Windows 11 register opschonen? Dit is hoe!

Stefan
Windows 11 register opschonen

Het Windows register is een verzamelbak met informatie over zo ongeveer alles wat u doet met uw computer. Het register houdt alle wijzigingen, instellingen en installaties bij. Daarom heet het ook het Windows-register.

Windows 11 is echter niet heel goed in het opruimen van het register. Na een verloop van tijd wordt het register dus niet opgeschoond en dat betekent dat er hoop verlopen register sleutels in het register staan die Windows niet meer gebruikt. Het gevolg is dat het register volraakt met onnodige informatie en Windows meer tijd nodig heeft om ernaar te zoeken. Windows 11 wordt door een vol register trager dan u gewend bent.

Een register wat vol is geraakt kan voor problemen zorgen. Zo kunnen apps die verwijderd zijn nog verwijzingen bevatten in het register. Als u de app dan opnieuw installeert dan kunnen deze al bestaande verwijzingen in het Windows-register zorgen voor problemen tijdens installatie. Ook staat malware erom bekend dat het verwijzingen in het register kan aanpassen om zich te nestelen in Windows. Als er niets aan het register wordt gedaan dan kan het op den duur zorgen voor een instabiel Windows 11 systeem.

Is het dan nodig om het register van tijd tot tijd op te schonen? Ja, dat is het. Echter, er kunnen problemen ontstaan bij het opschonen van het register. Als u handmatig het register gaat opschonen dan dient u precies te weten wat welke sleutel doet voordat u de sleutel verwijderd. Het per ongeluk verwijderen van items die essentieel zijn voor het goed functioneren van het systeem kan schadelijk zijn voor het systeem.

Om problemen met het register te voorkomen kunt u het beste een back-up maken van het register. Als u een back-up maakt dan kunt u altijd terug naar een herstelpunt voordat u wijzigingen aan het Windows-register had doorgevoerd.

Windows 11 register opschonen

Back-up maken van het Windows-register

Of u nu het register zelf gaat opschonen of u laat het een app doen. Een back-up van het Windows 11 register voordat u begint, is essentieel. Dit is hoe u een back-up maakt van het Windows 11 register.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren in het menu.

Uitvoeren openen in Windows 11

In het uitvoeren venster type:

regedit.exe

Regedit openen in Windows 11

Klik links bovenin op Bestand en klik daarna op Exporteren.

Windows-register exporteren in Windows 11

Selecteer een veilige locatie voor de back-up van het Windows register. Geef een duidelijke bestandsnaam in, het liefst inclusief datum en klik daarna op Opslaan.

Backup maken van het Windows register in Windows 11

Er wordt nu een back-up gemaakt van het Windows 11 register. Afhankelijk van de grootte van het register kan dit even duren, enkele minuten. Het uiteindelijke register bestand zal enkele honderden MB’s groot zijn.

Windows-register opschonen met Schijfopruiming

Schijfopruiming is een hulpmiddel om tijdelijke bestanden te wissen. Het lijkt alsof dit hulpmiddel niets van doen heeft met het Windows-register. Echter, door het verwijderen van tijdelijke bestanden en andere onnodige bestanden ruimt u verwijzingen op die bestaan in het register.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekvenster type: schijfopruiming. Klik daarna op de Schijfopruiming app.

Schijfopruiming

Klik op de “Systeembestanden opschonen” knop in Schijfopruiming.

Systeembestanden opschonen

Schijfopruiming begint met analyseren en berekenen hoeveel ruimte er op de Windows-installatie schijf kan worden vrijgemaakt.

Schijfopruiming controles

Selecteer de te verwijderen bestanden. Bovenin vind u het totaal aan schijfruimte wat kan worden vrijgemaakt. Klik op OK als u klaar bent.

Bestanden verwijderen met Schijfopruiming

Door het opruimen van data op de harde schijf wordt het register ook opgeschoond. Al deze tijdelijke bestanden en logboeken hebben verwijzingen in het Windows-register.

DISM uitvoeren

DISM staat voor Deployment Image servicing and Management. DISM is een hulpmiddel om problemen in Windows op te lossen en automatisch te repareren. Als er problemen zijn met uw Windows 11 installatie dan bevat dit probleem ook verwijzingen in het Windows-register. Door DISM te starten kunt u deze problemen oplossen.

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekvenster type: Opdrachtprompt. Klik met de rechtermuisknop op het resultaat en kies voor Als administrator uitvoeren.

Opdrachtprompt openen als Administrator in Windows 11

In het Opdrachtprompt venster typt u het volgende commando om DISM te starten.

DISM.exe /Online /Cleanup-Image /Restorehealth

DISM.exe Online Cleanup-Image Restorehealth

Wacht tot de DISM-controle is uitgevoerd. Als er problemen worden gevonden zal Windows 11 deze automatisch voor u oplossen.

Software om het Windows 11 register op te schonen

Naast deze twee veilige manieren om zelf het Windows-register op te schonen, bestaat er ook software die het register voor u kan opschonen. Het gebruik van deze register software is niet zonder risico’s.

Het is belangrijk dat als u software gebruikt om het register op te schonen dat u altijd goed nakijkt welke register verwijzingen er door deze apps worden verwijderd. Sommige software biedt ook aan om het register op een dieper niveau te analyseren. Dit is niet aan te raden.

CCleaner

De meest bekende software om het Windows-register op te schonen is CCleaner. Deze app bestaat al jaren en kan u helpen om het register aan te pakken. CCleaner is gratis voor thuisgebruik.

Download CCleaner.

Klik links op register. Klik daarna op Scannen op problemen. Klik daarna op Geselecteerde problemen bekijken en maak een back-up van het register. Volg daarna de stappen om de gewenste verwijzingen in het Windows-register te verwijderen.

Ccleaner Piriform

Wise registry cleaner

Wise registry cleaner promoot zichzelf als de beste registry cleaner voor Windows. Deze eer laat ik aan u, bepaal zelf. Ook Wise registry cleaner is gratis voor thuisgebruik. Naast het opschonen van het Windows-register biedt het nog meer hulpmiddelen om Windows op te schonen.

Download Wise registry cleaner.

Bij de eerste keer openen van de app wordt er gevraagd om een back-up te maken van het volledige register. Als u dit nog niet gedaan had doe dit dan om problemen te voorkomen. Klik daarna op de Snel scan en volg de stappen. Controleer ook de register-verwijzingen die door Wise registry cleaner worden verwijderd.

Wise registry cleaner

Auslogics registry cleaner

Auslogics is ook een gratis app voor thuisgebruik om uw computer op te schonen. Het biedt een aantal hulpmiddelen om uw computer op te schonen, inclusief een Windows-register app. Ik vind het persoonlijk de meest overzichtelijk app die u kunt gebruiken om het register te analyseren.

Download Auslogics registry cleaner.

Auslogics registry cleaner

Opmerkingen

Het gebruik van apps om het register op te schonen is nogmaals niet zonder risico’s en zoals ik al eerder aangaf raad ik ook niet aan om de geavanceerde of diepe scan opties in te zetten. Al deze apps bieden een “professional” versie om te kopen. Dit raad ik niet aan.

Er wordt door deze apps geadverteerd dat de hulpmiddelen die deze apps bevatten de computer stabieler maken, dit is echter nooit bewezen. De computer kan wat sneller worden door het gebruik van een Windows-register opschoon app, maar zal er niet stabieler van worden.

Back-up van het register terugplaatsen

Als u een back-up heeft gemaakt van het register en er gaat iets mis dan wenst u deze back-up ook terug te zetten. Het kan voorkomen dat u bepaalde register sleutels heeft verwijderd die later tijdens het opstarten een foutmelding geven. Dit is niet ongebruikelijk als u een app heeft ingezet om het register automatisch te laten opschonen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren. In het Uitvoeren venster type: regedit.exe.

Regedit openen in Windows 11

Klik links bovenin op Bestand en daarna op Importeren.

register back-up importeren

Selecteer het (“.reg”) bestand. Dat is een register back-up bestand wat u of zelf heeft gemaakt of door een app is gemaakt. Klik daarna op Openen.

Back-up register bestand selecteren

Het registerbestand wordt nu geïmporteerd in het Windows-register.

Registerbestand importeren

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Meld u aan op het PC tips forum
Bij PC Tips werken wij aan een nieuwe gemeenschap waar leden vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. Dit is het PC Tips-forum.Dit forum is nieuw en wij hebben leden nodig. Als u geïnteresseerd bent in PC-tips, of als u een vraag heeft, meld u dan gratis aan op het forum en help mee aan de opbouw van ons nieuwe computerforum.
Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *