Geplande scan instellen met Windows Defender

Stefan
Geplande scan instellen met Windows Defender

Windows Defender beschermt uw computer terwijl u werkt met de computer. Het controleert uw computer bij het wijzigen of openen van bestanden.

Als u de computer niet gebruikt, of als een geplande scan op bepaalde dagen wilt instellen dan is dit standaard niet mogelijk met Windows Defender. Om een geplande scan uit te voeren moet er zelf een taak worden aangemaakt.

Na het aanmaken van een taak kunt u instellen wanneer deze taak moet worden uitgevoerd. In dit artikel leest u hoe u met de taakplanner een geplande scan met Windows Defender kunt aanmaken en uitvoeren.

Geplande scan instellen met Windows Defender

U kunt een geplande scan instellen met Windows defender op een Windows 11 of 10 computer. Een vereiste is dat u beheerder bent van de computer, dat u bent ingelogd met een administrator account.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: taskschd.msc

U heeft nu de taakplanner geopend. Klik rechtsbovenin op “Basis taak maken”.

Basis taak maken met taakplanner

Geef een duidelijke en herkenbare naam in voor de geplande Windows Defender scan. Ook kunt u een beschrijving toevoegen. Klik op volgende.

Basistaak naam en omschrijving

U kunt nu aangeven wanneer de geplande scan moet worden uitgevoerd. In mijn geval heb ik ervoor gekozen om wekelijks een geplande scan uit te voeren met Windows defender. Maak u keuze en klik op volgende.

Wanneer moet de taak gestart worden

Geef een startdatum in een tijd. Hierna geeft u aan wanneer de taak moet worden uitgevoerd. De startdatum en tijd liggen in de toekomst en worden gebruikt om de taak uit te voeren. Als u hier zondag 11:00 zoals in het voorbeeld ingeeft, start de geplande scan dus op zondag, elke week om 11:00 in de ochtend.

Maak uw keuze en klik op volgende.

Startdatum voor taak en herhaling

Klik op “een programma starten”. We gaan namelijk de command-line versie van Windows defender gebruiken om een geplande scan uit te voeren.

Een programma starten

In het programma/script geeft u het volgende pad in, tussen quotes.

"%programfiles%\Windows Defender\MpCmdRun.exe"

In de parameter geeft u de parameters in om de scan te starten. U kunt kiezen uit het type scan dat u wilt uitvoeren.

-Scan -Scantype 2

Dit is een volledige scan. Dit duurt langer, maar zorgt er wel voor dat heel uw computer gescand wordt met Windows Defender.

-Scan -Scantype 1

Dit is een snelle scan. Deze scan duurt korter en gebruikt minder systeemprocessen.

-Scan -Scantype 3 -File "C:\Map\"

Als u alleen een bepaald pad wilt scannen dan kunt u scantype 3 gebruiken. Zorg er wel voor dat u “C:\Map” vervangt door het gewenste pad.

Indien u het gewenste scantype heeft ingevuld in de parameter klik dan op volgende.

Windows Defender geplande scantype

U krijgt nu een samenvatting van de geplande Windows defender scan taak. Schakel onderin de optie “Eigenschappenvenster van deze taak openen als ik op voltooien klik” in. Klik op voltooien.

Samenvatting van geplande Windows defender scan

In de taak eigenschappen schakelt u de volgende opties in; “Uitvoeren ongeacht of gebruiker wel of niet is aangemeld”. Hiermee wordt de scan altijd uitgevoerd op de ingestelde datum en tijd (indien de PC aanstaat).

Schakel ook de optie “Met meeste bevoegdheden uitvoeren” in. Hiervoor is wel een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Klik op “OK”.

Scan uitvoeren opties

Geef de gebruikersnaam en wachtwoord in van uw account als dit een account met administrator rechten betreft. Klik op “OK”.

Gebruikersnaam en wachtwoord ingeven voor geplande scan met admin rechten

U heeft nu een geplande scan met Windows Defender aangemaakt. Deze geplande scan wordt nu automatisch uitgevoerd.

Als u wilt weten wat de resultaten zijn, dan kunt u het logbestand opvragen. Deze vindt u op de volgende locatie. Dit pad kunt u plakken in de Windows verkenner.

C:\Users\%UserName%\AppData\Local\Temp\MpCmdRun.log

mpcmdrun log bestand

Lees ook: Ransomware bescherming inschakelen in Windows Defender Antivirus.

Problemen met Windows defender? Dit is hoe u Windows defender opnieuw kunt installeren.

Ik hoop hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *