Google Chrome sneller maken? Zo werkt het!

Stefan

Google Chrome sneller maken is mogelijk. Laat ik daar mee beginnen. De Google Chrome browser is van zichzelf al een sneller browser, maar kan ik de loop van de tijd trager worden door dagelijks gebruik.

Hoe meer we Google Chrome gebruiken, hoe meer de browser wordt belast met instellingen, browser extensies en andere gegevens die de browser kunnen vertragen. Door een regelmatige controle uit te voeren kunt u Chrome sneller maken.

In dit artikel leest u stappen die u kunt doorlopen om Google Chrome weer sneller te maken. We beginnen met controles van instellingen en prestaties om vervolgens overbodige onderdelen uit Chrome te verwijderen die het gebruik ervan vertragen.

Google Chrome sneller maken

Om de prestaties van de Google Chrome browser te verbeteren schakelt u de volgende functies in.

Geheugenbesparing

De eerste functie is geheugenbesparing. Als geheugenbesparing wordt ingeschakeld dan bespaart de Google Chrome browser geheugen door inactieve tabbladen tijdelijk uit te schakelen.

Dit betekent dat de inhoud van het tabblad niet wordt bijgewerkt totdat het tabblad weer wordt gebruikt. Dit kan de prestaties van de browser verbeteren, vooral op apparaten met minder RAM geheugen.

Klik in de instellingen links in het menu op “Prestaties” en schakel vervolgens de functie “Geheugenbesparing” in.

Geheugenbesparing inschakelen in de google chrome browser

Hardwareversnelling inschakelen

Als u hardwareversnelling in de Google Chrome browser inschakelt, dan kan Chrome het geheugen van de videokaart gebruiken om bepaalde taken uit te voeren zoals afbeeldingen en video’s. Hierdoor kan Chrome sneller werken. Hierdoor wordt de CPU minder wordt belast en dit kan dan weer de prestaties van Chrome verbeteren, vooral bij het afspelen van video’s en bij het gebruik van andere grafisch intensieve websites.

Lees ook
Sneller downloaden met Google Chrome? Dit is hoe!

Klik in de instellingen links in het menu op “Systeem” en schakel vervolgens de functie “Hardwareversnelling gebruiken indien beschikbaar” in.

Hardwareversnelling inschakelen in google chrome

Beperk het gebruik van tabbladen

Elk tabblad dat u heeft geopend in de Chrome browser verbruikt CPU en geheugen. Zie het als een klein proces wat extra wordt gestart bij elk tabblad. Wanneer u te veel tabbladen geopend hebt, kan Chrome langzaam worden en meer tijd nodig hebben om te reageren.

Als u merkt dat Chrome traag wordt en u te veel tabbladen geopend hebt, kunt u proberen het aantal geopende tabbladen te beperken om de prestaties van de browser te verbeteren. Sluit de tabbladen die u niet gebruikt en houd alleen de tabbladen open die u op dat moment nodig hebt.

Als u snel andere tabbladen wilt sluiten, behalve degene die u op dat moment bekijkt, dan klikt u met de rechtermuisknop op het gewenste tabblad. In het menu klikt u vervolgens op “andere tabbladen sluiten”.

Andere tabbladen sluiten

Beperk het gebruik van browser extensies

Browserextensies in Google Chrome zijn kleine softwareprogramma’s die zijn ontworpen om extra functionaliteit toe te voegen aan de Chrome browser. Het voordeel is dat ze de functionaliteit in Chrome dus kunnen verbeteren. Het nadeel is dat ze (vooral als het er heel veel zijn) Chrome ook enorm kunnen vertragen.

Elke extensie doet wel iets als u Chrome gebruikt. Dit kan zijn het communiceren met andere computers of het lezen van de website die u op dat moment bezoekt of het uitvoeren van externe code. Dit kan de Chrome browser allemaal vertragen. Het is dus aan te raden om alle extensies die u niet gebruikt te verwijderen uit de Chrome browser. Naarmate u Chrome meer en langer gebruikt kan de lijst met extensies behoorlijk groeien en mogelijk gebruikt u er maar een deel van. Controleer dus of u nog extensie heeft geïnstalleerd in Chrome die u niet meer gebruikt en verwijder deze extensie(s).

Klik op het menu pictogram in de rechterbovenhoek. In het menu klik op “meer hulpprogramma’s” en vervolgens op “extensies”.

Lees ook
WebRTC uitschakelen in Google Chrome en andere browsers

extensies in google chrome

Controleer welke extensies u niet kent, niet gebruikt of denkt dat ze Chrome mogelijk teveel vertragen en klik op de “verwijderen” knop om de extensie te verwijderen.

Oude extensies verwijderen in google chrome

Controleer intensieve tabbladen, extensies en meer met taakbeheer

Als u niet direct een extensie of mogelijk intensief tabblad wilt verwijderen of sluiten, dan kunt u met taakbeheer in de Chrome browser controleren hoeveel geheugen, CPU of netwerk data de extensie of tabblad verbruikt.

Door te identificeren welke tabbladen en extensies het meest verbruiken, kunt u Chrome sneller maken door deze tabbladen en extensies te sluiten of uit te schakelen.

Taakbeheer in Google Chrome

Om een trage Chrome functie vast te stellen kijkt u naar het geheugenvoetafdruk tabblad, maar ook naar de CPU.

In het tabblad geheugenvoetafdruk ziet u het aantal kilobytes aan geheugen hoeveel er door Chrome gebruikt wordt. Dit betreft het gebruikte geheugen door een proces in de Google Chrome browser. Hoe meer geheugen een proces gebruikt, hoe meer het Google Chrome zal vertragen.

Als u bijvoorbeeld ziet dat een specifiek tabblad veel geheugen gebruikt, dan kunt dit tabblad sluiten door het tabblad te selecteren en daarna op de “proces beëindigen” knop te klikken. U ziet dan de “Asjemenou” Foutcode: RESULT_CODE_KILLED in het tabblad.

Het is aan te raden om nooit te veel tabbladen tegelijk open te houden. Elke tabblad verbruikt een aanzienlijk deel van het computer geheugen via Google Chrome. Dit is zeker het geval bij het afspelen van media, denk aan online video streamingdiensten zoals YouTube, Netflix, Videoland et cetera.

Proces beeindigen in de Google Chrome browser

Ik raad u aan om de geheugenvoetafdruk te sorteren op aflopend. Op deze manier ziet u het proces dat het meeste geheugen verbruikt.

Lees ook
Synchronisatie instellingen en gegevens wijzigen in Google Chrome

Ook het tabblad CPU kan een goede aanwijzing geven voor een te hoog verbruik van de computerprocessen. Hoe hoger het CPU verbruik, hoe meer processen Google Chrome gebruikt van de computer.

Taakbeheer in Google Chrome sorteren op geheugenvoetafdruk

Als u ziet dat een extensie teveel geheugen of CPU gebruikt dan zou ik aanraden om deze extensie of uit te schakelen of te verwijderen. Extensies zijn enorme geheugen verbruikers in Google Chrome. Ook niet elke extensie is evengoed geprogrammeerd en verbruikt dan mogelijk teveel geheugen in Google Chrome.

Extensie uitschakelen in taakbeheer voor Google Chrome

Houdt er ook rekening mee dat bepaalde apps op uw computer ook een koppeling maken met de Google Chrome browser. Denk hierbij een aan een antivirus of computerbeveiligingspakket die u beschermt bij online bankieren. Ook deze apps kunnen de browser vertragen.

Ik hoop dat het hiermee is gelukt om Google Chrome sneller te maken. Om Chrome het beste te laten presteren dient u Google Chrome te updaten. Lees hoe u Google Chrome kunt updaten of lees hoe u batterij kunt besparen met Google Chrome. Bedankt voor het lezen!

Blijf op de hoogte
Ontvang elke twee weken een samenvatting van onze nieuwste PC tips rechtstreeks in uw e-mail.

4 reacties
 1. Hoi Stefan, ik heb een HP Pro book een 5 tal jaar oud, intel core i5… maar hij is nogal traag geworden, gewoon op het bureaublad geen probleem maar om de browser open te doen is al een hel en iets opzoeken nog erger 🙂 heb jij hier soms een trucje voor.. dan hoor ik het graag, alvast bedankt hoor

  1. Hallo Olivier,
   het is belangrijk in Google Chrome onnodige extensies uit te schakelen. Indien nodig kunt u Chrome ook resetten de instructie vind u in dit artikel. Als Windows traag is kunt u de volgende tips proberen.
   http://www.pc-tips.info/tips/windows-10-sneller-maken/
   http://www.pc-tips.info/tips/windows-sneller-maken/
   http://www.pc-tips.info/tips/windows-sneller-opstarten/
   Ik hoop dat u hiermee geholpen bent. Bedankt voor uw reactie!
   Groet Stefan

Heeft u een computer vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *