Gereserveerd RAM-geheugen wijzigen in Windows 11

Stefan
Gereserveerd RAM-geheugen wijzigen in Windows 11

Als u Windows gebruikt, zoals Windows 11 dan wordt er standaard in Windows geheugen gereserveerd, meer specifiek RAM-geheugen.

Door geheugen als cache te reserveren wordt de prestaties van uw computer verbeterd. Het stelt Windows in staat om bestanden in het RAM-geheugen te cachen, hierdoor kan Windows sneller toegang krijgen tot deze informatie dan wanneer het elke keer van de harde schijf gelezen moet worden. Dit verhoogt de algehele systeemprestaties en reactiesnelheid.

De belangrijkste redenen om RAM-geheugen te reserveren is dus om stabiliteit, snelheid en beveiliging te waarborgen. Windows zorgt er op deze manier voor dat verschillende processen en services altijd het nodige RAM-geheugen hebben om goed te functioneren.

Er zijn echter verschillende redenen waarom het automatisch reserveren van RAM-geheugen niet ingeschakeld moet worden. Op dat moment kunt u het gereserveerde RAM-geheugen uitschakelen. U kunt het automatisch gereserveerde RAM-geheugen uitschakelen door in te stellen dat Windows 11 maar een maximum aan geheugen mag alloceren. In dit artikel leg ik uit hoe dit werkt.

Gereserveerd RAM-geheugen wijzigen in Windows 11

Het is belangrijk dat u weet waar u aan begint en wat de implicaties kunnen zijn van het instellen van een maximum aan geheugen. Tenzij er duidelijke aanwijzingen zijn van een configuratieprobleem of hardwarecompatibiliteitskwestie, kan het proberen om het gereserveerde geheugen te verminderen onbedoelde gevolgen hebben.

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens op “uitvoeren” in het menu. In het uitvoeren venster, type: msconfig.

msconfig

Klik op tabblad “Computer opstarten” en vervolgens op de knop “Geavanceerde opties”.

Geavanceerde opties

Selecteer de optie “Maximaal geheugen” om het maximale geheugen te specificeren wat Windows 11 mag gebruiken. Als u deze optie uitschakelt, dan bepaald Windows 11 zelf het geheugenverbruik. De standaard optie is uitgeschakeld.

Lees ook
Bloatware apps verwijderen in Windows 11

Gereserveerd RAM-geheugen wijzigen in Windows 11

Houdt er altijd rekening mee dat u voldoende maximaal geheugen specificeert voor Windows 11. Doet u dit niet dan ontstaan er verschillende RAM-geheugenfoutmelding. Deze instelling is vaak alleen nuttiger als diagnostisch hulpmiddel dan als permanente oplossing. Wanneer u problemen ondervindt die u ertoe brengen deze instelling te wijzigen, zoek dan naar de onderliggende oorzaak. Dit kan onder andere door het geheugen te testen.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Gerelateerd: Virtueel geheugen opschonen bij afsluiten Windows 11 of 10

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *