Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Start menu aanpassen in Windows 11? Complete gids!

Microsoft voegt steeds meer aanpassingen door in Windows 11 die het gebruikers makkelijker maken om met Windows 11 te werken.

Zo is ook het Start menu verbeterd en worden er ook steeds meer nieuwe functies toegevoegd aan het Start menu. Het is mogelijk om het Start menu in Windows 11 aan te passen. U kunt verschillende functies in- of uitschakelen om het Start menu te wijzigen naar wens.

In dit artikel leest u de aanpassingen die u kunt doen aan het Start menu in Windows 11. Elke keer als Microsoft met nieuwe updates komt die nieuwe functies of instellingen toevoegen aan het Start menu dan wordt dit artikel bijgewerkt.

Start menu aanpassen in Windows 11

Het Start menu tot op heden lijkt op niets meer zoals het was in Windows 10. In het nieuwe Start menu wordt nog wel gewerkt met tegels, maar worden de tegels nu weergegeven in een standaard raster met verwijzingen naar apps of instellingen.

Vastgemaakte apps of instellingen beheren

Dit zijn apps en instellingen die u kunt vinden onder “Vastgemaakt”. Het is mogelijk om apps die zijn vastgemaakt te beheren. Dit kunt doen door met de rechtermuisknop op een tegel te klikken.

U heeft dan afhankelijk van een app of instelling een aantal keuzes. U kunt kiezen om de app naar boven te verplaatsen, van Start los te maken of de app uit te voeren als Administrator.

Het is ook mogelijk om direct vanuit het Start menu de app vast te maken aan de taakbalk of de snelkoppeling te verwijderen. Het rechtermuisknop menu op een tegel biedt dus verschillende functies om het “Vastgemaakt” gedeelte te wijzigen in Windows 11.

Vastgemaakte apps en instellingen beheren in het Start menu

Door rechtsbovenin te klikken op “Alle apps” opent u een lijst met alle geïnstalleerde apps op uw computer. Het biedt een uitgebreider overzicht van alle apps en niet alleen de vastgemaakte apps.

Aanbevolen apps

Onderaan in het Start menu bevind zich “Aanbevolen“, dit is nieuw. Dit is een overzicht van recente bestanden en nieuwe toegevoegde apps.

Het biedt een snelkoppeling naar apps of bestanden die u regelmatig gebruikt. Hoe meer u uw apparaat gebruikt, hoe specifieker hier snelkoppelingen worden weergegeven naar apps of bestanden.

Ook dit gedeelte kunt u aanpassen via een rechtermuisklik. Elke tegel biedt verschillende opties om recente bestanden of apps aan te passen. Zo kunt u de snelkoppeling verwijderen uit de “aanbevolen” lijst of de bestandslocatie openen.

Aanbevolen sectie aanpassen in Windows 11

Gebruikersinstellingen via het Start menu

Links onderin vindt u de aangemelde gebruiker in Windows 11. Door op de gebruikersnaam te klikken krijgt u verschillende opties te zien.

Zo kunt u de accountinstellingen wijzigen, de computer vergrendelen en de gebruiker afmelden. Ook ziet u onderaan de andere gebruikers die een account hebben op deze PC. Door erop te klikken kunt u zich aanmelden met dat account.

Gebruikersinstellingen in het Windows 11 Start menu

Aan/uit knop in het Start menu

De aan/uit knop bevind zich in het Start menu aan de rechterzijde. Door erop te klikken krijgt u verschillende opties te zien.

U kunt via deze aan/uit knop de computer in slaapstand plaatsen, direct afsluiten of opnieuw opstarten.

Aan uit knop in het Start menu

Het uiterlijk van het Windows 11 Start menu aanpassen

Het Start menu in Windows 11 biedt een aantal functies. Deze functies kunt u aanpassen. Het gaat hier vooral om welke onderdelen u wel of niet wilt zien in het Start menu.

De instellingen om het uiterlijk van het Start menu aan te passen bevinden zich dan ook onder de “Persoonlijke instellingen”.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “Instellingen”. Klik vervolgens in de instellingen op “Persoonlijke instellingen” aan de linkerzijde. Aan de rechterzijde klikt u op “Startmenu”.

Startmenu instellingen in Windows 11 openen

U ziet hier een aantal persoonlijk instellingen die u kunt toepassen op het Startmenu.

Recent toegevoegde apps weergeven

De recent toegevoegde apps zijn deze apps die verschijnen in het “aanbevolen” gedeelte in het Startmenu. Elke keer als u een app installeert in Windows 11 dan verschijnt er een snelkoppeling in het aanbevolen gedeelte. Door deze functie in- of uit te schakelen bepaalt u of u de aanbevolen apps snelkoppeling in het Start menu wilt weergeven of niet.

Recente toegevoegde apps weergeven in het Startmenu

Meest gebruikte apps weergeven

De meest gebruikte apps zijn een snelkoppeling naar, inderdaad, de meest gebruikte apps. De snelkoppelingen naar deze apps bevind zich in het Start menu als u klikt op “Alle apps”. U ziet dan in een overzicht, helemaal bovenaan de apps die u het meest gebruikt.

Op deze manier hoeft u niet eerst heel de lijst van alle geïnstalleerde apps door te navigeren voordat u de app die u wilt openen kunt openen. Door deze functie in- of uit te schakelen bepaalt u of u de meest gebruikte apps snelkoppeling in het Start menu wilt weergeven of niet.

Meest gebruikte apps weergeven

Recent geopende items weergeven in Start, jumplists en de verkenner

Elke keer als u een bestand opent op uw PC dan verschijnt er een snelkoppeling naar dit bestand op verschillende plaatsen in Windows 11. Een van deze plaatsen in de “Aanbevolen” sectie in het Start menu, maar ook in jumplists en de Windows verkenner.

Zo’n snelkoppeling is handig, maar als u liever heeft dat niet iedereen ziet welke bestanden u het meest opent dan is deze optie minder handig. U bepaalde zelf door deze optie in- of uit te schakelen of er snelkoppeling in het “aanbevolen” Start menu, jumplists of Windows verkenner worden weergegeven.

Recent geopende items weergeven in Start, jumplists en de verkenner

Mappen

In het Start menu kunt u bepaalde mappen toevoegen als snelkoppeling helemaal onderaan links naast de aan/uit knop. Dit zijn standaard mappen die u daar kunt toevoegen of niet.

Snelkoppelingen naast de aan uit knop in het Windows 11 Start menu

U kunt een snelkoppeling toevoegen naar:

 • Instellingen
 • Windows verkenner
 • Documenten
 • Downloads
 • Muziek
 • Afbeeldingen
 • Video’s
 • Netwerken
 • Persoonlijke map

Welke mappen worden er weergegeven op Start naast de aan uit knop

Lees ook de volgende tips om het Startmenu en meer aan te passen:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
4 REACTIES
 1. Ik zou graag mijn startmenu in windows 11 willen breder maken , om de meeste gebruikte apps allemaal te kunnen zien, maar ik kan deze niet breder instellen.
  In ieder geval veel dank voor je hulp.

  • Hallo, helaas kunt u het Start menu niet vergroten in Windows 11, zoals dit in Windows 10 wel kan. In Windows 10 kan het Start menu vergroot worden door de hoeken te slepen. Bedankt voor uw reactie! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!