Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Backup maken van Windows 10 drivers en drivers herstellen

U moet ervoor zorgen dat u een back-up hebt om uw stuurprogramma’s te herstellen. Dit zal u helpen als u een apparaat stuurprogramma moet terugzetten naar een eerdere versie, of als u Windows opnieuw gaat installeren.

Windows verwijdert doorgaans geen oude stuurprogramma’s, zelfs niet als u teruggaat naar een eerdere Windows-versie. Het maken van een back-up van uw Windows 10 stuurprogramma’s kan u helpen om deze stuurprogramma’s snel te herstellen, mocht u echter genoodzaakt zijn om Windows op een later tijdstip te wissen of Windows opnieuw te installeren.

Gelukkig kunt u een snelle back-up maken van de geïnstalleerde stuurprogramma’s met behulp van de DISM-tool (Deployment Image Servicing and Management) om dit soort problemen te voorkomen.

Back-up maken van Windows 10 stuurprogramma’s

Stuurprogramma back-up via PowerShell

Om te beginnen dient u PowerShell te openen als Administrator (beheerder). U dient om deze actie te kunnen uitvoeren dus beheerder te zijn van de computer waarvan u de stuurprogramma’s wilt back-uppen.

powershell openen

Ga naar de C:\ drive op uw computer en maak een nieuwe map met de naam: stuurprogrammas. Het mag ook een andere naam hebben, maar onthoudt de naam. Deze map hebben we later nodig.

In het PowerShell venster, typt u het volgende (heeft u een andere map naam gekozen dan stuurprogrammas vervang dan stuurprogrammas door de map naam):

DISM /online /export-driver /destination:C:\stuurprogrammas

dism backup maken drivers windows 10

DISM zal nu stuurprogramma’s exporteren naar de map die u aangegeven heeft.

Stuurprogramma back-up handmatig uitvoeren

Als u een back-up wilt maken van alle stuurprogramma’s, inclusief de stuurprogramma’s die Windows zelf al kent dan gaat u naar: C:\windows\system32\ en kopieert u de map: DriverStore.

driverstore kopieren

U plaatst de gekopieerde map naar de locatie waar u de back-up van de stuurprogramma’s wilt opslaan. In dit voorbeeld heb ik de map C:\Stuurprogrammas\ gebruikt. Ik raad u aan een locatie te kiezen op externe media zoals een NAS, USB-stick of externe harde schijf.

Stuurprogramma back-up terug installeren

Als u deze stuurprogramma’s in de toekomst opnieuw moet installeren, kunt u ze allemaal tegelijk installeren met de PnPUtil-tool.

In een PowerShell-venster met beheerdersrechten typt u:

PnPutil /add-driver "C:\stuurprogrammas\*.inf" /subdirs /install /reboot

pnputil drivers installeren

Dit zal alle stuurprogramma’s uit deze map terug installeren in Windows. Uw computer wordt daarna opnieuw opgestart om het proces te voltooien.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook! 🙂
2 REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de nieuwste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om aan te melden.

Lees alle reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!