Bloatware apps verwijderen in Windows 10

Stefan
bloatware verwijderen in Windows

Last van de onnodige Apps in Windows 10? De keuze om gratis upgrades naar Windows 10 mogelijk te maken voor bestaande Windows-gebruikers was een bijna onvermijdelijke stap van Microsoft. Bijna net zo onvermijdelijk was een toename van bloatware.

Gelukkig zijn er manieren om het grootste deel van deze Apps te verwijderen of uit te schakelen.

Bloatware is een soort software die vooraf geïnstalleerd is op een computer. Het neemt ruimte in beslag, vermindert de levensduur van de batterij en beïnvloed de prestaties. Bloatware is in het beste geval irritant, in het slechtste geval schadelijk, is zelden nuttig en dient vooral als inkomstenbron voor fabrikanten en distributeurs.

Onnodige apps verwijderen

Windows 10 komt met een hoop voor geïnstalleerde applicaties die Windows-gebruikers liever verwijderen. De meeste van deze apps wordt amper gebruikt en maakt het Windows-systeem traag of neemt onnodig schijf ruimte in.

Herstelpunt maken

Het is belangrijk dat u een Windows herstelpunt maakt. Door een herstelpunt te maken kunt u altijd terug naar de situatie voordat u begon met het eventueel verwijderen van onnodige applicaties uit Windows 10.

Voorgeïnstalleerde apps verwijderen

Het is niet mogelijk om bloatware (dit is een computer term voor onnodige applicaties) via de Windows 10 instellingen te verwijderen. Sommige voorgeïnstalleerde apps overigens wel.

Klik op de Windows start knop. In het linker menu klik op het tandwiel-icoon. Klik op Instellingen in het menu. In de Windows-instellingen, klik op Apps. Klik in het linker menu op Apps en onderdelen.

Lees ook
USB stick of externe harde schijf volledig formatteren in Windows 11 of 10

Hier kunt u onnodige apps verwijderen. Als u op een applicatie stuit die u niet kunt verwijderen lees dan door.

apps en onderdelen windows 10

Bloatware in Windows verwijderen met een app

Om de onnodige app die u wilt verwijderen toch te kunnen verwijderen gaan we gebruik maken van W10Man.

Deze W10Man applicatie is beschikbaar op GitHub en op via deze download-link.

Let wel, de versie die ik aanbiedt op deze site is mogelijk verouderd, maar als de GitHub om welke reden dan ook niet meer werkt is er een alternatief.

Download W10man naar uw computer en start de app. U heeft Administrator (beheerder) rechten nodig op de PC om de onnodige apps te kunnen verwijderen.

bloatware apps verwijderen uit windows 10

Klik op het tabblad: BETA – Declutter. In het linker menu selecteert u de apps die u wilt zien. De Microsoft Apps of andere 3rd Party Apps (overige apps).

Daarna selecteert u de applicatie uit de lijst die u wenst te verwijderen en vervolgens klikt u op de “Remove Checked Apps” knop om de geselecteerde app(s) te verwijderen.

De bloatware app is nu verwijderd uit Windows 10. Nogmaals, zorg voor een back-up via systeemherstel. De apps zijn overigens allemaal terug te installeren via de Windows Store.

Voorgeïnstalleerde Windows apps terug installeren

Als u de voorgeïnstalleerde apps terug wilt installeren in Windows dan opent u een PowerShell venster als Administrator en plakt u het volgende commando in het scherm.

Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

voorgeinstalleerde apps terug installeren

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *