Proxy server instellen in Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
Proxy server instellen in Windows 11? Dit is hoe!

In Windows 11 kunt u een proxy server instellen. U kunt een proxy handmatig instellen of via een proxy installatiescript.

Een proxyserver fungeert als een gateway tussen u en het internet. Het is een server die eindgebruikers scheidt van de websites die ze bezoeken. Als u het internet op een Windows 11 PC met een proxy server bezoekt dan gebeurt dit via de proxy en niet rechtstreeks.

Proxy servers worden vaak gebruikt in een werk- of school omgeving. Op deze manier kunnen netwerkbeheerders het internet of netwerkverkeer dat via de proxy het internet opgaat inzien en beheren. Dit is het server aspect van een proxy server.

Als we een proxy server in Windows 11 gaan instellen dan stelt u een client proxy server in. Dit is dus de client, een computer in dit geval, die verbind met een proxy server en op deze manier via de proxy server het internet kan raadplegen.

Proxy server instellen in Windows 11

De proxy server instellingen in Windows 11 vind u in de netwerk en internet instellingen. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik op Instellingen.

Aan de linkerzijde klik eerst op netwerk en internet en daarna op proxy.

Proxyserver instellingen openen in Windows 11

U kunt in Windows 11 op twee manieren een proxy server instellen. De eerste manier is via een installatiescript, dit is een automatische proxyconfiguratie.

De tweede manier is via een handmatig proxyconfiguratie, u stelt dan zelf de proxy server en de proxy poort in.

Proxy server instellen in Windows 11

Automatisch een proxy instellen in Windows 11 via een proxy installatiescript

Als u een proxy installatiescript gaat instellen dan klikt u op de “Instellen” knop naast “Installatiescript gebruiken”. U dient nu het installatiescript aan te zetten en zelf het scriptadres in te geven. Deze informatie heeft u, of u krijgt het van een netwerkbeheerder.

Lees ook
Welke browser heb ik?

Een proxyinstallatie script bevat alle informatie die de proxy instellingen nodig heeft om zelf te detecteren met welke proxyserver en proxypoort er verbonden dient te worden. Het handige is dat door een enkel script aan te passen er geen nieuwe proxyconfiguratie hoeft te worden toegepast op alle verbonden clients (computers).

Proxy installatiescript instellen in Windows 11

Handmatig een proxy instellen in Windows 11

De meeste mensen zullen een proxy handmatig instellen. U heeft dan nodig een proxy server adres, een IP-adres en een proxy poort om mee te verbinden.

Eventueel kunt u bepaalde adressen zoals een lokaal netwerkadres zoals een intranet nog uitsluiten van de proxy. Dit kunt u zelf aanvinken in de proxy opties.

Om te beginnen wijzigt u de optie “Proxyserver gebruiken” naar “aan”. Daarna geeft u het IP-adres in van de proxy server en de proxy poort. U kunt verder nog bepaalde adressen uitsluiten door deze in te voeren en te onderscheiden met een punt-comma.

Handmatig een proxy instellen in Windows 11

Houdt er rekening mee dat als u een proxy instelt dat al het internet verkeer op de PC wordt doorgestuurd via de proxy. Lees hier hoe u een VPN kunt instellen in Windows 11.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *