Home PC tips Windows Een map delen in Windows 10? Handleiding voor beginners

Een map delen in Windows 10? Handleiding voor beginners

2

In Windows 10 kunt u bestanden op uw computer delen met andere gebruikers via het netwerk. Hoewel dit misschien ingewikkeld lijkt, is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

Afhankelijk van uw netwerkomgeving en wat u wilt bereiken, zijn er minstens drie manieren om bestandsdeling in te stellen in Windows 10. U kunt de openbare map gebruiken, een speciale opstelling waarmee u bestanden via het lokale netwerk kunt delen zonder machtigingen te configureren. Of u kunt de inhoud delen met behulp van de functie Bestand delen op Windows 10.

In vorige versies van Windows kon u ook een werkgroep gebruiken, die in tegenstelling tot de map Publiek automatisch Windows 10 mappen (Afbeeldingen, Video’s, Muziek, Documenten), Printers en andere apparaten die op uw computer zijn aangesloten, deelde. Deze functie is echter niet meer beschikbaar in Windows 10.

In deze tip leert u de stappen om bestanden te delen via het netwerk met behulp van Bestandsdeling in Windows 10.

Een map delen in Windows 10

Er zijn twee manieren om een map te delen in Windows 10. U kunt de simpele en snelle deel instellingen gebruiken om een map te delen, of u gebruikt de meer geavanceerde deel optie. De geavanceerde optie is niet direct moeilijker, maar met de geavanceerde opties kunt u meer instellingen beheren.

Map delen in Windows

Om een map te delen in Windows opent u de Windows verkenner. Ga naar de map die u wenst te delen in Windows.

Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt delen en klik op Eigenschappen in het menu. In de map Eigenschappen klik op het tabblad: Delen.

Klik op de Delen knop om de map te delen in Windows. Er wordt een nieuw venster geopend.

Map delen in Windows

Gebruiker toewijzen aan gedeelde map

Om te beginnen met delen dient u een gebruiker toe wijzen aan de map. Deze gebruiker kan een netwerk-gebruiker zijn een lokale computer gebruiker of u kunt een nieuwe gebruiker aanmaken. Deze gebruiker krijgt alleen toegang tot de gedeelde map. Als u voor iedereen kiest door op de pijl naar beneden te klikken rechts van de balk dan kan iedere gebruiker die de locatie weet van de gedeelde map bij de deze map.

Machtigingsniveau toewijzen aan gebruiker voor de gedeelde map

Na het toewijzen van een gebruiker aan de map dient u het machtigingsniveau in te stellen voor deze gebruiker. Een machtigingsniveau is een permissie voor de gebruiker wat de gebruiker allemaal kan doen met de bestanden in deze gedeelde map. U kunt ervoor zorgen dat de gebruiker alleen bestanden en mappen kan lezen, kan lezen en of schrijven (aanmaken van bestanden en mappen in de gedeelde map) of ook bestanden en mappen kan verwijderen in de gedeelde map.

Wijs de gewenste permissie toe aan de gebruiker. Klik daarna op de Delen knop onderaan.

Gedeelde map locatie delen

U ziet nu een koppeling, ook wel een share locatie genoemd die de gebruiker kan gebruiken om toegang te krijgen tot de gedeelde map. Deze koppeling is alleen beschikbaar voor computers die aangesloten zijn aan hetzelfde netwerk als de computer waarop u de gedeelde map heeft aangemaakt. Klik met de rechtermuisknop op de locatie en kies voor Koppeling kopiëren. Deze locatie kunt u nu delen.

U heeft nu een gedeelde map aangemaakt in Windows. Deze gedeelde map locatie kunt u delen met andere gebruikers waarvan u de gebruiker heeft toegewezen aan deze map.

Gedeelde map verwijderen of gedeelde map uitschakelen

Als u een map heeft gedeeld en u wenst de deling uit te schakelen dan doet u dit op de volgende simpele manier.

Open de Windows-verkenner. Ga naar de gedeelde map. Klik met de rechtermuisknop op de map die u heeft gedeeld.

In het menu klik op Toegang verlenen tot en daarna op Toegang verwijderen.

De gedeelde map is nu weer een gewone map zonder gedeelde opties.

Geavanceerd delen

Moderne versies van Windows, zoals Windows 10, stellen gebruikers in staat om mappen te delen met andere computers en apparaten in het lokale netwerk, met behulp van een wizard die de dingen gemakkelijk moet maken.

Er is echter niet hetzelfde aanpassingsniveau mogelijk als bij de ouderwetse functie Geavanceerd delen. Als u mappen wilt delen met specifieke gebruikers, het aantal gebruikers wilt beperken dat tegelijkertijd toegang heeft tot die mappen of de toegang wilt blokkeren voor sommige gebruikers in uw netwerk dan dient u een map te delen via Geavanceerd delen.

Om een map te delen in Windows opent u de Windows verkenner. Ga naar de map die u wenst te delen in Windows.

Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt delen en klik op Eigenschappen in het menu. In de map Eigenschappen klik op het tabblad: Delen.

Klik op de Geavanceerde delen knop om de map te delen in Windows. Er wordt een nieuw venster geopend.

Schakel de optie: Deze map delen in. In de instellingen kunt u een naam ingeven voor de share (gedeelde map). Deze map is zichtbaar in een gedeelde netwerkomgeving na het delen. U kunt door het aantal gebruikers beperken die toegang hebben tot de map door de optie: Het aantal gelijktijdige gebruikers beperken tot aan te passen.

Om de machtigingen voor gebruikers aan te passen klikt u op de Machtingingen knop.

Als u een map heeft gedeeld dan dient u machtigingen toe te voegen voor een gebruiker. Klik op Toevoegen om een netwerk of lokale gebruiker toe te voegen. Onderin bij machtigingen kunt u de permissies toewijzen voor deze specifieke gebruiker of groep. De machtigingen waaruit u kunt kiezen zijn Volledige beheer, Wijzigen, en Lezen. De permissies spreken voor zich en worden alleen toegepast op de specifieke gebruiker of groep die u toewijst aan de gedeelde map in uw netwerk.

Let op dat standaard de groep iedereen is toegevoegd aan een gedeelde map. Wenst u alleen de map te delen met een specifieke gebruiker of een andere groep? Verwijder dan eerst de Iedereen groep uit de machtigingen voor share instelling. Doet u dit niet dan kan Iedereen de inhoud van de gedeelde map lezen.

Map delen zonder wachtwoord

In Windows wordt een map eerst gedeeld en voorzien van een gebruikersnaam en wachtwoord. Dat betekent dat alleen iemand met een gebruikersnaam en wachtwoord bij de gedeelde map kan. Indien u een gedeelde map wenst aan te maken waar iedereen bij kan zonder wachtwoord dan kunt u dit op de volgende manier doen.

In de Windows zoekbalk type: geavanceerd delen. Klik op het Instellingen voor geavanceerd delen beheren resultaat.

Klik onderin op het alle netwerken balkje. Er wordt een nieuw gedeelte geopend in hetzelfde venster.

Klik op de optie: Met wachtwoord beveiligen uitschakelen. Klik daarna op de Wijzigingen opslaan knop.

Gebruikers kunnen nu bij de gedeelde map zonder een wachtwoord.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Controleer uw computer gratis op malware, virussen en meer met Malwarebytes. U kunt Malwarebytes 14 dagen gratis proberen. Download Malwarebytes nu gratis (directe download).

2 REACTIES

  1. bij “Geavanceerd delen” op een W10 Pro Computer staat het maximaal “gelijktijdige gebruikers” van een share beperkt tot 20. kan dit verhoogd worden?

    • Hallo, 20 is het maximum. Dit heeft te maken met licentievoorwaarden. Als u meer wilt dient u een Windows Server licentie aan te kopen en Windows server te installeren. U kunt ook Linux gebruiken met SAMBA server.
      Groet, Stefan

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mobiele versie afsluiten