Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Schermafbeelding maken in Windows 11? Dit is hoe!

Alle recente versies van Windows hebben meerdere ingebouwde hulpmiddelen om een schermafbeelding te maken. Windows 11 vormt hierop geen uitzondering.

Hoewel dat betekent dat u gemakkelijk een schermafbeelding kunt maken op uw Windows 11 computer met behulp van de ingebouwde functies, zijn er verschillende andere hulpprogramma’s van derden die u kunt inzetten voor een screenshot.

Deze hulppprogramma’s bieden meer handige functies voor opslaan, bewerken en annoteren. Hulpmiddelen van derden zijn ook de enige manier om scrollende schermafbeeldingen te maken in Windows 11, aangezien deze functie niet aanwezig is in het nieuwste besturingssysteem van Microsoft.

In dit artikel bekijken we alle methodes om schermafdrukken te maken op uw Windows 11 PC. Dat omvat alle screenshot hulpmiddelen die standaard beschikbaar zijn in Windows 11.

Schermafbeelding maken in Windows 11

Printscreen knop op uw toetsenbord

De gemakkelijkste manier om een schermafdruk te maken op uw Windows 11 PC is door op de “Print Screen” toets te drukken (vaak aangeduid als PrtScr of PrtScn). U vindt de Print Screen toets in het rechterboven gedeelte van uw toetsenbord (meestal naast de F12-toets).

Door nu op de Print Screen toets te drukken maakt u een schermafdruk van het hele scherm, en het afbeeldingsbestand wordt opgeslagen op het Windows klembord. Dit bestand kunt u daarna plakken in een fotobewerker of Microsoft paint.

Windows toets en print screen toetsencombinatie

Een andere gemakkelijke manier om schermafdrukken te maken op uw Windows 11 computer is door gebruik te maken van de Windows toetsencombinatie Windows toets + Print Screen.

Druk hiervoor tegelijkertijd op de Windows toets en de Print Screen toets op uw toetsenbord. U zult zien dat het scherm even dimt en weer helder wordt, wat betekent dat de schermopname is gelukt. De afbeelding wordt automatisch opgeslagen in de map “Schermopnamen” in de map “Afbeeldingen” op uw computer.

Schermopnamen map

ALT toets en print screen toetsencombinatie

Terwijl u met de twee vorige methodes schermafbeeldingen van het volledige bureaublad kunt maken, kunt u in Windows 11 ook alleen het actieve venster vastleggen in plaats van het volledige bureaublad.

Om dat te doen, kunt u gebruik maken van de Alt + Print Screen toetsencombinatie. Net als de eerste methode kopieert ook deze de schermafbeelding naar het Windows klembord. Dat betekent dat je het vervolgens moet plakken in een fotobewerker app.

Schermafbeelding maken met Windows 11 knipprogramma

Standaard zijn er in Windows 11 meerdere hulpprogramma’s beschikbaar waarmee u een schermafbeelding kunt maken en kunt bewerken. Knipprogramma’s is zo’n app.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk en zoek op “knipprogramma”, klik vervolgens op het resultaat om de app te openen.

Knipprogramma windows 11

In het knipprogramma heeft u verschillende modussen waaruit u kunt kiezen. Elke modus omvat een andere methode om een schermafbeelding te maken.

Rechthoekmodus

Door gebruik te maken van de rechthoekmodus kunt u met de muis een rechthoek tekenen op het scherm en de inhoud daarvan vastleggen als schermafbeelding.

Venstermodus

Door gebruik te maken van de venstermodus kunt u een schermafbeelding maken van een specifiek open venster. U selecteert de venstermodus en klikt daarna op een venster wat oplicht als u er met de muis overheen gaat. Druk erop en een schermafbeelding van het venster wordt opgeslagen.

Modus volledig scherm

Door gebruik te maken van de modus volledig scherm legt u het volledige scherm vast als een schermafbeelding. Alle buitenste hoeken worden automatisch geselecteerd en alles wordt opgeslagen als screenshot.

Modus vrije vorm

Door gebruik te maken van de modus vrije vorm kunt u met de muis een vrije vorm tekenen. Alle inhoud binnen deze vrije vorm wordt opgeslagen als schermafbeelding.

Knipprogramma modus om uit te kiezen

In sommige gevallen wilt u de schermafbeelding uitstellen met een paar secondes. Dit is bijvoorbeeld handig als nog een venster wilt openen voordat de schermafbeelding daadwerkelijk wordt genomen.

Knipprogramma vertraging

Als u klaar bent om de schermafbeelding te nemen van de app knipprogramma, dan klikt u op de Nieuw knop. U kunt ook op de Windows + SHIFT + S toetsencombinatie drukken om een knipsel te starten.

Knipprogramma nieuwe schermafbeelding

Het scherm wordt nu donker en bovenin kunt u de besproken opties aanpassen om een knipsel te maken.

Schermafbeelding bewerken in Windows 11

Nadat u de schermafbeelding heeft gemaakt met knipprogramma kunt u deze schermafbeelding ook bewerken. Er zijn een aantal functies om de schermafbeelding direct te bewerken.

U kunt de schermafbeelding bewerken met een balpen. Dat kunt u doen met verschillende kleuren. Door op het balpen icoon te klikken kunt u de kleuren en de dikte van de balpen punt instellen.

Ook is het mogelijk om delen van de schermafbeelding of tekst te markeren via de markeerstift-knop. Ook hier kunt u door erop te klikken bepaalde instellingen van de markeerstift wijzigen, zoals kleur en grootte.

Er is ook een gum aanwezig om wijzigingen met balpen of markeerstift ongedaan te maken. Een ander handig hulpmiddel is de afbeelding bijsnijden. Als u bijsnijden gebruikt kunt u de afbeelding niet verkleinen, maar de nadruk leggen op een onderdeel door andere onderdelen eruit te snijden.

Schermafbeelding bewerken in Windows 11

Als u klaar bent dan kunt u rechtsbovenin de schermafbeelding kopiëren naar het klembord, delen of opslaan op uw computer.

Lees ook: 

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!