Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Verteller inschakelen of uitschakelen in Windows 11

De verteller is een ingebouwde toegankelijkheidsfunctie in Windows 11 die tekst kan voorlezen die wordt weergegeven op het scherm, ook wel “text to speech” genoemd.

Om de verteller in te schakelen is er geen hulpmiddel nodig van derden. De verteller is een uitkomst voor mensen met een visuele beperking. De verteller kan u bijvoorbeeld helpen door een e-mail voor te lezen of door elke functie en knop in Windows 11 te benoemen.

Als u de verteller inschakelt dan kunt u verschillende stemmen toevoegen. De standaard spraak stem voor de verteller is “Frank” in het Nederlands. Het installeren van andere spraak stemmen zoals een vrouw of een andere taal is ook mogelijk.

Om de verteller nog verder aan te passen naar wens kunt u ook de snelheid, de toon hoogte en het volume van de spraak stem aanpassen.

Verteller inschakelen of uitschakelen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik vervolgens in het menu op Instellingen. In de instellingen klik links op “Toegankelijkheid” en daarna op “Verteller”.

Verteller instellingen openen in Windows 11

Klik op “Verteller” om de functie in te schakelen. U krijgt dan als eerste een melding te zien dat er wijzigingen zijn bijgewerkt voor het toetsenbord.

We hebben de verteller toetsenbordindeling bijgewerkt, zodat deze beter aansluit bij de ervaringen die u hebt gehad met andere schermlezers.

Als u dat verteller u vertelt welke opdrachten horen bij de toetsen waarop u drukt, schakelt u invoer leren in door op Caps lock + 1 te drukken. Druk twee keer op Caps lock + 1 om deze functie uit te schakelen.

Druk voor meer informatie op CTRL + Windows-toets + N om de instellingen van de verteller te openen en toegang te krijgen tot de onlinegebruikershandleiding.

Verteller inschakelen in Windows 11

Klik op OK om deze melding af te sluiten.

Als u de verteller dagelijks gebruikt dan kunt u de verteller starten voor aanmelding. Het is ook mogelijk om de verteller na aanmelding te starten.

Helemaal onderaan bij “Stem van de verteller” kunt u de spraak stem van de verteller aanpassen naar wens. U kunt de stem selecteren, een stem toevoegen, de snelheid van de stem of de toonhoogte aanpassen. Als u het volume te hoog of te laag vind, kunt u dit voor de spraak stem ook aanpassen.

Verteller instellingen aanpassen

Ik hoop ik u met deze informatie geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!