Populaire tips
PC tips
Stefan

PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT-specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computerkennis graag met andere mensen.
Donatie

Geholpen?

Wilt u deze PC tip via Facebook, Twitter of andere sociale media delen? U helpt hiermee andere mensen maar ook mijn website.
Druk op ctrl + d om deze pagina op te slaan in uw favorieten.

Mac start niet op? Tips om het probleem op te lossen!

Als uw Mac niet meer opstart is dit een vervelend probleem. Het komt gelukkig niet veel voor dat Mac computers niet opstarten, dit is meestal het geval bij wat oudere Mac modellen.

In de meeste gevallen ziet u een zwart scherm, dit is het geval bij de nieuwere modellen zoals een Mac met een ingebouwd scherm (iMac of Macbook). Bij de oudere modellen ziet u een grijs scherm met daarna een blauw scherm.

Als u een foutmelding ziet met de tekst “Je computer is opnieuw opgestart vanwege een probleem” dan is dit meestel een probleem met de kernel. Dit is een foutmelding waar Mac OS zelf geen raad mee weet en daarom wordt de Mac uitgeschakeld.

In dit artikel geef ik u een aantal tips om het probleem dat uw Mac niet meer opstart op te lossen.

Mac start niet meer op

Om te beginnen is het belangrijk om de hardware die aan uw Mac is gekoppeld via de USB of Thunderbolt aansluiting los te koppelen. Het komt voor dat bepaalde hardware niet geschikt is voor Mac en dat kan problemen veroorzaken bij het opstarten, ondere andere dat uw Mac niet meer opstart en meteen in een foutmelding terecht komt.

Koppel alle USB/Thunderbolt apparaten los

Druk op de Power knop van uw Mac voor een aantal seconden totdat uw Mac volledig is afgesloten. Koppelen alle USB of Thunderbolt apparaten los en start uw Mac opnieuw op.

Als uw Mac nog steeds niet opstart ga door naar de volgende stap.

Start de Mac in veilige modus

In veilige-modus wordt de mappen structuur van het opstart volume gecontroleerd door Mac OS, eventuele problemen worden automatisch opgelost. Bepaalde cache instellingen door bij het opstarten worden gebruikt worden verwijderd. Hiermee kunnen problemen bij het opstarten van uw Mac worden opgelost.

Schakel uw Mac volledig uit. Druk tijdens het opstarten op de SHIFT knop en houd deze ingedrukt totdat uw in de Mac veilige modus bent. Het kan even duren voordat uw Mac in veilige modus is opgestart.

mac veilige modus opstarten

Als u in de veilige modus bent. Meld u aan op uw Mac. U herkend veilige modus aan de tekst “veilige modus” in de rechter bovenhoek.

Als u al niet in veilige modus kunt werken omdat uw Mac niet opstart in veilige modus dan raadt ik u aan om uw Mac voor onderhoud naar Apple te brengen.

In veilige modus zijn niet alle applicaties beschikbaar. Ga naar Finder daarna naar Ga in het Finder menu. Klik op Hulpprogramma’s en start het Schijfhulpprogramma.

Selecteer uw Mac hardeschijf en klik op Schijf-EHBO.

schijf ehbo veilige modus

Volg de instructies, als er problemen zijn met uw Mac schijf dan worden deze automatisch gerepareerd.

Overige method

Er bestaat een methode genaamd “Single user mode” waarin u de Mac via Terminal commando’s zou kunnen herstellen in single user mode. Echter, deze methode werkt niet meer, single user mode is een methode waarin u bepaalde herstel commando’s op de opstartschijf kunt uitvoeren zonder dat de opstartschijf al geladen is.

U kunt het volgende wel proberen, meer informatie in de hyperlink op support.apple.nl.

Maak een opstart USB schijf op een andere Mac. Als u deze USB opstart schijf aangemaakt heeft dan plaatst u de USB stick in de Mac die niet opstart. Druk tijdens het opstarten van de Mac op de (Option ⌥) knop op uw toetsenbord. Kies de USB Schijf uit de opstart manager. Repareer via Schijfhulpprogramma’s de schijf van uw Mac of installeer Mac OS opnieuw via de USB installatie procedure.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Indien u vragen heeft kunt u het onderstaande commentaar veld gebruiken. Bedankt voor het lezen!

Help mee en deel dit artikel met andere mensen.

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?

Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem.
↓ U kunt uw vraag stellen onderaan deze pagina via het commentaar veld. ↓
Ik reageer direct op uw vraag.

Een bedankje mag ook
1 REACTIE
  1. Goeiemiddag, mijn Imac 2010 20,5 inch start niet meer op. Ik heb alle toetscombinaties tijdens opstarten geprobeerd. Het logo verschijnt en het balkje loopt tot de helft. Dan een zwart scherm en start zichzelf opnieuw. De enige toetscombinatie die werkt is de option toets. dan kan ik kieze uit HD1 of mijn backup via usb. In beide gevallen start hij opnieuw en zit ik in de begins situatie zoals ik heb beschreven. Zijn er nog mogelijkheden om ‘m aan de praat te krijgen? Alvast bedankt.

Uw bericht

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kom nog eens terug. Elke dag nieuwe PC Tips
Nieuwe tips
Nieuwsbrief
nieuwsbrief

Blijf elke twee weken op de hoogte van de laatste PC Tips via mijn nieuwsbrief.
Klik hier om u aan te melden.

Vraag en antwoord
Hulp nodig?
vraag

Heeft u een computer vraag? Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓ Ik help u graag!