Windows Cache legen, tijdelijke bestanden opruimen

Lees dit artikel rustig door. Stel uw vraag onderaan dit artikel.

Aanbevolen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computer kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel deze pagina op Sociale media of op een website. Alvast bedankt!

De Windows Cache, ook wel tijdelijk bestanden kunt u legen. Door het legen van de Windows cache-bestanden kunt u problemen oplossen in Windows, schijf ruimte vrijmaken en de systeem prestaties verbeteren.

In dit artikel leg ik u uit hoe u van verschillende Windows onderdelen de cache bestanden kunt legen. De cache in dit artikel is iets anders dan de cache van de browser-bestanden.

Windows Cache legen

Tijdelijke bestanden legen

Om te beginnen gaan we de tijdelijke bestanden die Windows gebruikt legen.

In het Windows zoekvenster type: Schijfopruiming. Op de de Schijfopruiming instellingen in Windows.

schijfopruiming starten in windows

In de het schijfopruiming hulp-programma, vink de optie: Tijdelijke bestanden aan. Klik daarna op de Systeembestanden opschonen knop om de Windows cache bestanden (tijdelijke bestanden) op te schonen.

tijdelijke bestanden opruimen windows

De Windows cache bestanden worden nu opgeschoond. Hiermee komt meteen ook wat schijfruimte vrij, de hoeveelheid schijfruimte kunt u zien aan de rechterzijde van de specifieke optie.

windows bestanden opschonen

DNS Cache legen

Een andere vorm van cache is de DNS Cache. DNS cache wordt gebruikt om informatie over DNS-records op te slaan om de laadtijd te verkorten bij het omzetten van een IP-adres naar een web-adres.

In de Windows zoekbalk type: Opdrachtprompt. Open het Opdrachtprompt als Administrator (beheerder).

opdrachtprompt openen windows

In het Opdrachtprompt type: ipconfig /flushdns om de DNS cache te wissen.

ipconfig flushdns

U heeft nu met succes de cache van de DNS configuratie gewist.

Microsoft Store Cache wissen

Dan bestaat er in Windows ook nog een cache van de Microsoft Store. Als u problemen ondervind met de Microsoft Store is het handig om deze cache ook te wissen.

Bekijk daarna of de problemen opgelost zijn, zo niet: Problemen met de Windows Store oplossen.

In de Windows zoekbalk type: WSReset.exe

wsreset - herstel de microsoft store cache

er verschijnt een nieuw opdrachtprompt venster en dit verdwijnt net zo snel. Daarna wordt de Microsoft Store opgestart. De Microsoft Store cache is nu gewist.

Locatiegeschiedenis cache wissen

Ook Windows houdt een locatiegeschiedenis bij, dit is ook een vorm van cache die u in Windows kunt legen. Hiermee worden alle bekende locaties gewist uit de Windows instellingen.

Klik op de Windows start knop. Klik op het tandwiel icoon aan de linkerzijde in het start-menu. Klik op Instellingen uit het menu.

windows instellingen openen

In de Windows instellingen klik op de Privacy instellingen.

privacy instellingen openen windows

Klik in het linker menu op Locatie en navigeer een stukje naar beneden totdat u bij Locatiegeschiedenis wissen bent. Klik op de Wissen knop om de locatiegeschiedenis op uw apparaat te wissen.

locatiegeschiedenis cache wissen windows

U heeft zojuist gelezen hoe u vier vormen van cache in Windows kunt wissen. Als u aanvullende vragen heeft kunt u onderstaand commentaar veld gebruiken.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben, bedankt voor het lezen!

Lees meer tips

Malwarebytes

Malwarebytes is slimmer, sneller en lichter dan ooit tevoren. Bestrijd niet alleen virussen maar maak u ook geen zorgen meer om online bedreigingen. 14 dagen gratis test versie beschikbaar voor windows en Mac.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

417 Artikelen261 REACTIES
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x