8 tips om Windows 11 sneller te maken

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen? Deel dit artikel via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een PayPal donatie aan PC Tips.

Windows 11 is volgens Microsoft verbeterd voor de ondersteunende computer. Als u Windows 11 heeft kunnen installeren dan is het besturingssysteem dus als het gaat om snelheid en beveiliging geschikt.

Mocht u Windows 11 sneller willen maken dan kunt u middels de tips in dit artikel enkele functies uitvoeren en instellingen aanpassen om Windows 11 iets sneller te maken of functies die u niet nodig heeft te beperken. Nog geen Windows 11? Lees dan Windows 10 sneller maken.

Er zijn tig redenen te bedenken waarom u Windows 11 sneller wilt maken, laten we daarom maar direct beginnen.

Windows 11 sneller te maken

Transparantie-effect uitschakelen

Klik met de rechtermuisknop op ergens op het bureaublad. In het menu klik op “aan persoonlijke voorkeuren aanpassen”. Klik daarna op Kleuren.

Schakel transparantie-effecten uit. Door het uitschakelen van transparantie-effecten beperkt u het CPU gebruik door Windows.

Transparantie effect uitschakelen in Windows 11

Visuele effecten aanpassen

Windows 11 heeft bepaalde visuele effecten die het gebruikt om Windows vooral mooier te maken en aantrekkelijker. Deze visuele effecten hebben invloed op het CPU gebruik van de computer evenals het geheugengebruik. Als u visuele effecten aanpast kunt u dit beperken.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoeken venster type: geavanceerde systeeminstellingen. Klik op het resultaat.

In de Prestaties instellingen klik op de knop: Instellingen.

Prestaties instellingen windows 11

Klik op tabblad: Visuele effecten. Wijzig de visuele effecten instelling naar: Beste prestaties en klik op de Toepassen knop.

Visuele effecten aanpassen naar beste prestaties

Opstart apps uitschakelen

Hoe meer apps u in Windows 11 installeert, hoe meer de kans bestaat dat een deel van deze apps ook mee wordt opgestart bij het opstarten van de computer. De meeste van deze apps gebruikt u mogelijk niet eens na het opstarten, maar vragen wel om systeem capaciteit. Ik raad aan om de opstart apps te controleren en waar nodig de apps die u niet direct gebruikt uit te schakelen.

Druk op CTRL + ALT + DEL op uw toetsenbord. Klik daarna op Taakbeheer openen. In taakbeheer klik op tabblad: Opstarten. Controleer in de kolom Status de status “Ingeschakeld”.

Als er een app tussen staat die u niet gebruikt, maar wel is ingeschakeld dan klikt u erop met de rechtermuisknop en kiest u voor uitschakelen. De desbetreffende app wordt dan niet meer direct opgestart bij het opstarten van Windows 11.

Om invloed op het opstartproces te bepalen controleert u ook de kolom “Invloed op opstarten”.

Opstart apps uitschakelen in Windows 11

Achtergrond apps beperken

Apps die u niet gebruikt, maar wel op de achtergrond actief zijn nemen onnodig computer geheugen en CPU-kracht in beslag. In Windows 11 kunt u deze apps beperken. De app blijft dan wel op uw computer geïnstalleerd, maar gebruikt geen systeemprestaties op de achtergrond.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op Apps en onderdelen in het menu. In de lijst van apps klik op de app waarvan u het achtergrond proces wilt beperken. Klik daarna op de drie verticale puntjes aan de rechterzijde van de app. Klik op Geavanceerde opties.

Bij het menu: Machtigingen voor achtergrond-apps wijzigt u de machtiging naar Altijd, Stroom geoptimaliseerd (aanbevolen) of nooit. Om de achtergrond app uit te schakelen selecteert u nooit. Herhaal dit voor iedere app waarvan u het achtergrond proces wilt beperken.

Machtigingen voor achtergrond apps

Gaming mode uitschakelen

Gaming mode in Windows 11 stelt de PC zo in dat systeemprestaties voornamelijk worden toegewezen aan de CPU en de GPU (videokaart). Als u gaming mode niet gebruikt, schakel de Gaming mode dan uit. Het Windows 11 systeem wordt hierdoor stabieler en voor alledaags gebruik ook sneller.

Onderhoudstaken uitvoeren

Soms heeft u geen idee waarom Windows 11 traag is. Om het probleem dan te detecteren kunt u gebruik maken van systeem onderhoud. Systeem onderhoud in Windows 11 helpt om ongebruikte bestanden en snelkoppelingen op te ruimen en andere onderhoudstaken uit te voeren.

Klik in de taakbalk op het vergrootglas. In het zoekvenster type: onderhoud. Klik op het Aanbevolen onderhoudstaken automatisch uitvoeren resultaat.

Aanbevolen onderhoudstaken automatisch uitvoeren in Windows 11

In het hulpmiddel Systeemonderhoud klik op de Volgende knop. Volg hierna het onderhoudsproces. Als er onderhoudstaken dienen te worden uitgevoerd of er worden problemen gevonden dan zal Windows 11 deze automatisch voor u oplossen.

Computerproblemen oplossen en verhelpen voorkomen

Energieschema aanpassen

Het energieschema is een schema welke in Windows 11 wordt toegepast om de beste verhouding tussen instellingen en hardware te verkrijgen. Het aanpassen van dit energieschema kan helpen om Windows 11 sneller te maken.

Klik op het vergrootglas in de Windows taakbalk. In het zoekvenster type: energiebeheerschema selecteren. Klik op het resultaat.

Energiebeheerschema in Windows 11

Klik op aanvullende schema’s en selecteer het gewenste schema. Let op, kan afwijken van voorbeeld afbeelding.

Geblanceerd energieschema

Windows Search uitschakelen

Windows Search (indexing) is in feite een proces van verzamelen en opslaan van gegevens die u van tijd tot tijd kunt gebruiken. Dit helpt bij het snel en accuraat terugvinden van informatie. Hoewel het van groot belang is als het gaat om het vinden van apps of instellingen, is dit misschien niet zo nuttig als u al uw apps op de taakbalk of in het start menu bewaart.

Windows Search is een tricky instelling om te uit te schakelen. Ik raad u aan om Windows Search alleen uit te schakelen als u zich bewust bent van wat er allemaal niet meer werkt na het uitschakelen van deze service.

Klik met de rechtermuisknop op de Windows startknop. Klik op uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: services.msc

In de Windows Services zoek naar de servicenaam: Windows Search. Klik erop met de rechtermuisknop en klik op Stoppen. Klik daarna nogmaals op deze service en klik op Eigenschappen in het menu.

Wijzig het opstarttype naar uitgeschakeld.

Windows Search uitschakelen

Ik hoop u met deze tips te hebben geholpen. Dit waren de meest effectieve Windows tips om Windows 11 sneller te maken.

Lees meer: Schijfruimte vrijmaken in Windows 11.

Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓