More
  Startpagina Handige tips Windows 10 Windows Cache legen, tijdelijke bestanden opruimen

  Windows Cache legen, tijdelijke bestanden opruimen

  De Windows Cache, ook wel tijdelijk bestanden kunt u legen. Door het legen van de Windows cache-bestanden kunt u problemen oplossen in Windows, schijf ruimte vrijmaken en de systeem prestaties verbeteren.

  In dit artikel leg ik u uit hoe u van verschillende Windows onderdelen de cache bestanden kunt legen. De cache in dit artikel is iets anders dan de cache van de browser-bestanden.

  Windows Cache legen

  Tijdelijke bestanden legen

  Om te beginnen gaan we de tijdelijke bestanden die Windows gebruikt legen.

  In het Windows zoekvenster type: Schijfopruiming. Op de de Schijfopruiming instellingen in Windows.

  schijfopruiming starten in windows

  In de het schijfopruiming hulp-programma, vink de optie: Tijdelijke bestanden aan. Klik daarna op de Systeembestanden opschonen knop om de Windows cache bestanden (tijdelijke bestanden) op te schonen.

  tijdelijke bestanden opruimen windows

  De Windows cache bestanden worden nu opgeschoond. Hiermee komt meteen ook wat schijfruimte vrij, de hoeveelheid schijfruimte kunt u zien aan de rechterzijde van de specifieke optie.

  windows bestanden opschonen

  DNS Cache legen

  Een andere vorm van cache is de DNS Cache. DNS cache wordt gebruikt om informatie over DNS-records op te slaan om de laadtijd te verkorten bij het omzetten van een IP-adres naar een web-adres.

  In de Windows zoekbalk type: Opdrachtprompt. Open het Opdrachtprompt als Administrator (beheerder).

  opdrachtprompt openen windows

  In het Opdrachtprompt type: ipconfig /flushdns om de DNS cache te wissen.

  ipconfig flushdns

  U heeft nu met succes de cache van de DNS configuratie gewist.

  Microsoft Store Cache wissen

  Dan bestaat er in Windows ook nog een cache van de Microsoft Store. Als u problemen ondervind met de Microsoft Store is het handig om deze cache ook te wissen.

  Bekijk daarna of de problemen opgelost zijn, zo niet: Problemen met de Windows Store oplossen.

  In de Windows zoekbalk type: WSReset.exe

  wsreset - herstel de microsoft store cache

  er verschijnt een nieuw opdrachtprompt venster en dit verdwijnt net zo snel. Daarna wordt de Microsoft Store opgestart. De Microsoft Store cache is nu gewist.

  Locatiegeschiedenis cache wissen

  Ook Windows houdt een locatiegeschiedenis bij, dit is ook een vorm van cache die u in Windows kunt legen. Hiermee worden alle bekende locaties gewist uit de Windows instellingen.

  Klik op de Windows start knop. Klik op het tandwiel icoon aan de linkerzijde in het start-menu. Klik op Instellingen uit het menu.

  windows instellingen openen

  In de Windows instellingen klik op de Privacy instellingen.

  privacy instellingen openen windows

  Klik in het linker menu op Locatie en navigeer een stukje naar beneden totdat u bij Locatiegeschiedenis wissen bent. Klik op de Wissen knop om de locatiegeschiedenis op uw apparaat te wissen.

  locatiegeschiedenis cache wissen windows

  U heeft zojuist gelezen hoe u vier vormen van cache in Windows kunt wissen. Als u aanvullende vragen heeft kunt u onderstaand commentaar veld gebruiken.

  Ik hoop u hiermee geholpen te hebben, bedankt voor het lezen!

  Stefan
  PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel dit bericht op Social media of op een website. Alvast bedankt!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Recente artikelen

  MacOS BigSur installeren op uw Mac

  MacOS BigSur installeren op uw Mac? Het kan! Apple heeft recentelijk MacOS BigSur aangekondigd als opvolger van MacOS Catalina. Big Sur bevat een hele...

  Automatisch bestanden in Prullenbak verwijderen

  Windows 10 beschikt over slimme opslag. Slimme opslag is functionaliteit waarmee u tijdelijk bestanden die niet door applicaties worden gebruikt automatisch kunt verwijderen. Als u...

  Mac Camera werkt niet? Probeer deze tips!

  De meeste Mac computers hebben een ingebouwde camera. Alleen de Mac Pro en Mac mini hebben geen ingebouwde camera. In sommige gevallen werkt de ingebouwde...

  Standaard web browser (Safari) wijzigen in Mac OS

  Mac OS komt met een standaard browser. Deze browser kennen we allemaal dat is Safari. Echter, als u liever een andere browser gebruikt zoals...
  0
  Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
  ()
  x