Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Optionele onderdelen installeren in Windows 11 of 10

Optionele onderdelen in Windows zijn functies, hulpmiddelen of apps die niet standaard in Windows zijn geïnstalleerd. Het zijn onderdelen die u zelf moet installeren.

Door optionele onderdelen te installeren kunt u extra functionaliteit in Windows toevoegen. Ook zijn er onderdelen beschikbaar die functionaliteit aan apps toevoegen zoals bijvoorbeeld het .NET Framework. Dit is een kader voor softwareontwikkeling dat het mogelijk maakt apps te creëren met behulp van verschillende programmeertalen of Windows Media Player is een optioneel onderdeel waarmee audio-, video- en andere mediabestanden kunnen worden afgespeeld.

Het toevoegen van een optioneel onderdeel installeert de nodige bestanden en registerverwijzingen om het optioneel onderdeel te laten werken, terwijl het verwijderen van een optioneel onderdeel die bestanden en registerverwijzingen verwijdert, waardoor het onderdeel wordt uitgeschakeld. Sommige van deze functies voegen ook meer functionaliteit toe aan Windows, zoals het toevoegen van ondersteuning voor bepaalde bestandsformaten of het toestaan van het gebruik van bepaalde programma’s.

Als u een optioneel onderdeel moet installeren om bepaalde functionaliteit toe te voegen of om uit te kunnen voeren, dan doet u dit op de volgende manier.

Optionele onderdelen installeren in Windows 11 of 10

U kunt de optionele onderdelen installeren (of verwijderen) via het Configuratiescherm. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op “uitvoeren”. In het uitvoeren venster type: appwiz.cpl.

Klik vervolgens in het linkermenu op “Windows-onderdelen in- of uitschakelen”.

Windows-onderdelen in- of uitschakelen

Om een optioneel onderdeel te installeren klikt u op het onderdeel en vervolgens onderin op “OK” om te installeren. U kunt ook op het “+” teken klikken om additionele onderdelen te installeren. Dit zijn sub onderdelen die u door de optie te selecteren kunt installeren of verwijderen. Als u een onderdeel wilt verwijderen dan schakelt u het selectievakje uit. Klik op “OK” om te bevestigen.

Optionele onderdelen installeren in Windows 11 of 10

Bij sommige optionele onderdelen is het nodig om via Windows update de installatie van sommige onderdelen te voltooien. Deze bestanden kunt u dan automatisch door Windows update laten downloaden. Na het downloaden wordt het optioneel onderdeel automatisch geïnstalleerd.

Windows-onderdelen downloaden en installeren via Windows update

In Windows 11 zijn er nog aanvullende optionele onderdelen instellingen.

Open de instellingen. Klik vervolgens links op “Apps” en vervolgens op “Optionele onderdelen”. U ziet hier de geïnstalleerde optionele onderdelen en de geschiedenis van optionele functies.

Optionele onderdelen in Windows 11

Lees meer: Optionele updates en stuurprogramma’s installeren in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!