Bloatware apps verwijderen in Windows 10

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit artikel via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een PayPal donatie aan PC Tips.

Last van de onnodige Apps in Windows 10? De keuze om gratis upgrades naar Windows 10 mogelijk te maken voor bestaande Windows-gebruikers was een bijna onvermijdelijke stap van Microsoft. Bijna net zo onvermijdelijk was een toename van bloatware.

Gelukkig zijn er manieren om het grootste deel van deze Apps te verwijderen of uit te schakelen.

Bloatware is een soort software die vooraf geïnstalleerd is op een computer. Het neemt ruimte in beslag, vermindert de levensduur van de batterij en beïnvloed de prestaties. Bloatware is in het beste geval irritant, in het slechtste geval schadelijk, is zelden nuttig en dient vooral als inkomstenbron voor fabrikanten en distributeurs.

Onnodige apps verwijderen

Windows 10 komt met een hoop voor geïnstalleerde applicaties die Windows-gebruikers liever verwijderen. De meeste van deze apps wordt amper gebruikt en maakt het Windows-systeem traag of neemt onnodig schijf ruimte in.

Herstelpunt maken

Het is belangrijk dat u een Windows herstelpunt maakt. Door een herstelpunt te maken kunt u altijd terug naar de situatie voordat u begon met het eventueel verwijderen van onnodige applicaties uit Windows 10.

Voorgeïnstalleerde apps verwijderen

Het is niet mogelijk om bloatware (dit is een computer term voor onnodige applicaties) via de Windows 10 instellingen te verwijderen. Sommige voorgeïnstalleerde apps overigens wel.

Klik op de Windows start knop. In het linker menu klik op het tandwiel-icoon. Klik op Instellingen in het menu. In de Windows-instellingen, klik op Apps. Klik in het linker menu op Apps en onderdelen.

Hier kunt u onnodige apps verwijderen. Als u op een applicatie stuit die u niet kunt verwijderen lees dan door.

apps en onderdelen windows 10

Bloatware in Windows verwijderen met een app

Om de onnodige app die u wilt verwijderen toch te kunnen verwijderen gaan we gebruik maken van W10Man.

Deze W10Man applicatie is beschikbaar op GitHub en op via deze download-link.

Let wel, de versie die ik aanbiedt op deze site is mogelijk verouderd, maar als de GitHub om welke reden dan ook niet meer werkt is er een alternatief.

Download W10man naar uw computer en start de app. U heeft Administrator (beheerder) rechten nodig op de PC om de onnodige apps te kunnen verwijderen.

bloatware apps verwijderen uit windows 10

Klik op het tabblad: BETA – Declutter. In het linker menu selecteert u de apps die u wilt zien. De Microsoft Apps of andere 3rd Party Apps (overige apps).

Daarna selecteert u de applicatie uit de lijst die u wenst te verwijderen en vervolgens klikt u op de “Remove Checked Apps” knop om de geselecteerde app(s) te verwijderen.

De bloatware app is nu verwijderd uit Windows 10. Nogmaals, zorg voor een back-up via systeemherstel. De apps zijn overigens allemaal terug te installeren via de Windows Store.

Voorgeïnstalleerde Windows apps terug installeren

Als u de voorgeïnstalleerde apps terug wilt installeren in Windows dan opent u een PowerShell venster als Administrator en plakt u het volgende commando in het scherm.

Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

voorgeinstalleerde apps terug installeren

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓