Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Wachtwoord toevoegen aan ZIP bestand in Windows 11 of 10

Een wachtwoord toevoegen aan een ZIP bestand beschermt de inhoud van het ZIP bestand tegen het uitpakken van de inhoud.

ZIP bestanden zijn archief bestanden die zijn gecomprimeerd. De inhoud van een ZIP bestand wordt verhoudingsgewijs verkleind via compressie. Compressie helpt om de totale grootte van de inhoud kleiner te maken en daarmee schijfruimte te besparen. Een kleiner bestand is ook makkelijker en vooral sneller te versturen over het internet.

Om een wachtwoord op een ZIP bestand te plaatsen kunt u gebruik maken van verschillende hulpmiddelen. In dit artikel leg ik u uit hoe u een ZIP bestand voorziet van een wachtwoord via 7-ZIP.

7-ZIP is een gratis hulpmiddel om ZIP en 7z bestanden aan te maken. De inhoud van deze bestanden kunt u hierna voorzien van een wachtwoord om de inhoud te beschermen tegen het uitpakken van het gecomprimeerde bestand.

Wachtwoord toevoegen aan ZIP bestand in Windows 11 of 10

Om te beginnen download u 7-ZIP naar uw computer. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de map of het bestand wat u wilt toe wilt voegen aan een archief bestand met wachtwoord.

In het menu klikt u eerst op “meer opties weergeven”, hierna op “7-Zip” en daarna op “Add to archive.

Add to archive

Als u een archief bestand gaat aanmaken, dan heeft u in 7-Zip vier keuzes. U kunt een 7z, tar, wim of zip bestand aanmaken.

Alleen het 7z of zip bestandsformaat kunnen een wachtwoord toevoegen aan het archief bestand. Maak dus uw keuze of u een 7z of zip bestand wilt aanmaken door het bestandsformaat te kiezen in “Archive format”.

Rechtsonderin bij “Encryption” heeft u twee maal hetzelfde wachtwoord in dat u wilt toevoegen aan het archief bestand. Als u de encryptie wilt verbeteren selecteert u de in de “Encryption method” de optie “AES-256”.

zip bestand met wachtwoord maken

Klik vervolgens op OK om het ZIP bestand met wachtwoord aan te maken. U vindt nu een ZIP bestand met wachtwoord op dezelfde locatie als waar de originele bestanden zijn geplaatst.

Om te testen of er daadwerkelijk een wachtwoord op het ZIP of 7z bestand is geplaatst, dubbelklikt u op het archief bestand. Klik vervolgens op “Extract”.

ZIP bestand met wachtwoord uitpakken

Na het selecteren voor de locatie om de inhoud naar uit te pakken, ziet u dat er om een wachtwoord wordt gevraagd. Nadat u het correcte wachtwoord heeft ingegeven wordt de inhoud zichtbaar op de gewenste locatie.

ZIP bestand vraagt om wachtwoord

Mocht u het wachtwoord zijn vergeten, zijn er dan manieren om het wachtwoord te kraken? Ja, die zijn er. Ze zijn ingewikkeld en maken gebruik van brute force. Op het internet, en dan vooral YouTube zijn meerdere video’s te vinden die u kunnen helpen bij het kraken van een ZIP bestand met wachtwoord.

Lees ook:

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!