WinZip downloaden en gebruiken in Windows 11

Stefan
WinZip downloaden en gebruiken in Windows 11

ZIP-bestanden worden veelvuldig gebruikt in Windows 11 om bestanden te comprimeren. Dit betekent dat het bestand verkleint wordt in grootte via compressie.

Windows 11 kan zelf direct overweg met ZIP-bestanden. Er is geen hulpmiddel nodig om (“.zip”) bestanden te maken of uit te pakken. Hoewel Windows 11 dit soort basisfunctionaliteit al bezit, zijn er wel andere manieren om met ZIP-bestanden te werken. Een van deze manieren is via WinZip.

WinZip is een hulpmiddel ontwikkeld door Corel waarmee u bestanden kunt comprimeren en uitpakken. Eenvoudiger gezegd, het helpt u dus om bestanden kleiner te maken door ze te zippen en staat u ook toe om bestanden in Zip-formaat uit te pakken of te decomprimeren. WinZip biedt hiernaast ook extra functies zoals het versleutelen van bestanden om ze veilig te houden, het gemakkelijk delen van bestanden en het maken van back-ups van Zip-bestanden. Bovendien bevat het functies waarmee u dubbele bestanden kunt vinden, grote bestanden in kleinere delen kunt splitsen en diverse andere handige mogelijkheden.

In deze gids leest u over de basisfunctionaliteit in WinZip.

WinZip downloaden en gebruiken in Windows 11

WinZip downloaden voor Windows 11

WinZip is geen gratis software meer. Dit was in het verleden wel zo, maar is nu een shareware app. Dat betekent dat u het tijdelijk kunt gebruiken voordat u het aan moet kopen. Ga naar: https://www.winzip.com/nl/ via de browser. Klik vervolgens op de knop “probeer het gratis uit” om de shareware versie te downloaden.

winzip downloaden voor windows 11

Installeer WinZip vervolgens door de installatieprocedure af te ronden.

winzip installeren in windows 11

Als u de eerste keer WinZip opent op uw computer, dan dient u de evaluatieversie te gebruiken. Klik op de knop “Evaluatieversie gebruiken”.

evaluatie versie gebruiken

WinZip koppelen aan ZIP-bestanden

Bij het openen van WinZip raad ik aan om te beginnen met het koppelen van de WinZip app aan alle “.zip” bestanden. Dit is niet standaard het geval. Zoals eerder vermeld opent Windows 11 met de Verkenner alle ZIP-bestanden. Als u de WinZip app wilt koppelen aan alle “.zip” type bestanden, dan doet u dit op de volgende manier.

Lees ook
Stuurprogramma bijwerken in Windows 11 of Windows 10

Klik met de rechtermuisknop op een ZIP-bestand. In het menu klik op “eigenschappen”. Klik op tabblad “algemeen” en klik op de knop “wijzigen” in de “openen met” instellingen.

Zip-bestanden openen met

Selecteer de standaard-app voor .zip bestanden door op “WinZip” te klikken in de “voorgestelde apps”. Klik vervolgens onderin op “Standaardlocatie instellen” om te bevestigen.

Openen met WinZip

Alle ZIP-bestanden worden in het vervolg altijd geopend met WinZip.

ZIP-bestanden openen met WinZip

ZIP-bestand aanmaken met WinZip

Er zijn twee manieren om een .zip of .zipx bestand aan te maken met WinZip. De eerste manier is via de WinZip app zelf en de tweede manier is via het contextmenu in Windows 11.

ZIP-bestand aanmaken via de WinZip app

Om te beginnen maakt u een nieuw ZIP-bestand aan door in het menu op “Bestand” te klikken. Vervolgens klikt u op “Nieuw” en klikt u op het type ZIP-bestand dat u wilt aanmaken, bijvoorbeeld een standaard “.zip” bestand of een “.zipx” bestand.

nieuw zip bestand maken

Uw nieuw ZIP-bestand is nu geopend in WinZip zelf. Aan de linkerzijde kunt u via de bestandsverkenner naar de bestanden of mappen gaan die u wilt toevoegen aan het nieuwe ZIP-bestand. Klik vervolgens op de bestanden of mappen die u wilt toevoegen en klik onderin op “aan zip toevoegen”.

bestand aan zip toevoegen via winzip

U krijgt nu een overzicht te zien met de gecomprimeerde data. Hoeveel het bestand is verkleind en hoeveel ruimte u heeft bespaard via deze compressie. Klik op “OK” om dit venster te sluiten.

aantal data compressie

Om het nieuwe ZIP-bestand vervolgens op te slaan op uw computer klikt u op “Opslaan als” in het venster “acties”.

zip bestand opslaan als

U kunt ook een ZIP-bestand aanmaken via het contextmenu in Windows 11

Lees ook
Oude rechtsklik menu terugzetten in Windows 11

ZIP-bestand aanmaken via Windows 11 contextmenu

Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het bestand of map die wilt toevoegen aan een nieuw ZIP-bestand. U kunt meerdere bestanden of mappen tegelijk selecteren.

Klik vervolgens in het contextmenu op “WinZip”, nogmaals op “WinZip” en vervolgens op “Toevoegen aan/verplaatsen naar ZIP-bestand”. Als alternatief kunt u direct een ZIP-bestand aanmaken door op “Toevoegen aan …zip” te klikken. De uiteindelijke bestandsnaam is dan afhankelijk van de bestandsnaam van de bestanden die u wilt comprimeren.

nieuw zip bestand aanmaken via windows 11 contextmenu

ZIP-bestand uitpakken met WinZip

Ook bij het uitpakken van een ZIP of ZIPX bestand met WinZip zijn twee manieren. U kunt een ZIP-bestand uitpakken via WinZip zelf of direct via het Windows 11 contextmenu.

ZIP-bestand uitpakken met de WinZip app

Open de WinZip app. Ga via de bestandsverkenner in de WinZip app naar de locatie waar het .zip bestand zich bevindt. Klik op het .zip bestand en klik onderin op “Zip openen”.

ZIP-bestand openen met WinZip

U ziet vervolgens de inhoud. Om de inhoud uit te pakken klikt u rechts op de knop “uitpakken naar”. U ziet een standaardlocatie. Dit is dezelfde locatie als waar het ZIP-bestand zich bevindt. Als u een andere locatie wilt gebruiken om de inhoud naar uit te pakken klikt u op het pijltje.

Inhoud uitpakken naar

U kunt nu een nieuwe locatie kiezen via de bestandsverkenner. Klik onderin op “uitpakken” om te bevestigen. De inhoud van het ZIP-bestand is nu uitgepakt op de gekozen locatie.

Inhoud uitpakken naar locatie

ZIP-bestand uitpakken via Windows 11 contextmenu

Een snellere manier om een ZIP-bestand uit te pakken met Windows 11 is via het contextmenu.

Klik met de rechtermuisknop op het .zip bestand. Klik op “WinZip”, nogmaals op “WinZip” en klik op “Hier uitpakken” of “Uitpakken naar” voor een gekozen locatie. De inhoud wordt nu uitgepakt en is beschikbaar op de gekozen locatie.

Lees ook
Windows 10 zoeken werkt niet meer? Probeer deze tips!

ZIP-bestand uitpakken in Windows 11

ZIP-bestand versleutelen met WinZip

In WinZip zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor ZIP-bestand. Een hulpmiddel is het beveiligen van een ZIP-bestand door het te versleutelen. Als u een ZIP-bestand versleuteld dan beschermt u het ZIP-bestand door het te beveiligen met een wachtwoord. Iedereen die het ZIP-bestand dan wilt openen moet eerst een wachtwoord ingeven om de inhoud te kunnen zien.

Open de WinZip app. Klik op het tabblad “extra”. In het lint klik op “versleutelen”.

ZIP-bestand versleutelen

U krijgt nu een waarschuwing te zien dat u op de hoogte moet zijn van voor en nadelen bij het versleutelen van een ZIP-bestand. Druk op F1 voor meer informatie.

WinZip waarschuwing versleutelen

Stel nu tweemaal een wachtwoord in voor het ZIP-bestand. Dit wachtwoord moet voldoen aan het lokale computerbeleid. Heeft u deze nooit eerder aangepast, dan moet het wachtwoord bestaan uit minimaal 8 karakters.

Wachtwoord instellen ZIP-bestand

Overige WinZip hulpmiddelen en conclusie

Er zijn in WinZip nog meer functies beschikbaar die kunnen dienen van hulpmiddel. Zo is er een hulpmiddel om dubbele bestanden te vinden op uw PC. Ook is er een PDF conversie hulpmiddel beschikbaar, kunt u ZIP-bestand opdelen in stukken, uw PC back-uppen evenals ZIP-bestanden direct delen via de app.

Conclusie

Zou ik WinZip aanraden? Nee. Er zijn veel betere hulpmiddelen beschikbaar om zip bestanden mee te maken en te openen. Zo is er bijvoorbeeld 7 ZIP waarmee dit ook prima gaat. 7 ZIP bezit alle basis WinZip functionaliteit, maar dan gratis en zonder alle overige hulpmiddelen.

De extra hulpmiddelen in WinZip zijn handig als u ze nodig heeft, maar verder ook niet. Er zijn echter mensen die vooral uit het verleden zweren bij WinZip. Ik hoop u hiermee geïnformeerd te hebben. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *