Wat gebeurt er als je Windows niet activeert?

Stefan
Wat gebeurt er als je Windows niet activeert?

Indien u overweegt Windows te gebruiken zonder het te activeren, is dat zeker mogelijk. Echter, het is raadzaam de voordelen af te wegen tegen enkele duidelijke nadelen. Hoewel Windows inderdaad kan functioneren zonder een activatiesleutel, brengt dit enkele ongemakken met zich mee.

Wat gebeurt er als je Windows niet activeert?

U ziet een watermerk

Een van die ergernissen is het continu watermerk op het scherm dat er duidelijk aan herinnert dat Windows niet is geactiveerd. Dit watermerk is een semi-transparante tekst in de rechterbenedenhoek van uw scherm, en het is niet alleen irritant – het is ook hardnekkig en alomtegenwoordig overal aanwezig.

U ziet een watermerk

Het watermerk zweeft boven alle apps die u gebruikt, zelfs in volledig scherm. Dit betekent dat het gamesessies, presentaties of andere schermvullende apps kan verstoren, en het zal ook opduiken in alle schermafbeeldingen of video’s die u maakt. Als u meerdere monitoren gebruikt, kunt u verwachten dat dit watermerk dubbel wordt weergegeven.

Lees ook
Configuratiescherm openen in Windows 11

U kunt instellingen niet personaliseren

Als u de instellingen opent, dan merkt u dat u geen instellingen kunt wijzigen om Windows te personaliseren. Zonder activering zijn de personalisatiemogelijkheden van Windows beperkt. U kunt bijvoorbeeld de achtergrond, de kleuren van de taakbalk en het startmenu niet aanpassen. Dit kan de gebruikservaring minder persoonlijk en minder aangenaam maken.

Als u uw pc aan uw persoonlijke voorkeuren wilt aanpassen, moet u Windows eerst activeren

Ook ziet u in de instelling opnieuw een melding dat u Windows dient te activeren om alle functies te kunnen gebruiken. Deze melding blijft telkens terugkomen in verschillende instellingen. De instellingen die niet beschikbaar zijn, zijn grijs gemarkeerd en kunnen niet aangepast worden.

Windows is niet geactiveerd

Meldingen dat u Windows dient te activeren

Omdat er nog niet genoeg meldingen worden weergegeven, blijft Windows om de zoveel tijd ook meldingen weergeven in de vorm van pop-ups en nieuwe schermen met de tekst om Windows nu te activeren.

Windows nu activeren melding

Er wordt bijvoorbeeld melding gemaakt dat u een niet-legitiem Windows exemplaar gebruikt en dat uw computer kwetsbaar is voor virussen en andere beveiligingsrisico’s.

Is het legaal om Windows 11 niet te activeren?

Wat betreft juridische aspecten en veiligheid: het uitvoeren van een niet geactiveerde Windows is technisch gezien veilig. Toch schendt het de servicevoorwaarden van Microsoft, die u accepteert wanneer u het besturingssysteem installeert.

Hoewel de activering niet verloopt, waardoor u een permanent geactiveerd systeem hebt als u een legitieme activeringssleutel invoert, is het technisch gezien tegen de regels om het besturingssysteem zonder activering uit te voeren. Ondanks de niet geactiveerde status is er geen bewijs van directe prestatieproblemen. Het niet activeren kan echter resulteren in het missen van essentiële beveiligingsupdates, waardoor uw computer mogelijk kwetsbaar wordt. Ook kunt u geen ondersteuning krijgen van Microsoft.

Lees ook
Toetsenbordindelingen toevoegen of verwijderen in Windows 11

Veel gestelde vragen

Ik heb nog een lijst samengesteld met de meest gestelde vragen, inclusief mijn antwoorden.

Kan ik Windows gebruiken zonder het te activeren?

Ja, u kunt Windows gebruiken zonder het te activeren, maar u zult te maken krijgen met enkele beperkingen en continu herinneringen aan activering.

Wat gebeurt er als ik Windows niet activeer?

Bij het niet activeren van Windows verschijnt er een watermerk op uw scherm, zijn personalisatieopties beperkt, kunt u bepaalde updates missen, en ontvangt u regelmatig herinneringen om te activeren.

Blijf ik beveiligingsupdates ontvangen op een niet-geactiveerde Windows?

Ja, essentiële beveiligingsupdates worden meestal nog steeds verstrekt, zelfs als Windows niet is geactiveerd.

Kan ik achtergronden en thema’s aanpassen in niet-geactiveerde Windows?

Nee, de personalisatieopties, zoals het aanpassen van achtergronden en thema’s, zijn beperkt in een niet-geactiveerde versie van Windows.

Is het legaal om Windows te gebruiken zonder activering?

Het gebruik van Windows zonder activering is niet illegaal, maar het is in strijd met de gebruiksvoorwaarden van Microsoft.

Zal een niet-geactiveerde Windows-versie na verloop van tijd stoppen met werken?

Een niet-geactiveerde Windows zal blijven werken, maar met beperkte functionaliteit en continu herinneringen om te activeren.

Kan ik Office en andere Microsoft-applicaties gebruiken op een niet-geactiveerde Windows?

Ja, u kunt Microsoft Office en andere applicaties gebruiken, maar u kunt problemen ondervinden met updates en ondersteuning.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van niet-geactiveerde Windows?

Het grootste risico is het missen van bepaalde updates, wat kan leiden tot veiligheidsproblemen. Ook kunt u geen volledige ondersteuning van Microsoft ontvangen.

Hoe kan ik zien of mijn Windows geactiveerd is?

U kunt controleren of uw Windows geactiveerd is door naar ‘Instellingen’ > ‘Update en Beveiliging’ > ‘Activering’ te gaan.

Lees ook
Windows 10 wachtwoord vergeten? Meerdere tips om uw wachtwoord te herstellen

Wat zijn de opties als ik besluit mijn Windows te activeren?

U kunt Windows activeren door een geldige productcode aan te schaffen en deze in te voeren in de activeringsinstellingen, of door een digitale licentie te verkrijgen als uw apparaat daarvoor in aanmerking komt.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *