Temperatuur harde schijf meten in Windows 11 of 10

Stefan
Temperatuur harde schijf meten in Windows 11 of 10

In Windows 11 kunt u de temperatuur meten van uw interne schijf. De temperatuur meten van een schijf werkt alleen voor NVME en SSD schijven.

Over het algemeen denkt men niet aan de temperatuur van een harde schijf. De temperatuur is immers iets waar u zelf weinig aan kunt veranderen. Houdt er echter rekening mee dat een te hoge temperatuur voor problemen kan zorgen zoals verslechterde prestaties en zelf schade.

Het is dus belangrijk dat de temperatuur van een NVME of SSD schijf zich binnen normale bereiken bevind. Alles beneden de 60 graden Celsius is prima, nog beter is het als de schijf zich rond de 30 tot 40 graden Celsius bevind. U kunt de harde schijf temperatuur optimaliseren door een goede luchtstroom binnen uw computer te creëren door een goede kast met geschikte ventilatoren op de juiste plek te monteren.

Heeft u geen Windows 11, dan kunt u via CrystalDiskInfo de temperatuur van uw harde schijf meten. Via dit hulpmiddel kunt u alle type schijven meten zoals NVME, SSD en traditionele harde schijven. Beide methode licht ik toe in dit artikel.

Temperatuur harde schijf meten in Windows 11 of 10

Windows 11

Open de instellingen. In de instellingen klikt u op “Systeem” en vervolgens op “Opslag”.

Opslag instellingen in Windows 11

Klik nu eerst op “Geavanceerde opslaginstellingen” en vervolgens op “Schijven en volumes”.

Schijven en volumes

Klik op “Eigenschappen” naast de schijf waarvan u de temperatuur wilt meten. Heeft u meerdere schijven, dan kunt u de temperatuur voor iedere schijf apart meten.

Schijf eigenschappen

In het hoofdstuk “Status station” ziet u de temperatuur op dit moment. Ook ziet u de geschatte resterende levensduur en het beschikbare reserve.

Temperatuur harde schijf meten in Windows 11

Windows 10

U kunt CrystalDiskInfo, een hulpprogramma voor Windows, gebruiken om gedetailleerde informatie te verkrijgen over de harde schijven (HDD’s) en solid-state drives (SSD’s) in uw computer. Dit programma is vooral handig voor het controleren van de gezondheid en prestaties van deze schijven. Een van de belangrijkste functies is het meten en weergeven van de temperatuur van uw harde schijven, wat belangrijk is omdat een te hoge temperatuur kan duiden op problemen of potentieel falen van de schijf.

Lees ook
Bestandsgeschiedenis back-up maken & herstellen in Windows

Naast de temperatuur biedt CrystalDiskInfo u ook andere waardevolle informatie, zoals de S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) status, die een vroegtijdige indicatie kan geven van schijfproblemen. Het kan ook informatie geven over de draaisnelheid, het gebruik en de interface van de schijf.

Download CrystalDiskInfo

Verander eventueel de taal via het menu.

CrystalDiskInfo taal wijzigen

U ziet vervolgens de huidige temperatuur van uw harde schijf in het venster. Eventueel kunt u nog een temperatuur alarm instellen door op de temperatuur te klikken en een minimum en maximale temperatuur in te stellen waarna CrystalDiskInfo een alarm weergeeft.

Temperatuur harde schijf meten

Lees ook:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *