt uw PC gevaar. Daarom is het belangrijk om de CPU temperatuur onder controle te houden. Maar daarvoor moet u de CPU temperatuur te weten komen.

Om de ideale CPU temperatuur van uw CPU te weten te komen kunt u op het internet zoeken naar de ontwikkelaar van de CPU en daarbij het model. Als u op de website bent van het product zoekt u naar de ideale temperatuur. In de meeste gevallen zal de ontwikkelaar een maximale temperatuur tonen waar uw CPU dus tussen moet zitten. Dit is meestal tussen de 30 graden en de 70 graden Celsius.

Er zijn een aantal manieren om de temperatuur van de CPU op te zoeken. De eerste manier is via de BIOS. U opent de BIOS op uw computer en bekijkt daar in de “hardware monitor” of “monitor” instellingen de huidige CPU temperatuur.

De tweede manier is via de UEFI-instellingen op uw computer. Dit is een alternatief voor een BIOS. De UEFI-instellingen op uw computer opent u door Windows in Geavanceerde opstartopties te openen en daarna op UEFI-instellingen te klikken.

De derde manier is via een gratis app die u kunt downloaden in Windows. Dit is manier zoals we het gaan uitvoeren. Dit is de simpelste manier en effectief want het geeft de CPU temperatuur weer terwijl de computer actief opgestart is in Windows, dus met alle processen en services gestart.

Temperatuur van CPU bekijken in Windows

CoreTemp is een gemakkelijk te gebruiken app die u niet alleen helpt om de temperatuur van de CPU te controleren, maar die ook een minimum aan ruimte van uw systeemgeheugen in beslag neemt. Een van de speciale functies is de mogelijkheid om de temperatuur van elke cores van alle processoren, afzonderlijk weer te geven. Het toont ook de temperatuur variatie in real-time.

Download CoreTemp. Let op tijdens installatie dat u overbodige software niet mee installeert!

Na installatie ziet u het aantal CPU-cores en de bijbehorende real-time temperatuur, de minimale temperatuur, de maximale temperatuur en de load (de actieve belasting van de CPU).

CoreTemp

Hoe voorkom ik dat de CPU te warm wordt?

Als u heeft gezien dat de temperatuur van de CPU oploopt dan kunt u de luchtcirculatie verbeteren van uw computer.

Plaats uw laptop op een glad, stevig oppervlak zoals een tafel of bureau. Een bed is niet aan te raden. Hetzelfde geldt voor uw desktop computer houd de computer uit de buurt van het tapijt. Overweeg ook het gebruik van een laptop-standaard om uw laptop van een constante luchtstroom te voorzien. Naast het verplaatsen kunt u ook de computer stofvrij maken, controleer vooral de ventilatoren die lucht in- en afzuigen in uw computer.

Zorg ervoor dat de lucht die de computer ingaat kouder is dan de lucht die eruit komt. Gebruik uw computer of laptop dus niet in de volle zon, in erg warme ruimtes of beperk het gebruik. Als uw computer stottert en erg hard blaast zet de computer dan uit om problemen te voorkomen. Gebeurt dit vaker ga er dan mee naar een hardware specialist en laat de computer en CPU controleren.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!