Virtueel geheugen opschonen bij afsluiten Windows 11 of 10

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook of Twitter en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

De pagefile, ook bekend als (“wisselbestand”) of (“virtueel geheugen”) is een verborgen systeembestand dat door Windows wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen RAM-geheugen en fysieke harde schijf.

Wanneer uw RAM-geheugen onvoldoende is om elk draaiend software programma of app vast te houden, wordt een deel van het virtueel geheugen (inclusief gevoelige gegevens en wachtwoorden) verplaatst naar de pagefile. Zelfs als u voldoende RAM-geheugen hebt in uw computer, gebruikt Windows het pagefile voor caching bij het verplaatsen of verwijderen van een grote hoeveelheid bestanden en voor andere activiteiten.

De pagefile staat standaard op het systeemstation, meestal in: c:\pagefile.sys en wordt automatisch aangemaakt en onderhouden door Windows zelf, maar u kunt het handmatig wijzigen. Dit systeembestand kunt u niet direct zien, u dient eerst verborgen bestanden weer te geven.

Er zit ook een risico aan de pagefile in Windows. De pagefile is goed beschermd terwijl Windows actief is, maar de gegevens erin blijven bestaan na het afsluiten. Een kwaadwillende gebruiker die fysieke toegang tot uw pc heeft, kan gevoelige gegevens uit het pagefile halen.

Om een dergelijk potentieel veiligheidsrisico te voorkomen, kunt u Windows zo instellen dat het pagefile automatisch wordt opgeschoond bij het afsluiten van Windows 11 of Windows 10.

Virtueel geheugen opschonen bij afsluiten Windows

Er zijn twee manieren om het virtueel geheugen (“de pagefile”) of (“wisselbestand”) op te schonen. De eerste manier is via het Windows-register, en de tweede manier is via het lokaal beveiligingsbeleid.

Pagefile opschonen via het Windows-register

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: regedit.exe.

Aan de linkerzijde open de volgende mappen structuur:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management

Dubbelklik op “ClearPageFileAtShutdown” en wijzig de waarde van “0” naar “1”. Klik op OK en sluit de Windows-register editor af.

ClearPageFileAtShutdown

Als u nu Windows 11 of Windows 10 afsluit, wordt de pagefile leeggemaakt.

Pagefile opschonen via het Lokaal beveiligingsbeleid (secpol)

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: secpol.msc.

Klik links op Lokaal beleid en daarna op Beveiligingsopties. Dubbel klik daarna op het “Afsluiten: wisselbestand voor virtueel geheugen wissen” beleid. Wijzig dit beleid naar “Ingeschakeld” en klik op OK. Sluit daarna het lokaal beveiligingsbeleid af.

Wisselbestand voor virtueel geheugen wissen

Het wisselbestand wordt nu telkens als u Windows 11 of Windows 10 afsluit gewist door het lokaal beveiligingsbeleid.

Lees meer:

Met dank aan Fred. Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Beste antivirus 2021 volgens de consumentenbond: Bitdefender antivirus.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook :-)

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties. Indien u een vraag heeft gesteld dient u op deze pagina regelmatig te controleren of er een reactie is geplaatst. U ontvangt geen automatische e-mail bij een vraag of reactie.
Ik reageer binnen 24 uur op uw vraag, meestal sneller.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Aanbevolen PC Tips

Laatste tips

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓