4 manieren om een gebruikers account te wijzigen in Windows

Stefan
gebruikers account wijzigen in Windows

Als u Windows gaat installeren dan wordt Windows automatisch geïnstalleerd met een Administrator account. Een administrator account is nodig om apps te installeren en instellingen aan te passen in Windows. Als u later als Windows volledig is geïnstalleerd een account gaat toevoegen in Windows dan is dit standaard een gebruikers account zonder beheerders rechten.

Een standaard account in Windows is het account waar de meeste gebruikers van Windows mee werken. Als er tijdens een installatie van een app of het aanpassen van bepaalde Windows instellingen een Administrator account nodig is dan zal Windows het UAC laten zien.

UAC is User Account Control en UAC vraagt om permissie om bepaalde apps en instellingen uit te voeren als Administrator. Op deze manier kan een standaard gebruiker alsnog apps installeren etc.

Een standaard gebruikers account in Windows kan worden aangemaakt via een lokaal account of via een Microsoft-account.

Administrators (beheerders) daarentegen hebben volledige toegang tot een Windows computer en kunnen alles uitvoeren zonder beperking zoals een standaard gebruikersaccount. Om een gebruikers account aan te passen in Windows is een Administrator account nodig.

Gebruikers account wijzigen in Windows

Een gebruikers accounttype wijzigen via de Windows instellingen

Om een accounttype te wijzigen via de Windows instellingen klikt u eerst met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het startmenu klik op Instellingen.

Windows Instellingen

Klik op Accounts om gebruikersaccounts te wijzigen.

Accounts in Windows

In het linkermenu klik op: Andere gebruikers. Klik op het gebruikersaccount waarvan u het accounttype wilt wijzigen en klik op de Accounttype wijzigen knop.

Lees ook
Alle Shell (interactieve) commando's voor Windows 11

Accounttype wijzigen in Windows

Er wordt een nieuw venster geopend waar u het accounttype kunt wijzigen. U kunt van een standaard accounttype een administrator maken en andersom. Klik op OK om te bevestigen.

Accounttype aanpassen voor gebruiker in Windows

Accounttype wijzigen via het configuratiescherm

U kunt een accounttype in Windows ook via het configuratiescherm wijzigen. In de Windows zoekbalk of via het vergrootglas zoek naar: Configuratiescherm.

Configuratiescherm openen

Wijzig de weergave van het configuratiescherm naar: Categorie. Klik daarna in het kopje Gebruikersaccounts op Accounttype wijzigen.

Accounttype wijzigen via configuratiescherm

Klik op het Windows account waarvan u het type wenst te wijzigen.

Accounts beheren in Windows

Klik op de tekst: Het accounttype wijzigen.

Het accounttype wijzigen in Windows

U kunt nu een nieuw accounttype selecteren voor het lokale Windows-account. Selecteer standaard of een administrator account.

Met een standaardaccount kunnen gebruikers de meeste software gebruiken en systeeminstellingen wijzigen die geen invloed hebben op andere gebruikers of beveiliging van deze pc.

Administrators beheren de pc volledig. Ze kunnen alle instellingen wijzigen en alle bestanden en programma’s openen die zijn opgeslagen op deze pc.

Klik op de knop Accounttype wijzigen om de wijziging te bevestigen.

Accounttype selecteren in Windows

Accounttype wijzigen via Netplwiz

Netplzwiz is een hulpprogramma dat verantwoordelijk is voor het beheer van gebruikersaccounts en het wordt beschouwd als een fundamenteel onderdeel van het beveiligingsaspect van het Windows-besturingssysteem. Netplwiz kan worden gebruikt om een gebruikersnaam in Windows te wijzigen evenals het Windows accounttype.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. In het startmenu klik op Uitvoeren. In het Uitvoeren venster type: netplwiz.

Netplwiz openen

Het Gebruikersaccount venster wordt geopend. In de tabel van “Gebruikers van deze computer” klikt u op het gebruikersaccount wat u wenst te wijzigen. Klik daarna op de knop Eigenschappen.

Lees ook
Backup maken in Windows 10 en Windows 8.1

De eigenschappen van het gebruikersprofiel worden geopend. Klik op tabblad: Groepslidmaatschap en selecteer het gewenste Standaardgebruiker of Administrator accounttype. Klik op OK en sluit het venster.

Groepslidmaatschap wijzigen in Windows

Accounttype wijzigen via het Opdrachtprompt

U kunt ook het accounttype in Windows aanpassen via commando’s die u invoert in het Windows Opdrachtprompt. Deze commando’s kunt u eventueel in een script zoals bijvoorbeeld een batch-script verwerken.

In de Windows zoekbalk of via het vergrootglas zoek naar: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op het resultaat en kies voor Als Administrator uitvoeren.

Opdrachtprompt als Adminstrator uitvoeren

Om te beginnen dient u eerst een lijst van alle accounts op de computer op te vragen om te kijken welke naam deze accounts betreft. Deze naam heeft u nodig om in te geven als commando.

Om alle gebruikers op de computer via het Opdrachtprompt op te vragen typt u:

net users

net users

Daarna kunt u een gebruikersaccount toevoegen aan een groep, de Gebruikers of de administrator groep. De groep: Gebruikers is een groep van standaard gebruikers accounts in Windows en de Administrator groep de beheerders groep.

Gebruikt u een Engelse versie van Windows? Wijzig dan “Gebruikers” naar “Users”.

Om een account toe te voegen aan een Gebruikers groep typt u het volgende commando:

net localgroup Gebruikers "naam" /add

Om de gebruiker weer te verwijderen uit de groep wijzig /add naar /delete.

net localgroup gebruikers

Om een account toe te voegen aan een Administrator groep typt u het volgende commando:

net localgroup administrators "naam" /add

Om de gebruiker weer te verwijderen uit de groep wijzig /add naar /delete.

net localgroup administrators

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.


Geholpen?


Help ook andere mensen.
Deel dit artikel op een website, forum of via social media.

Meld u aan op ons nieuwe computer forum voor vragen en computerhulp.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *