Vergroten met het vergrootglas in Windows 11? Dit is hoe!

Stefan
Vergroten met het vergrootglas in Windows 11? Dit is hoe!

Heeft u beperkt zicht, of heeft u een visuele beperking. Het constant moeten knijpen met uw ogen om tekst te kunnen lezen van uw computer veroorzaakt klachten.

Windows 11 biedt een oplossing voor dit soort klachten en dat is het kunnen vergroten van tekst en Windows-onderdelen via het vergrootglas. Het vergrootglas is een toegankelijkheidsfunctie in Windows 11 die gebruikers helpt bij het vergroten van tekst.

Dit doet het vergrootglas door in te zoomen op onderdelen waar u de muis naartoe beweegt. Het vergroot dus niet direct alles, maar alleen het onderdeel wat u wilt lezen. Mocht u alles willen vergroten dan raadt ik aan om de tekst te vergroten in Windows 11.

U kunt het vergrootglas in Windows 11 openen via de instellingen, een toetsencombinatie of door een tweetal toetsen in combinatie met het muiswiel.

Vergroten met het vergrootglas in Windows 11

Om het vergrootglas te openen begint u met het openen van de instellingen. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. In het menu klik vervolgens op Instellingen.

In het linkermenu klik op “Toegankelijkheid” en daarna op “Vergrootglas”.

Vergrootglas instellingen openen in Windows 11

Om het vergrootglas in te schakelen in Windows 11, wijzigt u de optie “Vergrootglas” naar “Aan”.

Het is misschien makkelijk om het vergrootglas voortaan via een toetsencombinatie te openen. Dit kunt u doen door de toetsencombinatie Windows-toets + “Plus” [+] te drukken.

Om vervolgens het zoomniveau te bepalen kunt u de optie wijzigen naar 100%, 200% et cetera. Ook hiervoor is een handige toetsencombinatie beschikbaar. Dit kunt u doen door de toetsencombinatie Windows-toets + “Plus” [+] te drukken om in te zoomen en de toetsencombinatie Windows-toets + “min” [-] te drukken om uit te zoomen.

Lees ook
OneDrive snelkoppeling verwijderen uit Windows verkenner

Indien nodig kunt u de zoomstappen bepalen door deze te wijzigen. Dit is standaard telkens met 100%, maar u kunt het aanpassen naar kleinere of grotere zoomniveaus.

Vergrootglas inschakelen in Windows 11

Mocht u het vergrootglas altijd willen gebruiken dan raadt ik aan om op het pijltje naar beneden te klikken naast “aan” en de optie “vergrootglas starten voor aanmelding” of “vergrootglas starten na aanmelding” in te schakelen. Op deze manier wordt het vergrootglas altijd gestart bij het opstarten van de PC.

Als u het vergrootglas start dan ziet u een app waarmee u het vergrootglas kunt bedienen. Dit bedieningspaneel bevat een optie om in te zoomen, uit te zoomen en om media te bedienen.

Indien nodig kunt u ook de verteller gebruiken bij een visuele beperking.

Vergrootglas in Windows 11

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *