Opstartschijf is bijna vol op Mac – Meerdere tips om het probleem op te lossen

Aanbevolen tips

Stefan
PC Tips is een initiatief van een enthousiaste IT Specialist. Ik heb een passie voor IT en deel mijn computer kennis graag met andere mensen. Bent u geholpen? Help mijn website! Deel deze pagina op Sociale media of op een website. Alvast bedankt!

Veel Mac gebruikers hebben te maken gehad met het bericht dat hun opstartschijf bijna vol is, het uiterlijk van dit bericht varieert met verschillende versies van het Mac besturingssysteem.

Voor alle duidelijkheid, dit bericht kondigt aan dat u de vrije ruimte op uw harde schijf hebt bereikt. Uw Mac waarschuwt u met dit bericht, omdat de Mac ten minste 10% van de vrije ruimte nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Bovendien zullen de prestaties van je Mac merkbaar minder worden wanneer je harde schijf te weinig vrije ruimte heeft, en kunnen er verschillende problemen en fouten optreden.

de opstartschijf is bijna vol melding macOm deze reden raden we aan om deze waarschuwing over te weinig ruimte op de opstartschijf niet te negeren, helaas is er een aantal gebruikers die dit bericht negeert en later zoekt naar informatie om deze problematiek toch maar op te lossen.

Goed nieuws, er zijn verschillende methoden zijn om ruimte te besparen, zelfs zonder uw mediabestanden of andere belangrijke gegevens te verwijderen.

Om het schoonmaken van de harde schijf gemakkelijker te maken, heeft Apple een aantal extra functies geïntroduceerd met macOS Sierra met betrekking tot het optimaliseren van de harde schijf.

In dit artikel beschrijven we alle methoden om de harde schijf van je Mac efficiënt te optimaliseren en schoon te maken.

De opstartschijf is bijna vol. Aantal tips om het probleem op te lossen.

Opslag controleren

Het eerste waar u mee kunt beginnen om de status van uw opstartschijf opslag te controleren. Deze functie geeft gekleurde grafieken weer die zijn gecategoriseerd om het werkelijke gebruik van uw opslag weer te geven.

Elke categorie heeft een andere kleur en toont ook een samengevatte hoeveelheid in beslag genomen ruimte. Op deze manier is het gemakkelijker om te beslissen waar u kunt zoeken naar bestanden om wat vrije ruimte te verkrijgen.

Om de status van de opslag te controleren, klikt u eerst op het Apple-logo in de menubalk bovenin het scherm en vervolgens op Over deze Mac. Zodra het nieuwe venster verschijnt, selecteert u de Opslag tab.

opslag controlen mac

Een van de meest voorkomende categorie, die veel harde schijf geheugen verbruikt zou zijn back-ups. Als u ziet dat deze categorie een enorme opslag capaciteit gebruiken, raden wij u aan om de back-up bestanden opgeslagen op de harde schijf van uw computer te controleren, vaak is er het verwijderen van aantal oude, ongebruikte back-up bestanden voldoende.

Een andere categorie, die meestal verantwoordelijk is voor een groot deel van de opslagruimte zijn documenten of in sommige versies foto’s, video’s en downloads.

In het geval dat de vrije ruimte opraakt, moet u de inhoud bekijken via deze mappen, omdat films meestal veel ruimte in beslag nemen, kunt u deze beter verplaatsen naar een externe harde schijf.

Grote bestanden vinden via Mac Finder

Een andere nuttige functie die helpt om uw opslag efficiënter schoon te maken zijn filters in Finder.

De Mac OS X verkenner genaamd Finder bevat een handige filters functie, waar u een heleboel verschillende filters in kunt stellen om grote bestanden op te sporen.

Om grote bestanden op te sporen via Finder dient u eerst Finder op uw Mac te openen. Daarna typt u op uw toetsenbord de combinatie command + F tegenlijk in.

Er opent zich nu een zoek venster. Klik op Deze Mac. Daarna op het tandwiel icoon en selecteer Toon zoekcriteria.

zoekcrititeria mac

Er opent zich nu een tweede regel die begint met Soort, klik op Soort om de zoekcriteria in te stellen om grote bestanden te identificeren middels Finder op uw Mac. Selecteer Andere …. uit de lijst.

grote bestanden zoeken mac

Typ vervolgens bestandsgrootte in het zoekcriterium veld. Zet een vinkje bij “in het menu” en bevestig met OK.

zoekcriteria bestandsgrootte mac

In de volgende stap gaat u filteren op een de bestandsgrootte op uw Mac. Let wel dat “Deze Mac” nog steeds geselecteerd is, u wilt namelijk zoeken in uw Mac en niet in maar één folder.

Pas de filter opties aan naar bestandsgrootte, is groter dan, het aantal, en daarna KB’s – kilobytes, MB’s megabytes of GB’s gigabytes.

Een goed uitgangspunt is om bestanden (bestandsgrootte) te filteren middels Finder die groter zijn dan 500 MB.

bestandsgrootte opstartschijf mac opschonen filter

Controleer nu of er een applicatie of bestand bijstaat die u wilt verwijderen en selecteer het bestand om het vervolgens in de prullenbak te plaatsen. Dit is een simpele handmatige manier om bestanden die uw opstartschijf op te schonen.

Controleer de Downloads folder op uw Mac

Vaak verbergt de downloads map veel onnodige grote bestanden, zoals installatiebestanden, archieven en andere bestandsformaten.

Veel gebruikers vergeten de bestanden die ze hebben gedownload, pas als de vrije ruimte opraakt, is het verwijderen van de inhoud in de downloads map een van de gemakkelijkste manieren om wat extra ruimte op uw Mac harde schijf te verkrijgen.

Open de map Downloads door Finder te openen en Downloads te selecteren in de linker zijbalk.

Klik vervolgens op het tabblad Grootte om bestanden te sorteren op hun grootte, op deze manier zult u de grootste bestanden en mappen kunnen identificeren en de keuze maken om de bestanden of mappen te behouden of niet.

We weten dat er vaak heel wat te besparen valt in de Downloads folder op uw Mac.

downloads folder opschonen mac

Prullenbak leegmaken op uw Mac

prullenbak legen macBestanden die naar de prullenbak zijn geplaatst zijn niet meteen van de Mac harde schijf verwijderd.

De werkelijke hoeveelheid ruimte op de harde schijf waar de gegevens in de Prullenbak zich bevinden, kan voor veel Mac gebruikers een grote verrassing zijn.

Als u naar de prullenbak gaat, worden alleen bestanden uit zichtbare mappen verwijderd, maar deze mappen en bestanden blijven nog steeds op uw harde schijf staan.

Om de prullenbak schoon te maken, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram in Dock en selecteert u Leeg Prullenbak, of opent u de prullenbak om bepaalde bestanden specifiek te verwijderen.

Het klinkt voor de hand liggend, maar er staan in de prullenbak vaak bestanden die u niet ziet en na het leegmaken toch een flinke schijfruimte besparing opleveren.

Gebruik tools voor opslagoptimalisatie op macOS Sierra

Apple voegde met Mac (High) Sierra een aantal ingebouwde optimalisatie en diagnostische tools toe, genaamd Aanbevelingen.

Deze aanbevelingen tool op uw Mac is bedoeld om schijfruimte te beheren of software en hardware matige problemen mee op te lossen. Het bracht ook een aantal opties met zich mee die we kunnen gebruiken om ruimte op o.a. onze opstartschijf te besparen, zoals Bewaar in iCloud, Optimaliseer opslag, Leeg prullenbak automatisch en Schoon documenten op.

Om de Mac aanbevelingen tool te openen, klikt u op het apple icoon linksboven in het menu, selecteer Over deze Mac en ga naar het tabblad Opslag. Klik hier op de knop Beheer.

aanbevelingen tool voor mac

Bewaar in iCloud

Bewaar in iCloud bespaart ruimte door automatisch bestanden en foto’s naar iCloud te verplaatsen of films, tv-programma’s en e-mailbijlagen te verwijderen als er opslagruimte nodig is.

Bestanden en media inhoud worden niet in iCloud bewaard als de Mac harde schijf meer dan 10% van de beschikbare vrije ruimte bevat. Pas onder de 10% vrije schijf ruimte op de Mac worden bestanden dus naar iCloud verplaatst.

bewaar in icloud opslag optimaliseren

Optimaliseer opslag

Op uw Mac kunt u ruimte besparen door iTunes te optimaliseren. Als u dit uitvoert worden tv-programma’s en muziekbestanden verwijderd uit uw iTunes bibliotheek die al zijn bekeken.

U kunt ze altijd opnieuw downloaden doordat U ze heeft aangekocht. Als dit is wat U wilt om ruimte te besparen klikt u op optimaliseer opslag.

itunes optimaliseren ruimte besparen opstartschijf mac

Prullenbak automatisch legen

prullenbank grootte informatie mac opstartschijf raakt volDe Prullenbak kan vaak veel afgedankte opgeslagen bestanden verbergen met de bedoeling om deze bestanden te verwijderen.

Echter soms wordt het legen van de prullenbak op uw Mac vergeten. Belangrijke bestanden worden niet vaak opgeslagen in de Prullenbak, dus het inschakelen van Leeg prullenbak automatisch is een goede oplossing, omdat hiermee bestanden die langer dan 30 dagen in de map aanwezig zijn, worden verwijderd.

Als u niet zeker weet of u deze optie wel moet inschakelen, opent u de Prullenbak selecteert u alle bestanden in de prullenbak en drukt u op de toets combinatie Command + I.

Mac OS geeft dan weer hoeveel ruimte de bestanden samen bevatten en u kunt bepalen of u de prullenbak wil legen of niet.

Schoon documenten op

Deze schoon documenten optie identificeert grote bestanden – downloads en andere grootte bestanden die mogelijk verouderd zijn.

Wanneer u op Bekijk bestanden klikt, verschijnt een nieuw venster met een lijst van bestanden en drie tabbladen. C

ontroleer alle categorieën en overweeg welke bestanden u niet meer gebruikt en kunt verwijderen. In sommige categorieën kunt u bestanden direct en permanent verwijderen door op de ‘x’ rechts naast de bestandsnaam te klikken.

schoon documenten op mac opstartschijf vol

CleanMyMac gebruiken om de opstartschijf van Mac automatisch opschonen en te optimaliseren

U kunt natuurlijk al de manieren die ik hierboven heb beschreven elke maand opnieuw uitvoeren. Op zich is het niet moeilijk maar wel een hoop werk, u kunt een hoop werk besparen door deze methodes die beschreven zijn te automatiseren.

Middels CleanMyMac kunt u uw Mac opstartschijf in no-time helemaal opschonen en optimaliseren.

CleanMyMac heeft een handige optie om de opstartschijf die vol raakt snel te doorzoeken op oude bestanden en deze waar nodig te verwijderen.

Deze optie heet Slimme opruiming, middels de slimme opruiming doorzoekt CleanMyMac uw Mac en verwijderd bestanden die veilig zijn om te verwijderen. Klik op Scan om te beginnen.

cleanmymac slimme opruiming opstartschijf mac

CleanMyMac begint nu aan het zoeken naar bestanden die verwijderd kunnen worden om uw opstartschijf probleem op de Mac op te lossen.

Bestanden die gevonden worden door CleanMyMac kunnen veilig verwijderd worden en ruimen van GB’s aan ruimte op.

cleanmymac mac opstartschijf opschonen scan

Als CleanMyMac klaar is klikt u op Ruim Op om de gevonden bestanden te verwijderen. Er gaan geen privé of systeembestanden verloren door het opruimen van uw Mac met CleanMyMac.

cleanmymac opstartschijf ruim op

Onder Hulpprogramma’s aan de linker zijde van het menu in CleanMyMac vind u Verwijderaar.

Door de verwijderaar in CleanMyMac te gebruiken kunt u applicaties die veel ruimte op uw Mac opstartschijf innemen identificeren op en verwijderen. Klik op Verwijderaar en sorteer de applicaties op Grootte.

cleanmymac grote bestanden verwijderen van uw opstartschijf mac

Identificeer nu applicaties die veel ruimte innemen en waar nodig verwijder ze van uw Mac. Klik op de checkbox voor de applicatie-naam en selecteer de Verwijder knop. CleanMyMac zal nu de applicatie en bijbehorende bestanden volledig van uw Mac opstartschijf verwijderen.

Super handig allemaal en scheelt een hoop werk. Clean My Mac is een aanrader, ik gebruik het zelf op meerdere Mac computers.

Hopelijk hebben deze tips en informatie u geholpen om de melding dat uw opstartschijf vol raakt op uw Mac te doen verdwijnen.

In een ander artikel heb ik beschreven hoe uw Mac sneller kunt maken.

Heeft u vragen? Stel ze gerust onderaan dit artikel. Bedankt voor het lezen!

Lees meer tips

Hulp nodig? Of heeft u een vraag?


Ik help u graag. Graag een zo uitgebreid mogelijke beschrijving van uw computer probleem. U kunt uw vraag stellen onderaan middels het commentaar veld. Een bedankje mag ook 🙂

Mijn computer hulp is gratis, maar zonder garanties.

Dit artikel is geschreven door

455 Artikelen298 REACTIES

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jill

Bedankt voor je moeite, Stefan!
Groetjes,
Angelina

Laatste tips

Hulp vraag en antwoord

Hulp nodig of een vraag?
Stel uw vraag onderaan deze pagina ↓
ComputerComputer
2
0
Hulp nodig? Een bedankje mag ook!x
()
x