Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Virtueel geheugen aanpassen of verhogen in Windows 11

Als u regelmatig tegen problemen aanloopt met het virtueel geheugen in Windows 11, dan is het raadzaam om het virtueel geheugen aan te passen.

U kunt bijvoorbeeld de melding krijgen dat Windows 11 over een laag virtueel geheugen beschikt. Deze melding komt voort uit het feit dat Windows 11 zelf het virtueel geheugen beheerd. Om deze melding te doen verdwijnen kunt u onder andere het virtueel geheugen verhogen.

Virtueel geheugen is beter bekend als de “paging file” of “wisselbestand”. Het is een manier voor de computer om “pages” die niet in het RAM geheugen geplaatst kunnen worden op de harde schijf of SSD te plaatsen.

Het is altijd sneller om “pages” via het RAM geheugen te laden dan via het virtueel geheugen, de (“paging file”). Mocht u dus regelmatig de melding krijgen dat Windows 11 laag is in virtueel geheugen dan kunt u het beste RAM geheugen toevoegen aan uw computer. Als tijdelijke oplossing kunt u het virtueel geheugen verhogen.

Houdt er wel rekening mee dat het verhogen van het virtueel geheugen de computer ook kan vertragen. Als de data niet in het RAM-geheugen past, dan wordt het naar de harde schijf verplaatst. Data schrijven en lezen vanaf de harde schijf is altijd trager dan uit het RAM geheugen.

Het is overigens niet aan te bevelen om het virtueel geheugen aan te passen als u niet weet waaraan u begint. In dat geval zou ik Windows 11 zelf het virtueel geheugen laten beheren, zoals het standaard staat ingesteld.

Als u wel weet wat u gaat doen, dan kunt u het virtueel geheugen op de volgende manier aanpassen.

Virtueel geheugen aanpassen of verhogen in Windows 11

Klik met de rechtermuisknop op de Startknop. Klik op Instellingen in het menu. Klik vervolgens links op Systeem en helemaal onderaan op Info.

In de verwante koppelingen klikt u op de link “Geavanceerde systeeminstellingen”.

Geavanceerde systeeminstellingen

Klik op tabblad “Geavanceerd” en daarna op “Instellingen” in de prestaties instellingen.

Virtueel geheugen instellingen in Windows 11

Om de instellingen voor het virtueel geheugen te openen klikt u op tabblad “Geavanceerd” en daarna op de “Wijzigen” knop in de “Virtueel geheugen” instellingen.

Virtueel geheugen wijzigen in Windows 11

Om zelf het virtueel geheugen (“paging file”) of (“wisselbestand”) aan te passen schakelt u eerst de optie “Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren” uit.

Daarna klikt u op de optie “Aangepaste grootte”. U kunt nu zelf de begingrootte in MB en de maximale grootte in MB ingeven voor het virtueel geheugen.

Standaard wordt het virtueel geheugen in Windows 11 zelf beheerd door het besturingssysteem.

Virtueel geheugen aanpassen of verhogen in Windows 11

U kunt ook nog kiezen om het virtueel geheugen door het systeem te laten beheren of om geen wisselbestand in te stellen. Dat raadt ik overigens niet aan om het wisselbestand uit te schakelen.

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om het virtueel geheugen aan te passen in Windows 11. Bedankt voor het lezen!

Lees ook:

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
1 REACTIE

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!