Windows 11 23H2 installeren (Complete uitgebreide gids)

Stefan
Windows 11 23H2 installeren op ondersteunde of niet ondersteunde PC

U heeft verschillende mogelijkheden om het ISO-bestand van Windows 11 23H2 op uw computer te downloaden, waaronder via de ondersteuningswebsite van Microsoft, met behulp van de Media Creation Tool, of via tools van derden zoals Rufus. Rufus stelt u ook in staat om het ISO-bestand voor elke versie van Windows 11 en Windows 10 te downloaden. Ook kunt u het gebruiken om Windows 11 23H2 op een niet ondersteunde computer te installeren.

Een ISO-bestand is een bestandsformaat dat de installatiebestanden van Windows bevat, waardoor de noodzaak voor fysieke media (zoals een schijf of USB-flashstation) overbodig wordt. De optie om het ISO-bestand te downloaden is handig voor het installeren van Windows 11 23H2 op een virtuele machine, het creëren van een opstartbare USB-stick, of het koppelen in Verkenner om de upgrade-installatie te starten.

Windows 11 23h2

In deze gids leg ik u uit hoe u Windows 11 23H2 kunt installeren op uw computer. Als u een computer bezit die Windows 11 23H2 niet ondersteunt dan vindt u ook in deze gids instructies.

Windows 11 23H2 installeren op ondersteunde of niet ondersteunde PC

Windows 11 23H2 downloaden via Microsoft

U kunt een Windows 11 23H2 ISO-bestand downloaden van de Microsoft website. Hiermee heeft u altijd een officieel ISO-bestand rechtstreeks van Microsoft.

Ga naar de Microsoft website. In het kopje “Windows 11-schijfkopiebestand (ISO) downloaden”, selecteert u “Windows 11 (multi-edition ISO). Klik vervolgens op de knop  “Downloaden”.

windows 11 23h2 iso downloaden van microsoft

Selecteer de gewenste taal voor de installatie van Windows 11 23H2. Klik op de “Bevestigen” knop om verder te gaan.

Lees ook
Msvcr71.dll niet gevonden of msvcr71.dll foutmelding

taal selecteren

Om het downloaden te starten klikt u op de knop “64-bit download”.

iso downloaden

Windows 11 23H2 (Win11_23H2_Dutch_x64.iso) wordt nu gedownload. Dit bestand kunt gebruiken voor installatie van Windows 11.

windows 11 23h2 nederlands

Windows 11 23H2 installatie USB aanmaken via Media Creation Tool

Media Creation Tool is een officieel hulpprogramma van Microsoft dat gebruikt wordt om installatiemedia voor Windows 11 te maken. Met deze tool kunt u een opstartbaar USB-flashstation of een ISO-bestand creëren dat alle benodigde bestanden bevat om Windows 11 23H2 te installeren of opnieuw te installeren.

U heeft er dus een USB-stick voor nodig. Zorg dat de data op de USB-stick mag worden gewist.

Om te beginnen dient u de Media Creation Tool te downloaden naar uw computer. Klik in het kopje “Installatiemedia voor Windows 11 maken” op de “Download nu” knop.

media creation tool downloaden

Open de media creation tool. Accepteer vervolgens de voorwaarden totdat u bij “selecteer taal en editie” bent. Om Windows 11 23H2 in het Nederlands op USB te plaatsen schakelt u de optie “Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc” uit en selecteert u de Nederlandse taal. De versie laat u ongewijzigd. Klik hierna op volgende.

Windows 11 23H2 op USB plaatsen via media creation tool

Plaats de USB-stick in uw computer. Zorg dat de USB-stick wordt herkend en selecteer de optie “USB flashstation”.

windows 11 23h2 op usb

Selecteer het USB station en klik op volgende.

usb station selecteren

Windows 11 23H2 wordt nu op uw USB-stick geplaatst. Deze USB-stick kunt u gebruiken om uw computer vanaf USB op te starten en zo Windows 11 23H2 te installeren.

windows 11 downloaden naar usb

Windows 11 23H2 installeren op niet ondersteunde computer

Als u de melding krijgt dat Windows 11 23H2 op computer niet kan worden geïnstalleerde omdat het niet aan de vereisten systeemspecificaties voldoet, dan kunt u Windows 11 23H2 plaatsen op USB via Rufus.

Lees ook
Betrouwbaarheids geschiedenis weergeven in Windows 11 of 10

Alternatief: Installeer 23H2 op uw oude pc zonder verlies van persoonlijke bestanden.

Een van de functies die Rufus namelijk aanbiedt, is de mogelijkheid om bepaalde systeemvereistencontroles te omzeilen tijdens het installatieproces van Windows 11.

Microsoft heeft specifieke hardwarevereisten vastgesteld voor Windows 11, waaronder een TPM 2.0-chip en Secure Boot-ondersteuning. Echter, Rufus kan deze vereistencontroles negeren door wijzigingen aan te brengen in de installatiebestanden, waardoor gebruikers met oudere hardware die niet aan deze officiële vereisten voldoet, toch Windows 11 kunnen installeren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het omzeilen van de systeemvereisten van Windows 11 met tools zoals Rufus niet wordt ondersteund door Microsoft. Dit kan leiden tot een minder optimale gebruikerservaring en kan ook invloed hebben op de ontvangst van toekomstige updates of ondersteuning van Microsoft. Bovendien kan het gebruik van dergelijke methoden risico’s met zich meebrengen, zoals instabiliteit van het systeem of beveiligingsproblemen.

Als u ervoor kiest om de systeemvereisten te omzeilen, doet u dit op eigen risico. Het is altijd aan te raden om een back-up van uw gegevens te maken voordat u wijzigingen aan uw systeem aanbrengt en om te overwegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke risico’s.

Om te beginnen download u Rufus naar uw computer. Als u de Windows 11 23H2 ISO al heeft dan selecteert u deze in de lijst. Zo niet, dan volgt u bovenstaande instructies om het Windows 11 23H2 ISO-bestand te downloaden.

selecteer windows 11 23h2 iso met rufus

Klik op de “Starten” knop. U kunt nu de minimale systeemvereisten voor Windows 11 23H2 uitschakelen door de aanbevolen volgende opties in te schakelen.

  • Verwijder de vereisten voor 4GB+ RAM, Secure Boot en TPM 2.0
  • Verwijder de vereiste voor een online Microsoft-account
Lees ook
23H2 update voor Windows 11 installeren op oude PC

minimale systeemvereisten uitschakelen via rufus

Klik op “OK” om verder te gaan. U kunt nu de installatie USB gebruiken om Windows 11 23H2 toch te installeren op een computer die dit eigenlijk niet ondersteunt.

Om een in-place upgraden uit voeren leest u dit artikel.

Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

2 reacties
  1. Allereerst de beste wensen voor 2024! en bedankt voor alle inzet.
    Ik heb een vraag: Ik heb op een niet geschikte PC Windows 11 draaien, eerst versie 21H2 en nu via uw omzell procedure, versie 22H2, alles zonder problemen. Niu is inmiddesl versie 23H2 gereleased, heeft u ook een soortgelijke procedeure zodat ik de de nieuuwste versie kan installeren? Dus met behoud van al mijn programma’s, data enz. Ik hoor het graag. Met vriendelike groet Egbert Rigter

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *