Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Gebruikersaccountbeheer (UAC) uitschakelen in Windows 11

Gebruikersaccountbeheer, ook wel bekend als “User Account Control” of afgekort UAC is een beveiligingsfunctie van het Windows-besturingssysteem die ongeoorloofde wijzigingen aan het besturingssysteem helpt voorkomen. Gebruikersaccountbeheer werd voor het eerst geïntroduceerd in Windows Vista en is nu ook beschikbaar in Windows 11. Wanneer een wijziging wordt geïnitieerd door toepassingen, gebruikers, virussen of andere vormen van malware, vraagt UAC om uw toestemming aan de beheerder.

Na goedkeuring van de beheerder mag een programma wijzigingen aanbrengen op uw computer. Als de beheerder de wijzigingen niet goedkeurt, worden ze niet uitgevoerd.

Gebruikersaccountbeheer wordt niet elke keer geopend als u een bestand opent. Het wordt alleen geopend en vraagt alleen om goedkeuring wanneer u of een toepassing probeert belangrijke wijzigingen in uw Windows 11 aan te brengen. Wanneer u bijvoorbeeld de register-editor opent, verschijnt het dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer met de vraag “Wilt u toestaan dat deze app wijziging aan uw apparaat aanbrengt”.

Gebruikersaccountbeheer

In principe is Gebruikersaccountbeheer een beveiligingslaag die een gebruiker nodig heeft om wijzigingen in het systeem te bevestigen wanneer u of een toepassing probeert om wijzigingen aan te brengen. Hoewel Gebruikersaccountbeheer een beveiligingsfunctie is, vinden sommige mensen het vervelend en willen ze Gebruikersaccountbeheer volledig uitschakelen.

Er zijn drie manieren om Gebruikersaccountbeheer uit te schakelen in Windows 11. De eerste manier is via de Windows-instellingen. De tweede manier is via de Groepsbeleid-bewerker en de derde manier is via het Windows-register.

Gebruikersaccountbeheer uitschakelen in Windows 11

Gebruikersaccountbeheer beheren via de Windows-instellingen

Klik op het vergrootglas in de taakbalk. In het zoekvenster type: Gebruikersaccountbeheer. Klik op “Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen”.

Gebruikersaccountbeheer openen

Sleep de balk helemaal naar beneden. U ziet dan geen Gebruikersaccountbeheer meldingen meer wanneer u een app probeert te installeren of wijzigingen gaat aanbrengen op uw computer.

Houdt rekening met het beveiligingsaspect als u Gebruikersaccountbeheer uitschakelt. U maakt het op deze manier makkelijker voor malware om uw computer te infecteren. Het is daarom om aan te raden om als u klaar bent om Gebruikersaccountbeheer weer in te schakelen. Sleep daarvoor de balk weer omhoog tot het gewenste niveau. Het tweede niveau is het standaard-beveiligingsniveau voor Gebruikersaccountbeheer.

Gebruikersaccountbeheer uitschakelen in Windows 11

Gebruikersaccountbeheer beheren via Groepsbeleid-bewerker

U kunt Gebruikersaccountbeheer ook uitschakelen via een Groepsbeleid. Dit werkt alleen in Windows professional of hoger, niet in Windows Home. U kunt de Groepsbeleid-editor wel installeren in Windows Home editie.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren in het menu. In het uitvoeren venster type: gpedit.msc.

gpedit msc openen in Windows 11

Klik links in het menu en open de volgende structuur.

Computerconfiguratie > Windows-instellingen > Beveiligingsinstellingen > Lokaal beleid > Beveiligingsopties.

Dubbelklik daarna aan de rechterzijde (Beleid) op “Gebruikersaccountbeheer: alle administrators in modus ‘Door administrators goedkeuren’ uitvoeren. Er wordt een nieuw venster geopend. Wijzig het beleid naar “Uitgeschakeld”.

Gebruikersaccountbeheer valt u niet meer lastig met de vraag om wijziging toe te staan. Als u Gebruikersaccountbeheer weer wilt inschakelen herhaalt u deze stappen en wijzigt u het “Gebruikersaccountbeheer: alle administrators in modus ‘Door administrators goedkeuren’ uitvoeren beleid naar “Ingeschakeld”.

Gebruikersaccountbeheer uitschakelen via Groepsbeleid in Windows 11

Gebruikersaccountbeheer beheren via het Windows-register

Als u Gebruikersaccountbeheer wenst te beheren via het Windows-register dan kunt u een aanpassing doen in registerwaarde om Gebruikersaccountbeheer uit- of in te schakelen.

Klik met de rechtermuisknop op de startknop. Klik op Uitvoeren. In het uitvoeren venster type: regedit.exe.

Regedit openen in Windows 11

In het Windows-register, kopieert en plakt u de volgende regel:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

Dubbelklik op de “EnableLUA” waarde en wijzig de waarde naar “0” om Gebruikersaccountbeheer uit te schakelen en naar “1” om Gebruikersaccountbeheer in te schakelen.

EnableLUA in Windows 11 register

Herstart nu uw computer.

Lees meer:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
4 REACTIES
 1. Ik ken deze settings om de UAC uit te schakelen maar in de versie 22H2 van Windows lijkt het niet meer te werken. Telkens als ik de pc opnieuw opstart wordt de instelling weer terug gezet naar veilig. Heb je een tip voor de 22H2 versie die wel permanent is?

  • Hallo, ik heb het even getest. Als het is uitgeschakeld blijft het uitgeschakeld na een herstart. Ook het als ik handmatig het niveau naar “Geen” wijzig en ik herstart Windows 11 22H2 dan blijft de instelling behouden. Dit is niet gerelateerd aan Windows 11 22H2.

   Ik vermoed dat er software op uw PC actief is die dit terug wijzigt. Controleer beveiligingssoftware geïnstalleerd op uw PC. Heeft u dit niet dan is het iets anders.

   Het kan ook zijn dat uw computer onderdeel is van een werk-omgeving via Azure of een domein. De instellingen voor beveiliging worden dan toepast door een externe server. Als u ze dan wijzigt worden ze weer teruggezet na opnieuw aanmelden. Dit kunt u zelf dan niet wijzigen. De Windows 11 22H2 update is ieder geval hier niet de oorzaak.

   Mocht u een app zoeken om UAC uit te schakelen, gebruik dan “Winaero Tweaker”:
   https://winaero.com/windows-11-disable-user-account-control-uac/
   Succes!

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!