Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Aanmelden met PIN code in Windows 11

Een oude functie die beschikbaar is in zowel Windows 10 als Windows 11 is Hello PIN. Als u zich wilt aanmelden bij een Windows 11 computer met een veilige PIN (Personal Identification Number) in plaats van wachtwoorden, dan leest u in dit artikel hoe u een PIN kunt instellen.

Als u zich niet wilt aanmelden bij uw computer met een wachtwoord, kunt u zich in Windows 11 aanmelden bij uw PC met een PIN. De PIN is een door Microsoft aanbevolen methode die een snelle en veilige manier is om u aan te melden bij uw Windows apparaat.

De PIN-code is een onderdeel van de Windows Hello beveiliging die andere aanmeldingsopties mogelijk maakt. U kunt een wachtwoord met foto, een PIN, een vingerafdruksensor en zelfs gezichtsherkenning gebruiken om u aan te melden bij Windows 11.

De PIN die u aanmaakt in Windows 11 werkt alleen op het specifieke apparaat dat u hebt aangemaakt. Als u een wachtwoord hebt gegenereerd om u aan te melden op een Windows 11 PC met een Microsoft-account, kan dit worden achterhaalt en gebruikt op elk apparaat met dezelfde account. Als u echter een pincode hebt aangemaakt, is deze specifiek voor dat apparaat. Dat betekent dat u zich niet met een PIN op een andere computer met dezelfde account kunt aanmelden. Met een PIN-code in Windows 11 kunt u uw account veilig houden, zelfs als u uw computer of laptop op internet aansluit.

Inloggen met PIN-code in Windows 11

Pincode aanmaken

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links in het menu op Accounts. Klik op Aanmeldingsopties.

Aanmeldingopties in Windows 11

Klik op “Pincode (Windows Hello)” en daarna op Instellen.

Pin code windows hello instellen

Er kan worden gevraagd om eerst uw huidige Windows 11 aanmeldgegevens in te voeren. Daarna verschijnt een venster om een pincode in te stellen. Geef tweemaal een eigen pincode in en klik daarna op OK.

Pincode instellen voor aanmelden bij Windows 11

Pincode wijzigen of pincode verwijderen

Nadat u de pincode heeft aangemaakt ziet u twee opties. De eerste optie is “Uw pincode wijzigen” en de tweede optie is “verwijderen”. Door terug te gaan naar de “Pincode (Windows Hello)” instellingen kunt u in de toekomst dus de pincode wijzigen of verwijderen.

Pincode wijzigen of verwijderen in Windows 11

Optioneel: als u de pincode niet kunt verwijderen omdat deze optie geblokkeerd is, dan doet u het volgende. Navigeer een stukje naar beneden totdat u bij de “Extra instellingen” bent. Schakel daar de optie “Uit veiligheidsoverwegingen Windows-Hello aanmelding alleen toestaan voor Microsoft-accounts op dit apparaat (aanbevolen)” uit. Sluit het pincode instellingen venster. Ga terug naar de pincode instellingen en controleer of u nu de pincode wel kunt verwijderen.

Om te testen of de ingestelde pincode voor het aanmelden bij Windows 11 werkt, meldt u zich af in Windows of herstart u de computer.

In het vergrendelscherm dient u nu een pincode in te geven om u aan te melden in Windows 11.

Windows 11 aanmelden met pincode

Pincode vergeten

Als u de PIN-code bent vergeten, dan kunt u zich altijd nog aanmelden met het wachtwoord. Klik op aanmeldingsopties. Klik daarna op wachtwoord en meldt u aan in Windows 11 met een wachtwoord in plaats van een PIN-code.

Pincode vergeten in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
29 REACTIES
 1. geachte m,
  heb sinds 2 dagen nieuwe laptop maar het instellen van pincode lukt niet ?
  ik krijg steeds het zelfde ( je pincode kan niet worden ingesteld. probeer het opnieuw)

 2. Ik wil graag de pincode voor windows 11 instellen met gezichtsherkenning, hoe doe ik dat? Ik heb er nu wachtwoord in gezet naar superonhandig om dat elke keer te moeten invoeren

 3. Heb W11 home geïnstalleerd op mijn laptop met 2 gebruikers.
  Bij 1 gebruiker start W11 meteen na het in toetsen van de pincode, bij de andere gebruiker moet je op het pijltje klikken na het invullen van de pincode.
  Ik kan niet vinden waar je dit kan instellen.
  Is hier een oplossing voor?
  Alvast bedankt voor de reactie.

  • Hallo, ik heb het zelf even getest met 2 Microsoft-account’s (geen lokale gebruiker). Controleer of het account waar het pijltje ingedrukt dient te worden een Microsoft-account is. Bij mij werkt het, na het invullen van de pincode werd ik direct ingelogd. Er is voor zover mij bekend geen instelling voor. Beide moeten een Microsoft-account zijn met e-mail. Ik heb dan ook geen oplossing, helaas.
   Succes! Groet, Stefan

 4. kan soms geen pincode ingeven er is geen ingave mogelijk, soms hlemaal niet soms de helft en soms heel traag met het schermtoetsenbord lukt het altijd

  • Windows heeft tijd nodig om onderdelen te laden. Het onderdeel om het toetsenbord te gebruiken kan even duren, afhankelijk van de prestaties van de PC. De oplossing is afwachten. Helaas is er geen oplossing om dit probleem, wat ik lees – soms – voorkomt in Windows op te lossen. Dit is hardware gerelateerd.
   Groet, Stefan

 5. allereerst: wat een goede en leuke site /info geef je; compliment zonder meer
  Ik gebruik windows 11 op mijn pc; tot nu toe zonder wachtwoord of pincode (verstandig??)
  ik begrijp dat er eerst een wachtwoord moet worden gemaakt en pas daarna kan je een pincode invoeren (is dit zo?) Via accoutns/ instellingen. Maar dan? bij het openen. Alleen een pincode of een pincode en wachtwoord eerst inbrengen? hoor het graag

  willem

  • Hallo, bedankt voor uw reactie. Als u de enige gebruiker bent op deze PC, en er is niemand die achter de PC kan kruipen zonder toestemming, dan is niet direct nodig om een pincode in te stellen. Een wachtwoord of pincode biedt dus vooral bescherming tegen onbevoegde fysieke toegang tot de PC. Als u een Microsoft-account koppelt dan dient u een wachtwoord of pincode in te stellen. Als u daarna gaat aanmelden dient u een van de twee in te geven, niet beide. Dit kan via de aanmeldingsopties.
   Groet, Stefan

 6. Ik heb een laptop van Lenovo ge-upgrade van Windows 10 naar 11. In de taakbalk staat een icoon om de “widgets” te openen. Sinds gisteren krijg ik bij aanwijzen van dat icoon direct een pop-up van Microsoft met het verzoek om een wachtwoord van mijn account in te vullen. Voor die tijd kon ik gewoon alle widgets gebruiken (o.a. om nieuws te lezen of het weer te volgen) Hoe kan ik dit oplossen?

  • Hallo, klopt helemaal. Om de widgets te openen dient u in te loggen met een Microsoft account, ook als u een lokaal account gebruikt. Dit is vooralsnog niet aan te passen, u heeft dus een Microsoft account nodig en moet ermee inloggen om de widgets te kunnen gebruiken.
   Groet, Stefan

 7. Ik heb een nieuwe laptop met Windows 11. Volgens mij had ik geen pincode ingesteld, maar hij vraagt er wel steeds om en als ik klik op ‘Ik ben mijn pincode vergeten’, ververst het scherm wel, maar krijg ik wederom het inlogscherm met de pincode, ik krijg geen andere opties te zien, hij blijft eigenlijk een beetje ‘hangen’. Ik kom zo niet verder en wil gewoon met mijn wachtwoord inloggen, maar die mogelijkheid krijg ik dus niet meer. Is er een mogelijkheid om in veilige modus in te loggen of zo?

  • Hallo Cath,
   controleer of de optie “Uit veiligheidsoverwegingen Windows-Hello aanmelding alleen toestaan voor Microsoft-accounts op dit apparaat (aanbevolen)” uit staat. Deze optie vind u in hetzelfde venster als de PIN-code verwijderen knop, onderaan bij “Extra instellingen”. Schakel de optie uit en herstart de computer. Controleer of u de PIN-code nu wel kunt verwijderen.
   Groet, Stefan.

 8. Nu zie ik het woord aanmelden, waarna ik een microsoft-account blok zie waar ik mijn microsoft ww in moet voeren. Daarna stuurt ie me door naar aanmeldingsopties maar deze kan ik wegklikken op het rode kruisje en kom gewoon in het startscherm terecht.

 9. Ik heb windows 11 geinstalleerd, maar kan nu mijn computer niet meer uitschakelen. Het menu start, waar o.a. ook afsluiten in stond, is helemaal verdwenen. Hoe kan ik dit oplossen?

 10. Ik wil eigenlijk zonder wachtwoord opstarten, maar na verwijderen aangeklikt te hebben en opnieuw opgestart te hebben, moet ik nog steeds een pincode intoetsen.

  • Hallo, dat is vreemd. Zeker weten dat u probeert in te loggen op het juiste account, waar u de pincode van verwijderd heeft? Ik heb zo direct geen oplossing helaas, probeer het anders opnieuw en zorg dat u beheerder bent van de computer.
   Groet, Stefan

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!