Backup maken van Windows 10 drivers en drivers herstellen

Meest gelezen tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.

Geholpen?

Deel deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media. U kunt de onderstaande knoppen gebruiken om deze PC tip te delen via sociale media. Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

U moet ervoor zorgen dat u een back-up hebt om uw stuurprogramma’s te herstellen. Dit zal u helpen als u een apparaat stuurprogramma moet terugzetten naar een eerdere versie, of als u Windows opnieuw gaat installeren.

Windows verwijdert doorgaans geen oude stuurprogramma’s, zelfs niet als u teruggaat naar een eerdere Windows-versie. Het maken van een back-up van uw Windows 10 stuurprogramma’s kan u helpen om deze stuurprogramma’s snel te herstellen, mocht u echter genoodzaakt zijn om Windows op een later tijdstip te wissen of Windows opnieuw te installeren.

Gelukkig kunt u een snelle back-up maken van de geïnstalleerde stuurprogramma’s met behulp van de DISM-tool (Deployment Image Servicing and Management) om dit soort problemen te voorkomen.

Back-up maken van Windows 10 stuurprogramma’s

Stuurprogramma back-up via PowerShell

Om te beginnen dient u PowerShell te openen als Administrator (beheerder). U dient om deze actie te kunnen uitvoeren dus beheerder te zijn van de computer waarvan u de stuurprogramma’s wilt back-uppen.

powershell openen

Ga naar de C:\ drive op uw computer en maak een nieuwe map met de naam: stuurprogrammas. Het mag ook een andere naam hebben, maar onthoudt de naam. Deze map hebben we later nodig.

In het PowerShell venster, typt u het volgende (heeft u een andere map naam gekozen dan stuurprogrammas vervang dan stuurprogrammas door de map naam):

DISM /online /export-driver /destination:C:\stuurprogrammas

dism backup maken drivers windows 10

DISM zal nu stuurprogramma’s exporteren naar de map die u aangegeven heeft.

Stuurprogramma back-up handmatig uitvoeren

Als u een back-up wilt maken van alle stuurprogramma’s, inclusief de stuurprogramma’s die Windows zelf al kent dan gaat u naar: C:\windows\system32\ en kopieert u de map: DriverStore.

driverstore kopieren

U plaatst de gekopieerde map naar de locatie waar u de back-up van de stuurprogramma’s wilt opslaan. In dit voorbeeld heb ik de map C:\Stuurprogrammas\ gebruikt. Ik raad u aan een locatie te kiezen op externe media zoals een NAS, USB-stick of externe harde schijf.

Stuurprogramma back-up terug installeren

Als u deze stuurprogramma’s in de toekomst opnieuw moet installeren, kunt u ze allemaal tegelijk installeren met de PnPUtil-tool.

In een PowerShell-venster met beheerdersrechten typt u:

PnPutil /add-driver "C:\stuurprogrammas\*.inf" /subdirs /install /reboot

pnputil drivers installeren

Dit zal alle stuurprogramma’s uit deze map terug installeren in Windows. Uw computer wordt daarna opnieuw opgestart om het proces te voltooien.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.
Ik reageer binnen 24 uur op uw computer vraag, meestal sneller.

Een bedankje mag ook! 🙂
2 REACTIES

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwste tips
Reacties
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!