Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Watermerk of Logo toevoegen aan afbeelding? Dit is hoe!

Als u een watermerk of een logo toevoegt aan een afbeelding dan helpt dit om een bepaalde autoriteit of bekendheid van uw merk te creëren.

Het toevoegen van een logo of watermerk aan een afbeelding is niet heel ingewikkeld. Het kan wel een langdurig proces worden als u meerdere afbeeldingen allemaal afzonderlijk wilt voorzien van bijvoorbeeld een watermerk.

Er zijn meerdere software apps te downloaden die dit watermerk proces gemakkelijker maken. Zo kunt u met software vaak “batch” watermerk of logo’s toevoegen. Dat betekent dat u meerdere afbeeldingen op een simpele manier allemaal kunt voorzien van hetzelfde logo, watermerk of tekst.

Ook kunt u het watermerk of logo aanpassen. Het is mogelijk om de grootte aan te passen, de positie in de afbeeldingen en de transparantie. Mocht u nu geen afbeelding of logo als watermerk willen toevoegen, maar alleen een bepaalde tekst of een link naar een website dan is dit ook mogelijk.

Watermerk of Logo toevoegen aan afbeelding

Om te beginnen download uMark naar uw computer. uMark is geen volledig gratis software, het biedt wel een 15 dagen test licentie. Deze kunt u zonder beperkingen gebruiken.

Daarna krijgt u de vraag of u de software wilt aankopen of niet. Als de software niet aankoopt, wordt de gratis versie actief. Het verschil tussen de betaalde versie en de gratis versie leest u hier. Ook de gratis versie is prima te gebruiken.

Installeer de uMark watermerk software door het installatie proces te volgen. Daarna opent u uMark.

Als u uMark heeft geopend is de eerste stap het toevoegen van de afbeelding(en) waaraan u het watermerk, logo of tekst wilt toevoegen . Klik hiervoor op de “Add images” knop en selecteer de afbeelding(en). Klik vervolgens op Openen.

Afbeelding openen om watermerk of logo aan toe te voegen

De tweede stap is het selecteren van het soort watermerk dat u wilt toevoegen aan de afbeelding. U kunt kiezen uit:

  • Een tekst watermerk.
  • Een afbeelding watermerk.
  • Een bepaalde vorm als watermerk.
  • Een QR code als watermerk.
  • Een effect toepassen op de afbeelding als watermerk.
  • Een filter toevoegen als watermerk.
  • Copyright toevoegen aan de metadata van de afbeelding.
  • Een al bestaande watermerk toevoegen aan de afbeelding.

Klik op de “Add watermark” knop en maak uw keuze. De verdere opties zijn afhankelijk van de gekozen het gekozen watermerk.

Watermerk tekst of logo toevoegen aan afbeelding

In dit voorbeeld ga ik verder met een logo (afbeelding) als watermerk. Helemaal bovenin klikt u op de “Browse” knop en selecteert u het logo wat u als afbeelding wilt toevoegen aan de afbeelding(en).

U kunt hierna nog selecteren om het logo als grayscale, of een transparante kleur toe te voegen. Om de grootte van het logo aan te passen schakelt u de optie “Resize” in. U kunt hierna de grootte aanpassen door de optie zo aan te passen dat het voor op de correcte plaats wordt toegevoegd. U kunt de breedte en de hoogte aanpassen in procenten of een absolute waarde meegeven door deze optie te selecteren.

In het voorbeeld venster ziet u direct hoe groot het watermerk is en waar het wordt toegevoegd. Door de optie “Preset position” aan te passen kunt u ervoor kiezen om het logo of watermerk te verplaatsen naar verschillende hoeken of juist precies in het midden.

Watermerk aanpassen

Als laatste kunt u nog de transparantie van het logo of watermerk aanpassen. Wijzig hiervoor de schuif naar de gewenste transparantie. Deze schuif vind u in de “Watermark options”.

In deze opties kunt u ook de positie van de afbeelding wijzigen, bijvoorbeeld schuin over de afbeelding. Klik hiervoor op “Normal” en selecteer de gewenste positie. Ook nu ziet u in het voorbeeld venster direct hoe het eruit komt te zien.

Watermerk transparantie opties

Als u helemaal klaar bent met het opmaken van het logo of watermerk dan klikt u op OK. Eventueel kunt u het proces opnieuw starten door nog een watermerk toe te voegen. Dat doet u door nogmaals op “Add watermark” te klikken en opnieuw het logo of watermerk op te maken. Deze kunt u dan toepassen op een andere afbeelding. Standaard wordt het eerst opgemaakte watermerk toegepast op alle toevoegen afbeeldingen.

Om alles op te slaan klikt u op de knop “Save images”.

Selecteer bij “Save images in” een map waar de afbeelding(en) met het logo of watermerk in opgeslagen mogen worden.

Daarna kunt u bij “Output format” nog het bestandstype selecteren waarin de afbeelding mag worden opgeslagen. Dit is standaard hetzelfde bestandstype als de originele afbeelding, dit kunt u echter wijzigen naar bijvoorbeeld GIF, PNG, JPG etc.

Ook kunt u de metadata voor de afbeelding aanpassen. Hierin kunt u bijvoorbeeld een copyright opnemen of juist de GEOlocatie gegevens verwijderen.

Door “Resize” te activeren kunt u een bepaald formaat meegeven voor de afbeelding(en) tijdens het opslaan. Deze kunt u in procenten of absolute pixels meegeven.

Klik op “Start” om alle geselecteerde afbeeldingen met logo of watermerk op te slaan op uw computer. U vindt deze afbeelding bestanden nu in de door u gedefinieerde map.

Afbeelding met watermerk of logo opslaan

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!