DNS Server reageert niet foutmelding? De Oplossing! (7 Tips)

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Steeds meer PC gebruikers ervaren de “DNS-server reageert niet” foutmelding in Windows. Het komt geregeld voor dat computer gebruikers deze foutmelding krijgen na het installeren van een Windows-update, bijvoorbeeld de Windows 20H2 (Oktober) update.

Als de DNS-server reageert niet foutmelding ontstaat in Windows dan heeft u mogelijk geen verbinding meer met het internet of een netwerk. Het DNS-server reageert niet probleem is dan ook een netwerk gerelateerde foutmelding. De DNS-server foutmelding kan voorkomen uit een hoop verschillende functies binnen Windows.

Een DNS-foutmelding in Windows betekend dat de DNS-server het IP-adres niet meer kan omzetten naar een domeinnaam. Een computer herkend alleen IP-adressen en het vertalen van een IP-adres naar een domein naam (een www-adres bijvoorbeeld) gebeurt door een DNS-server. DNS staat voor Domain Name Server. Lees meer over DNS.

In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u de “DNS-server reageert niet” foutmelding kunt identificeren en oplossen.

DNS-server reageert niet foutmelding

Antivirus software tijdelijk uitschakelen

Als u antivirus software gebruikt dan raadt ik u aan om te beginnen met het tijdelijk uitschakelen van de geĂŻnstalleerde antivirus software.

Soms kan antivirus software de netwerkverbinding blokkeren met mogelijk tot gevolg dat de DNS-server niet meer te bereiken is.

Controleer dus door antivirus software tijdelijk uit te schakelen of de DNS-server reageert niet foutmelding verdwijnt.

VPN Verbinding uitschakelen

Gebruikt u een VPN om verbinding te maken tot het internet via een beveiligde verbinding? Schakel dan de VPN tijdelijk uit om te controleren of de DNS-foutmelding nu verdwijnt.

Een DNS kan mogelijk een verbinding tot uw providers DNS-server blokkeren. In de meeste gevallen gebruikt een DNS een eigen DNS-server voor het omzetten van IP-adressen naar een domeinnaam (hostname).

Schone herstart uitvoeren in Windows

Een schone herstart van Windows kunt u gebruiken om te identificeren of er conflicten bestaan tussen software en de DNS. Als een bepaalde applicatie toegang tot de DNS-server blokkeert dan kunt u met een schone herstart van Windows mogelijk identificeren welke software dit betreft en het programma uitschakelen of verwijderen.

DNS-cache verwijderen

Als op uw computer een IP-adres wordt omgezet naar een domeinnaam dan wordt er cache (tijdelijke bestanden) aangemaakt. Het is aan te bevelen om het legen van deze DNS-cache in Windows het DNS-server reageert niet probleem oplost.

In de Windows zoekbalk type: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat en kies voor Als Administrator uitvoeren.

Opdrachtprompt openen in windows

In het Opdrachtprompt venster type:

ipconfig /flushdns

ipconfig flushdns

U heeft nu de tijdelijke DNS-cache gewist in Windows. Controleer of de DNS Server reageert niet foutmelding is opgelost.

DNS Client service starten of herstarten

Om de vertaling te maken van een IP-adres naar een domeinnaam gebruikt Windows de “DNS Client” service om cache op te bouwen. Het starten of herstarten van deze “DNS Client” service kan problemen met een DNS-server oplossen.

In de Windows zoekbalk type:

services.msc

Open de Service-applicatie.

services openen in windows 10

Controleer of de “DNS Client” service is gestart. Indien de “DNS Client” service al is gestart, klik met de rechtermuisknop op de “DNS Client” service-naam en kies voor Herstarten. Als de “DNS Client” service nog niet is gestart kies dan voor “Starten”.

DNS client service in Windows herstarten

Alternatieve DNS instellen

Om een DNS-server probleem op te lossen kunt u veel doen op uw eigen computer. Echter als het probleem ligt bij de DNS-server (in de meeste gevallen bij uw internet provider) dan kunt u daar op dit moment niets aan veranderen. Een DNS instellen van een andere provider zoals Google kan dan het “DNS-server reageert niet” probleem op lossen.

In de Windows zoekbalk type:

ncpa.cpl

NCPA.cpl openen in Windows 10

Open het NCPA.cpl resultaat.

U ziet nu uw actieve internet verbindingen. Als u met de kabel verbonden bent met een netwerk of het internet klikt met de rechtermuisknop op Ethernet. Als u verbonden met via Wifi kies dan voor Wifi of Draadloze adapter. Kies eigenschappen uit het menu.

Netwerkverbindingen

Klik op “Internet Protocol versie 4 (TCP/IPv4)” en klik op de Eigenschappen knop.

Belangrijk: Noteer uw huidige DNS-server instellingen. Maak bijvoorbeeld een schermprint van de DNS-instellingen zodat u deze later eventueel terug kunt herstellen!

Klik op “De volgende DNS-serveradressen gebruiken”. In de voorkeur DNS vult u in: 8.8.8.8. en bij de Alternatieve DNS-server vult u in: 4.4.4.4.

Dit zijn de publieke DNS-servers van Google. Deze Google DNS-servers zijn over het algemeen sneller dan uw huidige internet provider DNS-servers.

alternatieve dns instellen in windows 10

Klik op OK en herstart uw computer. Noteer het websiteadres van deze website om terug te keren als het nog niet werkt.

DNS-server instellingen herstellen

Als niet werkt dan is het mogelijk de DNS-server instellingen in Windows te resetten. Dit betekent dat alle instellingen verloren gaan en dat Windows de DNS-server instellingen opnieuw opbouwt.

In de Windows zoekbalk type: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op het Opdrachtprompt resultaat en kies voor Als Administrator uitvoeren.

Opdrachtprompt openen in windows

In het Opdrachtprompt venster type het volgende, na elke commando bevestigd u met een ENTER toets.

ipconfig /registerdns
ipconfig /release
ipconfig /renew
netsh winsock reset

winsock resetten in windows 10

Herstart uw computer als u klaar bent met het uitvoeren van de DNS reset commando’s.

Ik hoop dat hiermee het probleem “DNS Server reageert niet” is opgelost. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓