Specifieke bestanden herstellen uit een Windows herstelpunt

Meest gelezen tips

Stefanhttps://www.pc-tips.info/
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via sociale media en help ook andere mensen. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken of stuur een donatie aan PC Tips.

Windows maakt bij het installeren van software, het installeren van een stuurprogramma en bij bepaalde Windows-update een Windows herstelpunt aan. Een Windows herstelpunt bevat alle bestanden en mappen.

Als u een Windows herstelpunt terug gaat zetten dan kunt u in Windows kiezen om een volledig herstelpunt terug te zetten. Het is standaard in Windows niet mogelijk om alleen een bepaald bestand of een bepaalde map terug te zetten.

Een herstelpunt in Windows heet ook wel een Shadow Copy of Schaduwkopie. Er bestaat software die deze Shadow Copy of een Windows herstelpunt kan openen. Het is dus mogelijk om met deze software een specifiek bestand of map te herstellen en terug te zetten.

Schaduwkopieën zijn een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd in Windows Server 2003. Het werkt doordat Windows periodiek het systeem doorzoekt en op zoek gaat naar bestandswijzigingen sinds de laatste doorzoeking en de wijzigingen vastlegt. Deze wijzigingen worden geïndexeerd en op elkaar gestapeld, waardoor een geschiedenis van het bestand of de map ontstaat.

Dit proces werd vervolgens toegevoegd aan het Windows Vista besturingssysteem onder de functie Systeemherstel, waar het tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. De technologie is de basis van de functionaliteit van de vorige Windows-versies.

Een bepaald bestand of map terugzetten uit een Windows herstelpunt is handig als u bijvoorbeeld een bestand per ongeluk heeft gewist of heeft overschreven. Dit is hoe u een bestand of map kunt herstellen uit een Windows herstelpunt met ShadowExplorer.

Specifieke bestanden herstellen uit een Windows herstelpunt

Om te beginnen dient u een Windows herstelpunt beschikbaar te hebben. U dient dus eerst te controleren of er een Windows herstelpunt is aangemaakt in Windows.

Als er een Windows herstelpunt beschikbaar is download dan ShadowExplorer naar uw computer. Installeer ShadowExplorer door de installatieprocedure te volgen.

Als u ShadowExplorer heeft geïnstalleerd en geopend dan ziet u aan de linkerzijde bovenin een datum om te selecteren. Dit zijn aangemaakte herstelpunten waaruit u bestand(en) of map(pen) kunt selecteren.

ShadowExplorer kopieen

U selecteert hier de gewenste datum. Daarna ziet u ook aan de linkerzijde de C schijf. Deze klapt u open en gaat naar de locatie waar het bestand of de map zich bevind die u wenst terug te zetten uit het Windows herstelpunt.

Klik daarna in het rechtervenster met de rechtermuisknop op het bestand of map die u wenst te herstellen. Klik op Export.

Bestand of map herstellen met ShadowExplorer

Er wordt nu een nieuw venster geopend met de locatie waar u het bestand uit het herstelpunt wilt opslaan. Selecteer een locatie. Op deze locatie vind u nu een kopie van het bestand of de map.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips of kom nog eens terug naar PC Tips voor nieuwe tips.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer PC Tips

Laatste tips

computers

Hulp nodig?

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw computervraag onderaan deze pagina ↓