Smartscreen filter in Windows 11 uitschakelen

Stefan

Het Microsoft Defender Smartscreen filter in Windows 11 helpt uw computer te beschermen tegen aanvallen van de websites die u bekijkt en de apps die u gebruikt. Soms wilt u deze instelling echter tijdelijk uitschakelen om games of software te downloaden waarvan u weet dat ze veilig zijn, maar die door Smartscreen worden geblokkeerd.

Smartscreen werkt als een vroeg waarschuwingssysteem en laat gebruikers weten of een bepaalde website of applicatie verdacht is, of als het gedownloade bestand niet kan worden gevonden in de lijst van beveiligingssoftware programma’s. Het Smartscreen filter maakt gebruik van een database om te analyseren of een website of een app veilig kan worden geopend.

Smartscreen draait op de achtergrond in Windows 11 en wordt meestal weergegeven als een groot blauw vak, met de tekst “Windows beschermt uw pc” door een programma of website te blokkeren. Als het een programma is, hebt u meestal de optie “Toch uitvoeren”. Als Smartscreen verschijnt op een website waarvan u weet dat die veilig is, kunt u op “Meer informatie” klikken en de website melden als een veilige website.

In het algemeen is Smartscreen een nuttige beveiligingslaag in Windows 11, en het is het beste om het aan te laten staan. Soms blokkeert Smartscreen een site of app waarvan u weet dat die veilig is, maar die niet door Smartscreen is geverifieerd. In dat geval kunt u Smartscreen uitschakelen.

Smartscreen filter in Windows 11 uitschakelen

Om de Smartscreen instellingen te openen in Windows 11 dient u de “beveiliging op basis van reputatie” instellingen te openen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik links in het menu op “Privacy & beveiliging”. Klik links in het menu op “Windows-beveiliging”.

Lees ook
Vergroten met het vergrootglas in Windows 11? Dit is hoe!

Windows-beveiliging instellingen openen

Klik daarna op de “Windows-beveiliging openen” knop.

Windows-beveiling openen

Klik op de link: Instellingen voor beveiliging op basis van reputatie.

Instellingen voor beveiliging op basis van reputatie

U kunt een aantal filters uitschakelen. Zo kunt u “Apps en bestanden controleren” uitschakelen. Deze filter beschermt u apparaat door onbekende apps en downloads te blokkeren. Als u een melding krijgt van Smartscreen filter dan dient u deze filter uit te schakelen.

Er is ook een filter “Smartscreen voor Microsoft Edge”. Deze filter helpt u uw apparaat te beschermen tegen ongewenste/schadelijke websites en downloads. Wordt er een download geblokkeerd in Microsoft Edge? Dan kunt u door deze filter uit te schakelen het bestand toch downloaden.

Naast de blokkering voor websites is er ook een filter voor het blokkeren van ongewenste apps. Dit is het “Blokkering van mogelijke ongewenst app” filter. Deze filter blokkeert apps die zich op een grijs gebied bevinden. Dit zijn apps die bijvoorbeeld u computer zouden helpen, maar aan de andere kant heel veel ongewenste advertenties weergeven. De “ongewenste apps”. Dit Smartscreen filter werkt het beste in combinatie met Microsoft Edge.

Als laatste is er nog het “Smartscreen voor Microsoft Store-apps” filter. Deze Smartscreen filter controleert en blokkeert apps die u kunt downloaden via de Microsoft Store.

Smartscreen filter uitschakelen in Windows 11

Lees meer:

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om het betreffende Smartscreen filter uit te schakelen in Windows 11. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke 2 weken een samenvatting van de laatste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.
Deelt u mee?
Help mee en deel deze informatie met andere mensen.
Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *