Nieuw bestandstype toevoegen aan contextmenu “Nieuw”

Populaire tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Als u veel met een bepaald bestandstype werkt, dan maakt u mogelijk ook vaak dit nieuwe bestandstype aan. U kunt dit in Windows 11 of Windows 10 doen via het rechtermuisklik menu.

Om een nieuw bestand aan te maken klikt u met de rechtermuisknop in een map of op het bureaublad en klikt u vervolgens op “Nieuw”. U ziet hier enkele standaard bestandstypes die u kunt aanmaken. Deze lijst is afhankelijk van welke apps u heeft geïnstalleerd.

Nieuw bestand aanmaken

Nieuw bestandstype toevoegen aan contextmenu “Nieuw”

Als u veel met een bestandstype werkt, dan kunt u aan deze lijst van bestandstypes een nieuw type toevoegen. U kunt dan met één enkele klik direct een nieuw bestand aanmaken van dit type.

Om een nieuw type bestand aan de al bestaande lijst van bestandstypes toe te voegen moet er een aanpassing worden gedaan in het Windows-register. Er moeten waardes worden toegevoegd om het bestandstype toe te voegen aan deze lijst.

U kunt een nieuw bestandstype toevoegen door onderstaand script te gebruiken. Het is wel belangrijk dat u een aanpassing doet om het voor uw gewenste bestandstype (extensie) toe te voegen.

Open kladblok. In het nieuwe tekstdocument plaats de volgende onderstaande code:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\.jpg\ShellNew]
"NullFile"=""

Wijzig “.jpg” naar de gewenste bestandsextensie. Sla het bestand vervolgens op als “toevoegen.reg”. Dubbelklik op “toevoegen.reg” om het te importeren in het Windows-register.

Zou u bovenstaand voorbeeld gebruiken. Dan ziet u in het “Nieuw” menu een nieuw item “JPEG-afbeelding”. Klikt u erop dan wordt er een nieuw “.jpg” bestand aangemaakt op de gewenste locatie.

Nieuw bestandstype toevoegen aan rechtermuisklik nieuw menu

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!