Screenshot maken van hele webpagina? Dit is hoe!

Stefan
Screenshot maken van hele webpagina

Met een scrollende schermafbeelding kunt u inhoud vastleggen die zich over het scherm uitstrekt. Hier leest u hoe u een scrollende schermafbeelding maakt in Windows 11.

Net als oudere versies heeft ook Windows 11 een schermafdruk functie. Om een schermafdruk te maken, moet u op de knop Print Screen op uw toetsenbord drukken. Windows zal dan onmiddellijk het scherm vastleggen en het naar het klembord kopiëren.

U kunt het vervolgens plakken en opslaan met een programma zoals Paint, Photoshop, enz. Natuurlijk kunt u ook een paar andere sneltoetsen gebruiken zoals Win + PrintScreen en Alt + PrintScreen om automatisch screenshots op te slaan in de map Afbeeldingen.

De ingebouwde schermafdruk functie is goed om het volledige scherm, een specifiek gebied of een actief venster vast te leggen. Maar wat als u een webpagina of inhoud wilt vastleggen die het schermvenster uitbreidt met schuifbalken? In dat geval kunt u een scrollende schermafbeelding maken in Windows 11.

In Windows 11 zijn er meerdere manieren om een screenshot te maken van een hele pagina. Voor al deze manieren moet u software van derden gebruiken. Om bijvoorbeeld een webpagina vast te leggen, kunt u een extensie gebruiken. Om een lange schermafdruk te maken in een toepassing, kunt u Windows-software gebruiken zoals ShareX.

Screenshot maken van hele webpagina

Google Chrome

Om een schermafbeelding te maken van een gehele webpagina kunt u gebruikmaken van de browser extensie GoFullPage. Download en installeer de extensie via de Chrome WebStore.

Na installatie klikt u rechtsbovenin Google Chrome op het fototoestel icoon en de schermafbeelding van de volledige webpagina wordt gemaakt.

GoFullPage schermprint maken

Daarna klikt u op het download-icoon en de volledige screenshot van de website wordt gedownload. Deze afbeelding kunt u daarna bewerken via uw favoriete fotobewerkingsprogramma.

Lees ook
USB Stick wordt niet herkend? Deze tips helpen!

Screenshot downloaden via GoFullPage in Google Chrome

Dit is een beknopte uitleg van de GoFullPage browser extensie, er zijn nog meer opties en functies die deze extensie te bieden heeft. Zo kunt op de “Edit” knop klikken om de screenshot te bewerken. U kunt de afbeelding direct verwijderen door op het prullenbak icoon te klikken of de afbeelding direct opslaan en downloaden als PDF-bestand naar uw computer.

Microsoft Edge

Gebruikers van Microsoft Edge kunnen de populaire “Awesome Screenshot” extensie gebruiken om een volledige website screenshot te maken.

U kunt er verschillende soorten schermafbeeldingen mee maken, video’s opnemen, deze direct in de browser bewerken met annotatiegereedschappen, uploaden naar clouddiensten, delen met populaire websites en bestanden lokaal opslaan.

Om een volledige screenshot te maken van een gehele webpagina klikt u op het Awesome Screenshot icoon in de taakbalk in Microsoft Edge. Daarna klikt u op tabblad Capture. U ziet nu drie verschillende opties om onderdelen, de gehele webpagina of een selectie van de website vast te leggen.

Het is ook te raden om “Save image to” te wijzigen naar wat u wenst. U kunt kiezen uit Cloud en Local. Als u Cloud kiest dan dient u een account aan te maken, daarna krijgt u bij iedere screenshot een link naar de afbeelding die u kunt delen. Als u local kiest dan worden de screenshots lokaal op uw computer opgeslagen.

Awesome Screenshot voor Microsoft Edge

Als u een screenshot heeft gemaakt dan komt u daarna in de bewerker terecht. Daar kunt u nog aanpassingen doen aan de afbeelding door bovenin het gewenste hulpmiddel te gebruiken om de afbeelding te bewerken. Als u klaar bent dan klikt u rechtsbovenin op de “Klaar” knop.

Lees ook
Windows 11 of 10 installeren op USB of Externe harde schijf

Volledige website screenshot maken in Microsoft Edge

Als u klaar bent dan kunt u de schermafbeelding opslaan naar uw computer, er een PDF-bestand van maken, de afbeelding printen of kopiëren. Als u het bestand wenst te downloaden naar uw computer klikt u op het “Download” icoon.

Screenshot lokaal opslaan in Windows

U heeft nu een afbeelding van een volledige website die u kunt bewerken op uw computer.

ShareX

Als u een Windows applicatie wilt gebruiken, biedt ShareX een eenvoudige manier om volledige screenshots te maken. ShareX is een eenvoudig maar krachtig open-source screenshot en schermrecorder app voor Windows.

Het is een geavanceerde app waar u nog veel meer mee kunt doen. Er zijn legio van functies die u kunt gebruiken. Ik richt me nu enkel en alleen op de “Scrollopname” functie.

Open ShareX. Klik links bovenin op “Vastleggen” en daarna “Scrollopname”.

ShareX scrollopname maken

Daarna dient u een venster of een element te selecteren welke u wilt scrollen en er een afbeelding van wilt maken. Daarna wordt er een venster getoond met veel verschillende aanpassingen, zo kunt u de scrollmethode aanpassen, de scrollvertraging en het maximale aantal scolls. U kunt de in principe alles laten staan, er is niet direct een aanpassing nodig. Klik daarna op Opname starten.

Scrolopname instellingen in ShareX

Als de opname succesvol is dan kunt u de opname opslaan. Standaard wordt deze opname opgeslagen in de ShareX screenshots map.

Opname opslaan op de computer

U ziet ook een klein voorbeeld verschijnen in het systeemvak, als u snel genoeg bent en erop klikt, opent de zojuist gemaakte screenshot. Als u niet snel genoeg bent, dan sluit u het Scrollopname venster.

Ga terug naar de instellingen en klik op “Screenshots map”, de map met schermopnames wordt nu geopend. U ziet ook de voorbeelden in het venster verschijnen.

Lees ook
Windows zoeken inschakelen of uitschakelen in Windows 11/10

ShareX screenshots map openen

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om een screenshot maken van hele webpagina of een onderdeel in Windows 11 zelf. Bedankt voor het lezen!

Lees meer:

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *